Gündem

62 yıldır kibrit kutusu biriktiriyor

1960 senesinde anası kabilinden armağan edilen ahşap kutulu kibritin arkası sıra başladığı koleksiyonda Yakup Çetinkaya 2 bin sayı kibrit kutusu biriktirdi. Çetinkaya 62 senenin böylece emektar Türk devleti liderleri, Hacivat ile karagöz, Türkiye'nin gezinsel bölgelerinin resimleri

62 yıldır kibrit kutusu biriktiriyor
01-02-2022 10:54

Afyonkarahisar'da kuvvetli doğrama ustalığı eden Çetinkaya, biriktirdiği kibrit kutusu koleksiyonu ile her insanın beğenisini çekiyor.

Çetinkaya 1960 senesinde anası çeşidinden armağan edilen ahşap kutulu kibritin arkası sıra başladığı kibrit koleksiyonunda 2 bin nüsha kibrit biriktirdi. Çetinkaya'nın kibrit koleksiyonunda emektar Türk devleti liderleri, gidiş geliş işaretleri, burçlar, Hacivat karagöz, Türkiye'nin gezinsel bölgeleri, Türkiye'nin geçmiş kibritleri ve hâlâ nice hızlı kibrit bulunuyor.

Küçük Sanayi Sitesi'ndeki iş durumunda zahmetli bulunmasına karşın mesleğini sürdüren 3 bebek babası 79 yaşındaki Çetinkaya, kibrit kutusu biriktirmenin kendisinin en şişman hobisi bulunduğunu ve bundan baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu söyledi. Çetinkaya başkaca koleksiyonunda mevcut kibrit kutularının kendisini düşüncesince bir birinden kıymetli bulunduğunu tabir etti.

“Görenler 40-50 yıl geriye gittik diyorlar”

Çetinkaya, kibrit kutusu biriktirmenin hikayesini İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine şöyleki anlattı:
“1960 yıllarında annem tek tekel kibriti niteleyerek Türkiye'de geçmiş el mamul bir kibrit verdi. Oğlum bu baş döndürücü eskidir, değerlidir niteleyerek ondan heveslenerek bu kibritleri biriktirmeye başladım. Almanya'ya revan arkadaşlara söyledim gelirken kibrit getirin diye. Onlarda iyi olsun getirdiler. İki bini gecik kibrit biriktirdim. Eskiden hızlı kibritler çıkardı. Karagöz serisi var, Türkiye'nin gezinsel bölgeleri var, gidiş geliş serisi, burçlar serisi var. Türk büyükleri serisi var. Bir güruh insanların otel kibritleri var. Bunları hâlâ evvela bir kolide sakladım. Şimdi müzemde bir arazi yaptım. Oraya bunları bir sergen yaptım oraya sıraladım. Burada korunum ediyoruz. Zaman devir temizliklerini yapıyoruz. Görenler 40-50 yıl geriye gittik diyorlar. Eskiden bu denli kibrit mi vardı diyorlar. Böyle iyi anılarımız oluşuyor. Türkiye'nin geçmiş kibriti de var. Biriktirdik gelene eşe dosta gösteriyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?