Yaşam

57. Alay Şehitliği'nde minnettarlık ve duayla yiğit ecdadı anıyorlar

Çanakkale Savaşları'nda Yarbay Mustafa Kemal'in "Ben size tecavüz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum." lafıyla göğüslerini koruma yazar Çanakkale'yi geçilmez kılan 19. Tümen'e ilişkin 57. Alay'ın şehitliğinde ziyaretçiler kalp meşbu anlamış olur yaşıyor.

57. Alay Şehitliği'nde minnettarlık ve duayla yiğit ecdadı anıyorlar
23-04-2022 12:56
Çanakkale

Kahramanlıkları aradan güzeşte 107 yıla karşın gururla anlatım edilen 57. Alay'ın Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliği, Türkiye'nin ciharıyek yanından ve diyar dışından binlerce kişiyi ağırlıyor.

Şehitlikte afsun eden, ecdadın savaşlardaki kahramanlıklarını düzlük kılavuzlarından dinleyen ziyaretçilerin gözleri doluyor.

Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı Alan Kılavuzu Ahmet Balcı, AA muhabirine, 57. Alay'ın Çanakkale Savaşları'nda öne çıkan birliklerden bulunduğunu söyledi.

Birliğin, kara savaşının başladığı 25 Nisan 1915'ten itibaren baş döndürücü nazik görevler üstendiğini tamlayan Balcı, şunları anlattı:

"Onları kılıç daima kahramanlıklarıyla biliriz lakin ihtimal de bu kahramanlığın peşinde ödenen baş döndürücü iri ortak değer var. Burada baş döndürücü iri zayiat vermişler. Bu savaş 8,5 ay sürmüş. Onlar da kısaca 8 metreye düşen, 'dünyanın en benzeyen siperleri' diyerek deyim edebileceğimiz bu mevkide savaşmışlar. Bu nedenle Çanakkale Savaşları'nın en alp ve en aşina donanması durumuna gelmişler. 1915'te kurulduktan sonraları 1917'de en sonuç Filistin Cephesi'ne akla yatkın bu bütünlük lağvedilmiş. O günden sonraları da onların kahramanlığı doğacak kuşaklara da dayanıklı dokuma etsin diyerek donanması lağvetmişler."

Balcı, iri mücadelelerin verildiği Gelibolu Yarımadası'na mevrut ziyaretçilerin bunları anımsamak istediğini, Türkiye'nin bugünlere gelişinin herhangi ortak proses olmadığını, bunu ecdada verecekli olduklarını ortak el şimdi algı ettiklerini vurguladı.

Milli şuurun önemine ayraç fail Balcı, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bugünlere gelişimiz banko düzgün değil. evvel Allah'a, sonraları biz düşüncesince çarpışan buradaki kahramanlara baş döndürücü bilinçlilik borçluyuz. Gelecek kuşaklar, nesiller süresince Çanakkale destanını unutmayacaklar. İnsanlar zamanı bilinci, ulusal şuuru duymak düşüncesince buraya geliyor. Hüznü yaşıyorlar, etap attıkları topraklar onların yüreğini titretiyor. Buraya gelmek, atalarıyla, geçmişiyle ortak kelep ihdas etmek kullanıcılarını birey hissettiriyor lakin bu belirmek vatanda yaşamı sürdürmenin güzelliğiyle insanoğlu öteki taraftan çıkarlarını bahtlı hissediyor."

"Her yolum geçtiğinde buraya uğruyorum"

İstanbul'dan mevrut Serhat Kural da zamanı yarımadaya gelişigüzel gelişinde tüylerinin çalı çaltı bulunduğunu dile getirdi.

Buraya gelmeyi canıyürekten istediğini özetleyen Kural, "Her yolum geçtiğinde buraya uğruyorum. Bu toprakların muhakkak kazanıldığını gitmek açısından her insanın de burayı gelip görmesini istiyorum. 57. Alay bundan sonraları orduda yok. Aşçısından tutun da kimesne kalmamış, bütünü martir olmuş. Allah ferah varlıklı yağmur eylesin. Onlara hakkıyla minnettarız." dedi.

Almanya'dan mevrut Salih Niyazioğlu ise Çanakkale'yi geçmiş el görüşme ettiğini aktardı.

Bölgenin, şehitlik mertebesinin önemini baş döndürücü dobra anlattığını deyim fail Niyazioğlu, "Özellikle gailesiz neslimizin bu üzere şehitlik ve yiğitlik hikayelerini benimsemelerini, katiyen unutmamalarını istiyoruz. Burayı gezerken baş döndürücü duygulandık. 57. Alay Şehitliği beni ayrı ortak duygulandırdı. Mutlaka ortak delil eşliğinde bu bölgenin gezilmesini salık mektubu ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Niyazioğlu'nun benzeri Nida Niyazioğlu ise Almanya'da doğup yetiştiği bilgisini vererek, "Buraları gitmek düşüncesince az buçuk geç kalmışım. Tarihi okullarda öğrenemedik, Alman okullarında okudum. Burayı görüşme yazar gitmek baş döndürücü ayrımlı ortak duygu. Gözyaşlarımı çetin tuttum, insanoğlu duygulanıyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?