Yaşam

Ablasından meydana getirilen asıl göze nakliyle lösemiyi yendi

Ankara Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi'nde, ablasından meydana getirilen köken göze nakliyle iveğen miyeloid lösemiyi (AML) yenen 32 yaşındaki Özer Zengin, "Her hastanın aktarım düşüncesince makul birlikte kardeşi olmayabilir bundan dolayı köken göze bağışı baş döndürü

Ablasından meydana getirilen asıl göze nakliyle lösemiyi yendi
08-10-2022 13:02
Ankara

Türkiye'de hassaten lösemi, lenfoma denli asıl göze nakli gözleyen hastalara en makul bağışçının bulunabilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay çeşidinden 2014'te yaşama geçirilen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) projesiyle yüzlerce parasız yaşama tutundu.

TÜRKÖK'ün bağışçı sayısı 861 bine ulaşırken, Türkiye, mızrap iliği, asıl göze bağışında adetçe dünyada 8. iri dünya konumunda bulunuyor.

Bu mevzuda Türkiye'nin en degaje şümullü merkezlerinden bir tanesi bulunan Ankara Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi Kemik İliği Nakli Ünitesi'nde de TÜRKÖK kapsamında hastalara ortak apayrı donörden meydana getirilen ve "allejonik nakil" yerine isimlendirilen asıl göze nakilleri gerçekleştiriliyor.

Merkezde görmüş olduğu otama ve meydana getirilen asıl göze nakliyle baştan yaşama tutunan hastalardan bir tanesi de 32 yaşındaki Özer Zengin.

"Kardeşin kıymetini bu süreçte ortak kez yakında anladım"

Ablasından meydana getirilen asıl göze nakliyle AML'yi yenen evli ve 6 yaşlarında ortak bebek babası bulunan Zengin, AA muhabirine, sorununa evvel teşhisin 2 sene evvela konulduğunu ve 6 ay kimyasal otama gördüğünü anlattı.

Zengin, "İlk ağrılarım ortaya çıktığında Kovid-19'un evvel zamanlarıydı, bundan dolayı Kovid geçirdiğimi fikren Erzincan'da hastaneye başvurdum. Fakat kan değerlerimde ağırbaşlı düşme görülünce Ankara Şehir Hastanesi'ne irsal edildim ve burada meydana getirilen ayrıntılı tetkikat sonucumda AML tanısı aldım. Bir müddet kimyasal otama aldım. Çok müşkülat yaşadım yalnız ümidimi on paralık kesmedim. Nakil düşüncesince 5 kardeşimin bütünü incelendi, ortak biricik ablamda uzlaşma çıktı. Nakil aşırı kalburüstü geçti. Kardeş hakkıyla aşırı değerli, bunu bu süreçte ortak kez yakında anladım." diyerek konuştu.

"Bir saatinizi ayırıp verdiğiniz kan, ortak apayrı kişiye dirim veriyor"

Hastanedeki bütün doktorlara teşekkürlerini ileten Zengin, yaşamış olduğu mutluluğu şu laflarla anlattı:

"Bana dokunmabana tanısı konulduğunda vücudumda on paralık kan kalmamıştı, durumum aşırı acildi. Ablamdan tahsil edilen asıl göze nakli ile baştan yaşama döndüm. Nakil olalı kestirmece 18 ay oldu, demin derneşik kontrollere geliyorum. Şu an küçük dozda kimyasal otama alıyorum, bu da bayılmak üzere. Şu an aşırı şükür, aşırı mutluyum, bundan sonradan çocuğumu ve eşimi görebiliyorum. Hayattaki herhangi ortak şeyin kıymetini bundan sonradan aşırı yakında elleme biliyorum, baştan doğma denli hissediyorum.

Her hastanın aktarım düşüncesince makul ortak kardeşi olmayabilir. Ben de bu hastalıkla asıl göze bağışının ne denli ehemmiyetli bulunduğunu öğrendim. Kimse başıma gelmez demesin, bu nedenden asıl göze bağışı aşırı ehemmiyetli ve aşırı elleme ortak şey. Bir insanoğlunun diğerine iflah olması, yaşamını kurtarması denli iri ortak büyüklük olamaz. Bir saatinizi ayırıp verdiğiniz kan, ortak apayrı kişiye dirim veriyor."

Kök göze bağışı kesinlikle yapılıyor?

Onkoloji Hastanesi Kemik İliği Nakli Ünitesi uzmanlarından Prof. Dr. Simten Dağdaş da merkezin emekleri kendisince bilim verdi.

Allojenik asıl göze naklinin iveğen lösemiler ilkin kazanmak az daha nice hastalığın tedavisinde iflah sağladığını özetleyen Dağdaş, asıl göze bağışında mevcut kazanmak talip insanların ilk evvela Türk Kızılay merkezlerine başvurup kan verdiğini belirtti.

Alınan bu kanda nesiç gruplarına bakıldığını ve bunların TÜRKÖK'ün data bankasına kaydedildiğini, hastalar düşüncesince asıl göze bağışçısı arayan aktarım merkezlerinin de bu manzume üstünden makul donörleri aradığını aktaran Dağdaş, şunları aktardı:

"Uygun verici bulunduğunda TÜRKÖK'e bildiriliyor ve TÜRKÖK de donöre ulaşıyor. Eğer bu verici hala bağışçı olmayı onama ediyorsa bu bireyin afiyet taramaları yapılmaktadır ve TÜRKÖK'ten ortak görevliyle baş başa aktarım yapılacak merkeze gidiyor. Bağışçının burada da afiyet araştırmaları yapılıyor, laboratuvar tetkikleri isteniyor."

"Donörler açısından güç ortak prosedür değil"

Tüm süreçlerin böylelikle verici olması makul tanıdık bireylere evvela kandaki asıl hücrelerini tasarruf etmek düşüncesince ortak döllenme yapıldığını ve bundan 5 gündüz sonradan kateter bağlanarak aferez cihazıyla asıl hücrelerin toplandığını kail Dağdaş, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Kök göze nakli, donörler açısından güç ortak prosedür değil. Kişiler ayrımsız gündüz yahut devrisi gündüz yevmiye yaşamlarına dönebiliyor. Merkezimizde hem karındaş tıpkı zamanda hısım dışından asıl göze nakli yapılıyor. Aferez merkezimizde hısım dışı vericilerden 4 aydır asıl göze topluyoruz ve bu süreçte 35 bağışçı donörden asıl göze topladık ve 35 hastamıza aktarım yapıldı.

Bu aktarım hassaten iveğen kan kanseri hastaları düşüncesince aşırı kesif yapılıyor. Büyük kısmı yakında evvela muteber tedavilere karşılık vermemiş yahut ahiret yolculuğu riski bulunan, biricik iflah seçeneği aktarım bulunan hastalarımız. Yani bu otama onlar düşüncesince ortak nevi sonuç kısmet gibi."

Kardeş verici bulunma şansı çabucak yüzdelik 30

Prof. Dr. Dağdaş, "Kök göze naklinde evvel yerine hastaların kardeşlerine bakıyoruz ancak karındaş verici bulunma şansı yüzdelik 30 civarında. Bunun haricinde küsurat hastalar düşüncesince hısım dışı verici aşırı önemli. TÜRKÖK yardımıyla emlak içi ve dışından bulduğumuz donörler yardımıyla hastalarımızın hepsine olmasa da birçoğuna aktarım gerçekleştirmek olanağını buluyoruz." dedi.

"Kök göze bağışı ortak insanoğlunun yapabileceği en iri iyilik"

Bu kapsamda her kişiye asıl göze bağışında bulunma çağrısında mevcut Dağdaş, şunları kaydetti:

"Kök göze bağışı ve bu yolla ortak hastaya iflah verebilmek bence ortak insanoğlunun yapabileceği en iri iyilik, alacağı en iri sevaplardan biri. Bu duyguyu, yaşadıkları mutluluğu merkezimize mevrut donörlerimizin gözlerinde de görebiliyoruz. Herkese asıl göze bağışında bulunmasını öneriyorum, bu aşırı güç ortak prosedür değil. Kan bağışında bulunuyorsunuz ve ondan ondan sonra da makul parasız çıktığında çabucak biraz gününüzü ayırıyorsunuz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?