Dünya

ABD ve İran'dan Irak Başbakanı Kazımi'ye yönelik suikast girişimine ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'ye yönelik değimsiz suikast girişimini Irak'ın kalbini maksat meydan birlikte atılım namına nitelendirirken, İran ise saldırının gerisinde ecnebi ide kurumlarının bulunduğunu anlatım etti.

ABD ve İran'dan Irak Başbakanı Kazımi'ye yönelik suikast girişimine ilişkin açıklama
07-11-2021 13:01

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin verilen kalmış bulunduğu değimsiz suikast girişimi ABD ve İran çeşidinden kaba ortak dille kınandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price icra ettiği açıklamada, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin evine yönelik silahlı insansız iklim ara bulucu (SİHA) ile meydana getirilen suikast girişiminin yakından strateji edildiğini tabir ederek, “Irak devletinin kalbini gaye düzlük bu yıldırı saldırısını hızlı kınıyoruz” dedi.

Irak'ın egemenliği ve bağımsızlığını destek olmak düşüncesince Irak asayiş güçleri ile yakından değinme ortamında bulunduklarını dile getiren Price, “Saldırıya ilişkin soruşturmada iane teklifinde bulunduk. Iraklı ortaklarımızla işbirliğimiz sarsılamaz. ABD hükümeti ve halkı namına Irak'ın yanındayız” dedi.

El-Kazımi'nin verilen kalmış bulunduğu suikast girişimine ilişkin İran'dan meydana getirilen açıklamada ise “Yeni ortak fitne” namına yorumlandı. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani içtimai iletişim araçları üstünden icra ettiği açıklamada, Irak Başbakanı'nın verilen kalmış bulunduğu suikast girişimini Irak'ı engelleme fail ve yıldırıcı grupları destekleyen ecnebi ide müesseselerinin peşinde bulunduğu “Yeni ortak fitne” namına nitelendirdi.

Iraklı yetkililerden kınama

Saldırıyı kınayan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, içtimai iletişim araçları hesabından icra ettiği açıklamada, saldırıyı Irak huzur kazalı ortak ihlal namına nitelendirdi. Irak'ın güvenliğini gaye düzlük kötüleri caydırmaya personelleri bloke etmek icap ettiğinin altını çizen Salih, “Irak'ın kaosa sürüklenmesine ve anayasal sistemine huzur darbeye müsaade vermeyiz” dedi.

Irak'ta meydana getirilen seçimlerin galibi Şii önder Mukteda Sadr'dan da benzeşim ortak açıklama geldi. El-Kazımi'yi gaye düzlük yıldırı saldırısını Irak ve halkını gaye düzlük ortak hücum namına nitelendiren Sadr, Irak'ı kaosa sürüklemeyi amaçlayan ve güvenliği ile istikrarını gaye düzlük bu girişimin amacının aut müdahalelerin sürdürülmesini bitmeme yol açmak bulunduğunu söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ise el-Kazımi'nin verilen kalmış bulunduğu suikast girişimini kınayarak, “Vahim neticeler doğurabilecek bu yıldırı saldırısı Irak'ın güvenliğini ve istikrarını gözdağı fail kazalı ortak gelişmedir” ifadelerini kullandı.

Abdulkadir Hacıoğlu

İLGİLİ HABER
Irak Başbakanı Kazımiye SİHAlı suikast girişimi Irak Başbakanı Kazımi'ye SİHA'lı suikast girişimi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?