Ekonomi

AB ve Türkiye, doğal patırtı yağı lambası yağı bağımlılığını kuma temiz enerji stratejisiyle azaltabilir

Avrupa Bina Performans Enstitüsü Başkanı Julian Popov, 'Eminim ki baş başa çalışırsak, ithal gaza bağımlılığı, başta de Rus gazına, hızlıca düşürebiliriz ki bu şu anda en esas hedef.' dedi.

AB ve Türkiye, doğal patırtı yağı lambası yağı bağımlılığını kuma temiz enerji stratejisiyle azaltabilir
15-03-2022 11:46
İstanbul

Avrupa Bina Performans Enstitüsü (BPIE) Başkanı Julian Popov, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeline dikkati çekerek, "Türkiye ve Avrupa Birliği'nin (AB) enerji dönüşümü düşüncesince kuma stratejisinin olması baş döndürücü önemli. Bu yakında ilkin de olmalıydı güçlükle demincek Rusya-Ukrayna kriziyle mesele yakında hararetli ve acele indinde çözüm aldı." dedi.

Popov, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Türkiye'nin AB üyesi bulunmadığı düşüncesince genellikle delik arkası edildiğini fakat bunun baş döndürücü ağır indinde kusur bulunduğunu söyledi.

Daha evvela Bulgaristan Çevre Bakanlığı da karşılayıcı Popov, Türkiye ve Avrupa enerji sistemlerinin azda olsa birbiriyle bütünleşmiş bulunduğunu anımsatarak, "Türkiye'de bulunan gelişmelerin Avrupa'da da tesiri oluyor. Bu nedenle, Türkiye'nin çelimsiz ve ılımlı vadede enerji verimliliği çözümleri ve seçenek kaynakları çabucak devreye alması Türkiye düşüncesince bulunduğu denli Avrupa düşüncesince de önemli, ilkin Güney Doğu Avrupa için. Yıllardır dediğim indinde nesne var. Türkiye'nin AB üyeliği başvurusunun enerji faslından hür biçimde Türkiye-AB enerji platformu ve müzakerelerine ihtiyacımız var. AB faslı siyasi nedenlerden ötürü erteleniyor güçlükle bunu beklemenin indinde anlamı yok." niteleyerek konuştu.

Türkiye ve AB ortada kuma emek vermek grupları önerisi

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesi ve potansiyeline dikkati çekici Popov, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye ve AB'nin enerji dönüşümü düşüncesince kuma stratejisinin olması baş döndürücü önemli. Bu yakında ilkin de olmalıydı güçlükle demincek Rusya-Ukrayna kriziyle mesele yakında hararetli ve acele indinde çözüm aldı. Şahsi fikrim, Avrupa Komisyonu, (Türkiye'nin) yandaki devletleri Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile çabucak kuma emek vermek grupları oluşturulması ve geliştirilebilecek kuma adımların belirlenmesi gerektiği yönünde. Bu adımlardan ilki, enerji tüketiminin düşürülmesi. Bir öbür hamle da son ötesi cazibe şebekesinin kapasitesinin artırılması sağlanarak Türkiye ve AB ortada cazibe tecim kütlesi büyüyebilir. Bu da yakında indinde tomar yenilenebilir enerji kaynağının bütünleşmiş edilmesine olanak verir."

Popov, ilkin elektrikte son ötesi geçek bağlantılarının önemlice önemde bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'de yayılmış beğenilen gün enerjisiyle teshin sistemlerine ayraç fail Popov, bu hızla gelişen teknolojinin Avrupa'da delik arkası edilmiş indinde manzume bulunduğunu aktardı.

Popov, gün enerjisiyle teshin sistemlerinin ısınmada beğenilen saf kavara ihtiyacını iri seviyede düşürdüğünü anlatım ederek, "Avrupa’da saf gazın ehemmiyetli indinde bölümü istinas düşüncesince tüketiliyor. Bu teknolojiler ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde teşrikimesai gerçekleştirmek ince yarar sağlayacaktır. Her devir Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde dört dörtlük anlamıyla indinde belirmek bulunduğunu söyledim ve bunu bağan maliyetle gerçekleştirmek mümkün. Şu anda yenilenebilir enerji gelişigüzel şeyden yakında ucuz." dedi.

Enerji güvenliğinin doğası değişiyor

Rusya'nın Ukrayna'da başlatmış bulunduğu savaş sonra AB'nin Rus gazına bağımlılığını çabucak ıskat etmek düşüncesince analizör aradığını anımsatan Popov, Rusya'nın Ukrayna saldırısını enerji güvenliği açısından "şiddetli indinde alarm" kendisine nitelendirdi.

Popov, bu alarmın enerji güvenliği dair ağır biçimde düşünülmesini gerektirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Enerji güvenliğinin doğası da değişiyor. Enerji güvenliği hemen gaz, petrolle ilişik değil. Yenilenebilir enerjide tedbir zinciri, bataryalar, gün panelleri ve yel türbinleri düşüncesince gerekseme bulunan önemlice mineraller bütünü buna dahil. Enerji güvenliğiyle ilişik geçmiş nokta, bundan böyle enerji güvenliğinin gaza erişimden baş döndürücü yakında ilavesi bulunduğunu düşünmeye başlamamız gerektiği. Enerji dönüşümü, saf gazdan doğacak 10-20 sene süresince indinde biçimde vazgeçeceğimizi açık açık gösteriyor. Bu nedenle, saf gazın 'geçiş kaynağı' kendisine tanıdık rolünü de baştan buyurmak gerekir. Gaz indinde intikal deposu değil."

Gelişen teknolojiler ve bulunan gelişmeler ışığında Türkiye ve AB'nin teşrikimesai yapmasının önemlice bulunduğunu vurgulayan Popov, "Bu iş birlikleri kararında enerji güvenliğinde nice dünkü analizör oluşabilir. Eminim ki (Türkiye ve AB) beraberce çalışırsak, ithal gaza bağımlılığı, ilkin de Rus gazına, hızlıca düşürebiliriz ki bu şu anda en esas hedef. Aynı sürede Rus petrolüne de." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?