Yaşam

40 kazla başladığı yetiştiricilikte yörenin önde mevrut tedarikçilerinden oldu

Çiftliğinde 330 hafriyat mevcut Iğdırlı Mehmet Yulu, Doğu Anadolu Bölgesi ilkin kazanmak kadar yurdun nice noktasına kaz eti, yumurta ve civciv satıyor.

40 kazla başladığı yetiştiricilikte yörenin önde mevrut tedarikçilerinden oldu
04-05-2022 12:30
Iğdır

Iğdırlı çiftçi Mehmet Yulu, bahçesinin ıvır zıvır müşterek bölümünde başladığı kaz yetiştiriciliğinde, yörenin önde mevrut tedarikçilerinden oldu.

Kentte henüz evvela beş on küçükbaş besleyici ve ıvır zıvır çapta ekincilik karşıcı 72 yaşındaki Yulu, hayvanlarını götürmüş olduğu Kars'ın müşterek yaylasında 3 sene evvela kaz yetiştiriciliğiyle tanıştı.

Ağrı, Kars ve Ardahan'da eti çokça tüketilen ve garp bölgelerinde de koyu arzu gören kaz yetiştirmeye değişmeyen sağlayan Yulu, bahçesindeki müşterek kısımda geçmiş evrede 40 deneyli kazla işe başladı.

Bundan çıkar sağlayınca küçükbaş hayvanlarını satıp işini büyüten Yulu, 5 dönümlük arazisini çiftliğe dönüştürdü.

Kuluçka makinesiyle yılda 6 bin kaz üretiyor

Çiftliğinde gurk makineleriyle de yılda 5-6 bin kaz üreten Yulu, Doğu Anadolu Bölgesi ilkin iktisap etmek kadar yurdun nice noktasına kaz eti, yumurta ve civciv satıyor.

Özellikle civciv üretimine yoğunlaşan ve bu yönde piyasa meydana getiren Yulu, bu girişimiyle bölgenin ehemmiyetli kaz tedarikçilerinden birisi durumuna geldi.

Mehmet Yulu, AA muhabirine, dikkat duyarak ve ıvır zıvır çapta başladığı işini geliştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

İlk evrede 5 dönümlük tarlasının müşterek tarafını kazlara ayırdığını anlatım fail Yulu, "Daha sonraları bu işten mülk kazanmaya başlayınca, arazimin tümünü kaz çiftliği hazırlamaya değişmeyen verdim. Şu anda 230 deneyli kazım, 100 de koca kazım var. İşimden aşırı memnunum, yılda 5-6 bin arası kaz yetiştiriyorum." dedi.

Aylık ürettiği 3 bin yumurtayı gurk makinesine bırakıp civciv elde ettiğini tamlayan Yulu, müşterek deneyli kazın ayda kestirmece 45 yumurta yaptığını anlattı.

Havalar müşterek güzel ısınınca kazları Kars'a götüreceğini kail Yulu, "Civcivleri 50 liradan satıyoruz. Kesime apiko bulunan kazları ise 250 ile 300 teklik arası satıyoruz. Bu iş bundan böyle sağlık kapım oldu." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?