Dünya

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den Rusya'ya hakkında bütünlük vurgusu

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Rusya'nın Avrupa'nın asayiş mimarisi ve politik düzenini fark etmek istediğini belirterek AB ülkelerinin buna için bütünlük zarfında cereyan etmesi icap ettiğini belirtti.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den Rusya'ya hakkında bütünlük vurgusu
12-01-2022 13:47
Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna sınırında meydana getirdiği askeri tahkimat sonra kalan gerilim ve Moskova'nın Amerika ve NATO'ya sunmuş olduğu Avrupa'nın asayiş mimarisini de ilgili asayiş garantileri hakkında geçim tekliflerini blog yazısında değerlendirdi.

AB'nin NATO ve Amerika ile beraberce emek vermesi icap ettiğini vurgulayan Borrell, "AB demin Avrupa'nın asayiş düzenini ve bunu destekleyen prensipleri destek edinmek düşüncesince ne gerçekleştirmek icap ettiğini belirlemelidir. Bugün bunlar yıldırma altındadır." değerlendirmesini yaptı.

Borrell, bu konuların bu hafta Fransa'nın Brest kentinde gayriresmi formatta yapılacak AB Savunma Bakanları Toplantısı ve AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda görüşüleceğini aktardı.

Yüksek Temsilci Borrell, "Bu toplantılar öncesinde dü nesne oldukça açıktır. AB yerine bütünlük içre ortak davranış belirlemeli ve rolümüzün doğruluğunu kanıtlamalı, bunu konkre eylemlerle desteklemeliyiz." ifadelerini kullandı.

NATO ve AGİT ile beraberce AB'nin, Avrupa'nın güvenliğinde anahtar önemdeki aktör bulunduğunu kaydeden Borrell, "Rusya ile yaşanmış bulunan bu krizi, birliğimizi ve kararlılığımızı güçlendirmek, asayiş çıkarlarımızı ve kıtanın kendilerini müdafaa etmek düşüncesince fırsata çevirmeliyiz." dedi.

Borrell, Rusya'nın Soğuk Savaş sonra ortaya çıkan siyasal çatışma ve asayiş düzenini değişmek istediğini vurguladı.

Eski Sovyetler Birliği devletleri engelleme edinmek neredeyse tamamı ülkelerin, katılacakları ittifakları ve öz yöntemini tespit hakkına eş bulunduğunu kaydeden Borrell, çabucak Ukrayna, Gürcistan yahut Moldova kadar emektar Sovyet ülkelerinin değil, halen AB üyesi bulunan İsveç ve Finlandiya'nın da buna engelleme bulunduğunun altını çizdi.

Rusya'nın asayiş garantileri teklifleri

Rusya, Amerika ve NATO'ya ilettiği asayiş garantileri mevzulu geçim tekliflerinde, NATO’nun doğuya akilane genişlemesinden ve emektar Sovyetler Birliği ülkelerinin NATO’ya alınmasından vazgeçilmesine ilişkin ABD'den üstenme istiyor.

ABD'nin emektar Sovyetler Birliği vatanlarında ve NATO üyesi sıfır devletlerde askeri üs kurmaması, rastgele ortak askeri faaliyette mevcut edinmek düşüncesince bu devletlerin altyapısını kullanmaması ve bu ülkelerle askeri teşrikimesai yapmaması talepleri de eskiz geçim metinlerinde toprak alıyor.

Rusya’nın teklifinde, çekirdeksel silahların rastgele ortak ülkenin öz millî toprakları haricinde konuşlandırılmaması ve millî topraklar haricinde konuşlandırılan bu cins silahların art çekilmesine müteveccih maddeler de bulunuyor.

Rus ordusunun, Ukrayna sınırında sonuç aylarda meydana getirdiği askeri tahkimat sonrası NATO ile Rusya ortada gerilim artmış, ilgiler Soğuk Savaş sonrası en düşüt seviyeye gerilemişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?