Ekonomi

AB, nükleere ve doğal gaza gerekseme duyuyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa'nın yenilenebilir enerjinin birlikte nükleer kadar muvazeneli ortak kaynağa ve intikal sürecinde doğal gaza gerekseme duyduğunu söyledi.

AB, nükleere ve doğal gaza gerekseme duyuyor
22-10-2021 21:03
Brüksel

Von der Leyen, Belçika'nın başkenti Brüksel'de planlı AB Liderler Zirvesi'nin peşi sıra meydana getirilen matbuat toplantısında, küsurat erke tutarları kendisince açıklamalarda bulundu.

Avrupa'da mahveden ve işletmelerin küsurat erke fiyatlarından ide duyduğunu tamlayan von der Leyen, bahis konusu enerji krizinin global eş gidişat bulunduğunu anlattı.

Von der Leyen, çelimsiz devirde donsuz son kullanıcıların ve faziletkâr erke fiyatlarına sunulan mütebaki işletmelerin desteklemesi gerektiğine ayraç ederek AB üyesi 20 ülkenin buna müteveccih muhtelif tedbirler açıkladığını tabir etti.

Orta ve derinlemesine vadede enerjide dayanıklılığı ve bağımsızlığı artıracak arttırma tedbirler üstünde çalışacaklarını vurgulayan von der Leyen, "Stratejik doğal gaz rezervinin nite kurulacağını ve eş gaz satın kabul etme olanaklarını araştırmaya değişmeyen verdik." dedi.

Von der Leyen, ayrımlı gaz tedarikçileri edinmeye de yoğunlaşacaklarına dikkati çekerek "Sahip olduğumuz gaz arzını çeşitlendirecek ve eş anlı halde boşluk bağlanak çalışmalarını hızlandıracağız. Gaz ve canlılık sektörü ile Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) alanının işleyişini değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

Söz konusu çalışmalarını boşluk ayındaki AB Liderler Zirvesi'nde sunacaklarını özetleyen von der Leyen, AB'nin henüz eş tomar ak pak ve yenilenebilir enerjiye gerekseme duyduğunu söyledi.

Von der Leyen, akıbet zamanlarda yenilenebilir kaynaklardan canlılık istihsal maliyetlerinin azaldığını, güneşten canlılık üretimin 10 sene öncesinden 10 kıvrım ehven olduğunu, rüzgarın 10 sene öncesinden yüzdelik 50 henüz derinlemesine eş çözüm aldığını dile getirdi.

Yenilenebilir kaynakların karbon salmadığını, yerel istihsal bulunduğunu ve erke de bağımsızlığa ulama sağladığını hatırlatan von der Leyen, "Yenilenebilir enerjinin birlikte nükleer kabilinden kararlı eş kaynağa ve intikal sürecinde de doğal gaza ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu

Von der Leyen, yenilenebilir ve nükleerin yerel erke kaynakları olduğunu, Avrupa'da geçer doğal gazın ise yüzdelik 90'ının ithal edildiğini hatırlattı.

Avrupa'da tüketiciler, gaz ve canlılık fiyatlarından şikayetçi

AB Komisyonu, sabık hafta örgen devletlerin küsurat erke fiyatlarına erinç Birlik hukukuyla ahenkli uygulayabilecekleri tedbirleri içeren eş paket açıklamıştı.

Paket, erke fiyatlarındaki artışa erinç örgen devletlere çelimsiz vadede canlılık ve gaz faturalarını erteleme, hanelere aracısız ifa ika ve bağış indirimi kabilinden tercihler içeriyordu.

Söz konusu paket, derinlemesine vadede yenilenebilir yatırımların artırılmasını, devletlerin eş gaz hazırlık etmelerini ve gaz stoku tevlit ihtimallerini kapsıyordu.

Kış aylarında Avrupa ülkelerinin gaz talebinin henüz da artarak çoğalması ve canlılık fiyatlarının henüz eş tomar yükselmesi bekleniyor.

Avrupa'da tüketiciler, küsurat gaz ve canlılık fiyatlarından yakınma ediyor.

AB devletleri ortada erke tartışmalarında muhtelif gruplaşmalar dikkati çekiyor. Başını Fransa'nın çekmiş olduğu 10'a yaklaşan ülke, nükleer santrallerin önemine dikkati çekiyor. Bu ülkeler, nükleer erke santrallerinin AB sürdürülebilir ve yeşil mali envestisman sınıflandırmasında arazi almasını istem ediyor.

Aralarında Polonya ve Macaristan'ın bulunmuş olduğu birtakım ülkeler, erke fiyatlarındaki yükselişten AB'nin hava dostu dönüşümünü sağlamayı hedefleyen Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ait düzenlemeleri mesul tutuyor.

Aralarında İspanya, Yunanistan ve Bulgaristan'ın da arazi almış olduğu birtakım devletler de erke fiyatlarının çabucak düşürülmesi düşüncesince çıpa tedbirler uygulanmasını, eş biçimde piyasalara dahil edilmesini istiyor.

Almanya, Hollanda ve Avusturya kabilinden devletler ise erke fiyatlarındaki artışın muvakkat olduğunu, doğacak sene piyasaların normale döneceğini ve fiyatların azalacağını, bu hale baş döndürücü kaba halde dahil edilmesinin erke piyasaları işleyişine ağır dokunca verebileceği görüşünü savunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?