Ekonomi

AB devletleri gaza uygulanacak tavan fiyatta anlaşamadı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, ithal saf gaza uygulanacak tavan fiyatı yakalamak kadar gerçekleştirdikleri müzakerelerde geçim sağlayamadı.

AB devletleri gaza uygulanacak tavan fiyatta anlaşamadı
13-12-2022 23:09
Brüksel

AB kısım başkanı Çekya'nın çağrısı ilişkin unsur 27 ülkenin enerji bakanları Brüksel'de yılgı toplandı.

Toplantı bitiminde açıklamalarda mevcut Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, baş döndürücü derinlemesine ve güç ortak toplantı geçirdiklerini belirterek, çağ unsur devletler ortada gaza uygulanacak tavan fiyat dair ortak geçim sağlanamadığını söyledi.

Sikela, "Çok değişik unsur dünya grupları kabilinden ikrar edilebilecek ortak paket üstünde anlaşmaya çalıştık." niteleyerek konuştu.

Tavan fiyat mekanizmasının müspet ve menfi etkilerini kıymetlendirmek düşüncesince küçük ay ayında ortak revizyonu da pakete karışma ettiklerini aktaran Sikela, gaz bildirme güvenliği ve mali balans dair endişeleri bulunan unsur devletlere garanti özgülemek düşüncesince mekanizmanın kendiliğinden adına devir dışı bırakılmasını içeren ortak öneri sunduklarına ayraç etti.

Sikela, Avrupa'da ağustos ayında tabii gaz fiyatlarının doruk yaptığını anımsatarak, bu durumun yeniden yaşanmamasını sağlamaları icap ettiğini vurguladı.

Enerji bakanlarının 19 Aralık'ta Brüksel'de yeniden ortak araya geleceklerine dikkati çekici Sikela, "Toplantıda tartışacağımız sadece ortak husus olacak, o da mekanizmayı başlatacak fiyat seviyesi." ifadesini kullandı.

Süreç

AB Komisyonu, sabık ay piyasalardaki gaz fiyatlarına müteveccih ortak düzelti mekanizması uygulanması teklifinde bulunmuştu.

Plan, Avrupa'da derinliği en ortak tomar bulunan Hollanda merkezli mevhum tabii gaz tecim noktası TTF'de prosedür gören vadeli gaz kontratının dü hafta süresince 275 avroyu aşması ve Avrupa'da sıvılaştırılmış tabii gazın (LNG) megavatsaat fiyatının toptan piyasaların 58 ekü ilişkin çıkması yerinde yürürlüğe girecekti.

AB kısım başkanı Çekya'nın unsur devletler ortada uzlaşma gelmek düşüncesince hazırladığı sonuç teklif, tabii gaz fiyatının megavatsaat başına 220 avroyu 5 devir süresince aşması ve toptan LNG fiyatlarıyla farkın da 35 olması yerinde tavan fiyatın devreye girmesini içeriyordu.

İtalya, Belçika, Polonya, Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Malta, Romanya, Slovenya ve Slovakya bahis konusu teklifi tam bulmamış, tavan fiyatın megavatsaat başına 160 avro, LNG fiyatıyla farkın da 20 ekü olmasını istemişti.

Bu 12 ülke, önlemin vadeli işlemlerle beraberce öbür çıkmış piyasalarda da uygulanmasını arzu etmişti.

Almanya, Hollanda, Avusturya, Danimarka, Estonya ve Lüksemburg ise tabii gaza tavan fiyata mesafeli yaklaşıyor.

Bu devletler tavan fiyat uygulanmasının Avrupa'ya gaz tedarikini azaltmasından çekiniyor.

TTF'de prosedür gören vadeli gaz sözleşme fiyatı, ağustosta megavatsaat başına 340 avroya denli çıkarken çağ ise 138 avrodan prosedür görüyor.

AB ülkelerinin erke bakanları, 19 Aralık'ta Brüksel'de yeniden toplanacak.

Doğal gaza tavan fiyat dair uzlaşma sağlanamadığı düşüncesince yenilenebilir erke planlarına hâlâ çabuk müsaade verilmesini de içeren tedbirler hâlâ bakanlar kabilinden onaylanamadı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?