Spor

4. Dünya Göçebe Oyunları'nın kapanış töreni yapıldı

Dünya Göçebe Oyunları Komitesi çeşidinden İznik'te planlı 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın kapanış töreni yapıldı.

4. Dünya Göçebe Oyunları'nın kapanış töreni yapıldı
02-10-2022 22:02
Bursa

İznik Gölü'nün kıyısında "Gelenekten Geleceğe Bir'iz!" sloganıyla düzenli edilen oyunlarda 4 dönem süresince 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üstünde sportmen savaş etti.

Organizasyonda 13'ü yarışma, 30'a yakını da tanıtım gösterisi kazanmak az daha kısaca 40 anadan görme spor branşında etkinlikle düzenlendi. Ayrıca kültürel, sanatsal, anadan görme sporlar, gastronomi, el sanatları ve bebek oyunları, misafirlerle buluştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden açılışı meydana getirilen organizasyon, 4 günde kısaca 1 milyon evcil ve ecnebi konuğu ağırladı.

Oyunların tamamlanmasının arkası sıra meydana gelen kapanış törenine Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Azamat Zhamankulov ile Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Dauren Abayev katıldı.

Törende Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanı AK Parti Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dünya Göçebe Oyunları Organizasyon Komitesi ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, Dünya Göçebe Oyunları Hazırlık Komitesi Başkan Vekili Abdulhadi Turus, sporcular ve yurttaşlar da toprak aldı.

Kasapoğlu: "Bu oyunların kazananı kardeşliktir"

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, "Bu oyunların kazananı kardeşlik, sevgi, saygı, bütünlük ve beraberliktir." dedi.

İznik'te göz kamaştırıcı dört dönem yaşadıklarını aktaran Kasapoğlu; çocukların, gençlerin, vatandaşların öz kültürünü tanımış olduğu ve dünyanın ayrımlı yerlerinden mevrut kullanmakta olanları Göçebe Oyunları'nda buluşturduklarını söyledi.

Oyunların, milyonlarca insana değinme ettiğini ve yerli-yabancı yüzlerce matbuat çalışanı kabilinden izlem edildiğini tamlayan Kasapoğlu, şu biçimde konuştu:

"Sporun, sanatın, kültürün, gastronominin eş araya geldiği, göçkün kültürlerini yakından tanındığı eş ev sahipliği gerçekleştirdik. 102 ülkeden 3 bin 200 sporcunun müsabakalardaki maharetlerine tanıklık ettik. 14 ayrımlı anadan görme alan ve 84 kategoride madalya mücadelelerini izledik. Bunların haricinde ayrımlı branşlarda tanıtım gösterisi gayeli müsabakalar da aldatmaca programında toprak aldı. Gerek yarışma sahalarında gerekse ekranları başlangıcında bu heyecanı paylaşan milyonlarca spor severe unutamayacakları eş düzenleme dizgi ettik. Türk Devletleri Teşkilatı örgen ülkelerinin ve ayrımlı coğrafyalardan mevrut göçkün kültürüne erbap devletlerin sporun âlemşümul ve kuşatıcı dilinde eş araya getirdik."

Sporcuların yarışmalar süresince centilmenlik ruhu ve mücadeleyle ellerinden gelenin en güzelini gerçekleştirdiğini dile getiren Kasapoğlu, "Hep beraberce şurası gördük, bu oyunların kazananı kardeşliktir, bu oyunların kazananı sevgidir, bu oyunların kazananı saygıdır, birliktir, beraberliktir. Bu şiardan tek sporcumuz eş milimetre sapmadı. Türk dünyası ve göçkün kültürünün iyi eş el donanması çerçevesinde sizler en çelimli biçimde ortaya koydunuz." ifadelerini kullandı.

Kasapoğlu, Göçebe Oyunları'nın iri eş kültürün parçası bulunduğunu hatırlattığını kaydetti.

Tüm insanlığın eş dirim kültürü bulunan göçkün dirim kültürünü dayanaklık etmek kazanmak icap ettiğini tamlayan Kasapoğlu, "Tüm dünyanın bilmiş olduğu kadar alimler diyarı bulunan Bursa'mız, Anadolu'nun ve Türk tarihinin kadim şehirlerindendir. 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına da erbap bulunan Bursa, Türk tarihinde ehemmiyetli eş şehirdir. Osmanlı Devleti'nin de başkentliğini yapmıştır. Üç kıtaya hükmetmiş eş koca çınarın dirilik suyudur Bursa." ifadelerini kullandı.

Ev sahipliğinden ekolojik ortam Bursa'ya, halkına ve yöneticilerine teşekkürname fail Kasapoğlu, şunları aktardı:

"4. Dünya Göçebe Oyunları'nı faik eş başarıyla yönetmemizde bize gelişigüzel hin sağlamış olduğu dayanaklık etmek ve güdeleme zımnında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunma ediyorum. İş donanması ve destekleri için, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Bağdat Amreyev'e ve ülkemizin ev sahipliği noktasındaki gelişigüzel muhtelif çaba ve fedakârlık düşüncesince Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'a, topu topu paydaşlara, başta Gençlik Spor Bakanlığı ailemize, giranbaha düzentileme arkadaşlarıma, Bursa Valiliğimize, Bursa Büyükşehir Belediyemize, İznik Kaymakamlığımıza, İznik Belediyemize ve bu manada bu iyi organizasyona çelimli biçimde ulama verici topu topu bakanlarımıza, kabinemize de başta şükranlarımı sunma ediyorum. Biz bu emaneti Kırgızistan'dan devralmıştık, onlar bu emaneti buraya getirdiler. Bu emaneti Kazakistan'a devredeceğiz. Onları kutlama kartı ediyorum, başarılar diliyorum."

Bakan Kasapoğlu, başkaca 2023 yılı Türk Dünyası Gençlik Başkenti seçilen İstanbul'un da acemi unvanının faydalı olmasını diledi.

Erdoğan: "Ümit ediyorum sulh ve bütünlük mesajını en çelimli biçimde verebilmişizdir"

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Erdoğan, oyunlar vesilesiyle Bursa'dan topu topu dünyaya sulh ve bütünlük mesajı verdiklerini söyledi.

Erdoğan, organizasyonun düzenlenmiş olduğu İznik Gölü'nün yeşilin maviyle buluştuğu, binlerce salname kültürü içerisinde barındıran, dünyanın inci kadar iyi köşesi bulunduğunu belirtti.

4. Dünya Göçebe Oyunları'nda dünyanın kültürlerinin buluştuğunu tamlayan Erdoğan, "İznik'te 102 ülkeden 3 binin üstünde sporcu, 40'ın üstünde anadan görme spor branşında yarıştılar, tanıtım gösterisi yaptılar, kişi kültürlerini danışma fırsatı buldular. Geleneksel spor ve oyunların indinde anadan görme el sanatları, evren mutfakları, anadan görme el dansları, oyunluk gösterileri, baş döndürücü mülevven eş biçimde evcil ve ecnebi misafirlerimizle buluştu." diyerek konuştu.

Bilal Erdoğan, Göçebe Oyunları'nın düzenlenmesindeki görevin dünyaya sulh mesajı hasretmek bulunduğunu aktararak şunları kaydetti:

"Bu oyunlardan maksadımız, bundan hakeza son birim boyutlarda eksilen göçebeliği kutsallaştırmak değil. Ancak göçkün kültürünün içre barındırdığı acemi ruh, dünyayla, çabucak çevreyle değil hayvanlarla da barışık, cana canlıya ve yaşama elan baş döndürücü bedel vererek yaşamaktır. Çatışma yerinde kalındığında çatışmayı değil toprak değiştirmeyi yeğleme ederek huzuru arayan eş evren ile ilişki. Savaşların ve çatışmanın konuşulduğu, dünyanın yöre krizleriyle koku alma organı buruna geldiği hakeza eş dönemde, beledi dünyanın göçkün ruhun sulh ve hayat komple iklimine gereksinimi bulunduğunu düşünüyoruz. Dünya Göçebe Oyunları vesilesiyle verdiğimiz sulh mesajının özünde bu göçkün kültürün dünyayla ve komşularıyla hoşgörülü geçinme iklimi yatmaktadır. umut ediyorum ki topu topu dünyaya bu sulh ve bütünlük mesajını en çelimli biçimde verebilmişizdir."

5. Dünya Göçebe Oyunları'nın 2024 senesinde Kazakistan'da yapılacağını hatırlatan Erdoğan, "Bizden önceki Kırgızistan ne bu oyunları başarıyla yürütme ettiyse, biz bu yıl ne başarıyla düzenlediysek, Kazakistan'da da Kazak dostlarımız ve kardeşlerimiz bu çıtayı elan da fevk taşıyarak dünyaya sulh mesajını çelimli eş biçimde verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Bayrak Kazakistan'a devredildi

5. Dünya Göçebe Oyunları'nı düzenleyecek Kazakistan'a hin doğrulama töreni yapıldı.

Protokol konuşmalarının arkası sıra Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, eş ahir oyunları düzenleyecek Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Dauren Abayev'e içre su mevcut fayans işlemeli ibrik verdi.

Bakan Kasapoğlu'nun verdiği ibriği, sahneye oyunların maskotu bulunan süt kuzusu aldanmaz "Ötüken" getirdi.

Oyunlar, görsel ziyafet ile kapandı

Kapanış töreni, meydana getirilen raks ve süvari cambazlık gösterisiyle sona erdi.

Kapanış seremonisinde raks koreografileri, Karabağ atlarının heyecanlandıran gösterisi ile Türkiye, Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan'dan ünlü ve koreografi performansları iri zevk topladı.

Solist Çiğdem Gürdal'ın "Bayrak" şarkısını seslendirdiği bölüm, tören düzeni üyeleri ve yurttaşlar kabilinden iri alkış aldı. Tören, gösteriye ulama verici topu topu solocu ve dansçıların katılımıyla söylenen "Türk Elleri" şarkısıyla kapandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?