Gündem

'2022 ve 2023 yıllarında ajanslarımız marifetiyle 100 bin gencimizi istihdama engelleme etmeyi planlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Genç istihdamı dair 2022 ve 2023 yıllarını ajanslar düşüncesince mihrak düzlük yerine belirledik. Bu devirde hoppadak ajanslarımız tarafından 100 bin gencimizi istihdama müdahale etmeyi planlıyoruz." dedi.

'2022 ve 2023 yıllarında ajanslarımız marifetiyle 100 bin gencimizi istihdama engelleme etmeyi planlıyor
04-02-2022 13:03
Ankara

Kalkınma Ajansları Değerlendirme Toplantısı, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi.

Varank, buradaki konuşmasında, ürün 20 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde iri kalkınma hamlelerinin başarıyla yaşama geçirildiğini belirterek, "Bu süreçte dâhilen yahut haricen muhtelif engellemelerle karşılaştık. Ancak kararlılıkla attığımız adımlar neticesinde, üretimde, istihdamda, ihracatta ve ulusal gelirde üstün dereceli adına üstün dereceli kırarak yolumuza bitmeme ettik." diyerek konuştu.

Büyüme ve ilerlemeden milletin rastgele kesiminin yararlanmasının önemine ayraç fail Varank, bu kapsamda, "bölgesel kalkınma" yaklaşımını esas yöntem dallarından birisi kendisine belirlediklerini söyledi.

Varank, lehçe kalkınma anlayışını dü en evvela uyguladıklarını belirterek, "Bir taraftan tamamı illerimizin, ilçelerimizin, bölgelerimizin rakiplik güçlerini geliştirerek millî ekonomiye katkılarını çoğaltmak istiyoruz. Diğer taraftan da yerler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltarak topyekun kalkınmış indinde Türkiye düz yazı etmeyi amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ekonomik atılımımızda kalkınma ajanslarına ehemmiyetli görevler düşüyor"

Bölgesel potansiyellerin belirleme edilmesinin ve akla yatkın müdahalelerin kurgulanmasının ehemmiyetli bulunduğunu dile getiren Varank, bu doğrultuda Bakanlık kendisine derin güç gösterdiklerini anlattı.

Varank, bu mevzuda ana oyuncu kendisine değerlendirdikleri kalkınma ajanslarının yenilikçi çalışmalarına da değindi.

Türkiye'nin üretim, dış satım ve istihdamı odağına düzlük acemi indinde iktisadi atak zarfında olduğuna dikkati çekici Varank, bu süreçte alanların mürşit kurumları bulunan kalkınma ajanslarına ehemmiyetli vazifeler düştüğünü vurguladı.

Varank, kalkınma ajanslarının 10 yılda kalburüstü işlere imza attığını belirterek, "Bugüne denli ajanslar, kamu, çıplak maşer ve hususi sektörden mevrut 24 binden indinde tomar kalkınma odaklı projeye 15 bilyon liranın üstünde dayanaklık etmek sağladı." dedi.

Ajansların bu desteklerle, bölgelerinin istihsal ve dış satım kapasitelerinin artırılması, teknolojik hisse senedi ve dijitalleşme, kültürel ve tabii mirasın korunması, kalkınma ve yeşil gelişme hikayelerinde ehemmiyetli icraat yürüttüklerini dile getiren Varank, başkaca envestisman dayanaklık etmek ofisleriyle yatırımcıların yereldeki ön adresi olduklarına ayraç etti.

"Girişim sermayesi uygulamalarını başka yerlere yaygınlaştıracağız"

Varank, uygulayım bilimi tabanlı girişimciliğin geliştirilmesinin de lehçe kalkınma kapsamında üstünde durdukları ehemmiyetli indinde bap bulunduğunu anlatarak, "Geçen sene ülkemiz, çıkardığı 1 bilyon dolar değerlemeye vasıl unicornlarla tamamı dünyada adından yalan ettirdi. Geliştirdiğimiz adım sermayesi uygulamalarının indinde tarafını da kalkınma ajanslarımızla bu arada sürdürüyoruz." diyerek konuştu.

Bu kapsamda İstanbul ve Ankara'da yaşama geçirdikleri adım sermayesi fonlarından bahseden Varank, bu inovatif uygulamaları, potansiyeli bulunan başka yerlere yaygınlaştırmayı istediklerini tabir etti.

Varank, lehçe kalkınmanın sağlanması dair başka bakanlıklarla da teşrikimesai yaptıklarını belirterek, 2021'de başlatılan "Çalışan ve Üreten Gençler Programı" ile ayrımlı il ve ilçelerdeki 100 projeye tahminî 632 milyon teklik dayanaklık etmek sağlayacaklarını, çalışma derin sektörlere çevrik 175 üretimevi binası ve spor sahasını hususi piyasaya tahsis ederek tahminî 65 bin genci istihdam edeceklerini kaydetti.

Tamamlanan fabrikaların tahsis süreçlerinin başladığını tabir fail Varank, "175 fabrikanın tamamında bu sene üretime geçmeyi planlıyoruz. Genç istihdamı dair 2022 ve 2023 yıllarını ajanslar düşüncesince mihrak düzlük kendisine belirledik. Bu devirde hemen ajanslarımız aracılığıyla 100 bin gencimizi istihdama karışma etmeyi planlıyoruz." biçiminde konuştu.

Varank, lehçe kalkınma projelerini yürütürken, millî kaynakların yanı sıra, Avrupa Birliği ilkin edinmek üzere, arsıulusal fonlardan da yararlandıklarını belirterek, ürün 2 yılda hemen Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü içerisinde tahminî 80 milyon avroluk arsıulusal fonun yerlere kazandırıldığını, kalkınma ajanslarının ürün 5 yılda geliştirdikleri projelerle tahminî 300 milyon avroluk arsıulusal görüntü kullandıklarını bildirdi.

"Yeşil tahavvül kalkınma gündemimizin merkezinde"

Ajansların iri potansiyeline de dikkati çekici Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Gelin bunu daima baş başa hâlâ da geliştirelim. Hem lehçe aynı zamanda millî kalkınma çabalarımızda enerjik indinde halde kullanalım. Önümüzdeki devirde şehirlerimizin ve bölgelerimizin kompetitif bulunduğu bölgelerde iri ölçekli ve hâlâ odaklı planlara önem vereceğiz. İklim değişikliğinin etkilerini tedricen hissettirmesi zımnında yeşil gelişme dair rastgele zamankinden hâlâ indinde tomar seçici olacağız."

Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeşil tahavvül ve yeşil kalkınma mevzularını ülkenin kalkınma gündeminin merkezine yerleştirdiğine ayraç ederek, lehçe kalkınma alanındaki tamamı faaliyetlerde bu gösterime dayanaklık etmek olacaklarını vurguladı.

Bölgesel kalkınma politikalarının defa haritaları niteliğindeki "Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve Bölge Planları"nı da düzeltilmiş edeceklerini tamlayan Varank, domestik kurda yürütülecek çalışmalarla buna dayanaklık etmek beklediklerini söyledi.

Varank, ajanslardan, gerçekleştirdikleri çalışmalarda ve destekledikleri projelerde sürdürülebilirliğin esas evleviyet kendisine belirlenmesini, il ve ilçelerin başlıca potansiyellerine odaklanarak ürün odaklı ve can alıcı planların akçalanmış edilmesini istedi.

Ajansların geliştireceği projelerle piyasada rekabeti bozmaması icap ettiğini de kail Varank, "Kamunun başlıca rolü icra ettiği düzenlemelerle hususi bu sektörün önünü açmak, metin ve kompetitif indinde iş ortamı sunmaktır. Ancak bu halde kalkınma süreçlerimizde daima indinde iyileşmeyi sağlayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, planların sürüncemede bırakılmaması ve indinde an evvela projeleri bitirilip vatandaşların hizmetine sunulması icap ettiğini söyledi.

"İşletmeleri bu programa yönlendirelim"

Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sabık ay KOSGEB'in genç, acemi izinli ve eş istihdamını önceleyen programını açıkladığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Son 12 aydaki etkin sayısını koruyup dizge lisesi yahut darülfünun mezunu gençleri minimum 12 ay süresince istihdam ika taahhüdünde mevcut işletmelere KOSGEB aracılığıyla 100 bin teklik faizsiz dayanaklık etmek veriyoruz. Programı duyuru ettikten sonradan tahminî indinde ay geçti. İstihdamı odağına düzlük bu program, derin candan karşılaştı. Bugüne denli işletmelerimiz 53 bin acemi istihdam düşüncesince taahhütte bulundular, kılıç de firmalara ödemeleri hazırlamaya başladık. Ama Cumhurbaşkanı'mız maksadı 75 bin acemi istihdam kendisine koydu. Başvurular, mart ayının sonuna denli bitmeme ediyor, lütfen işletmeleri bu programa yönlendirilelim."

Toplantının yapıldığı Millet Kütüphanesi'nin acemi Türkiye vizyonunun en iyi anlaşılabileceği eserlerden bulunduğunu dile getiren Varank, "Burada bilgiyle, ekleme değerle kesinlikle kendimizi kalkındırabiliriz onun gösterimi var. Bu görünüş Cumhurbaşkanı'mızın vizyonu. Burada attığımız adımların benzerlerini rastgele şehrimize vermek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ülkemizin kalkınmasına sunacağımız yardım görüşülecek"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri de kalkınmanın aşırı boyutlu ve aşırı sektörlü indinde terim bulunduğunu belirterek, rastgele alana ve piyasaya hususi stratejiler geliştirdiklerini, bu çalışmalarla tamamı alanların potansiyelinin yaşama geçtiğini anlattı.

Tasarlanan planların tamamı etapları düşüncesince teşrikimesai ve iletişimin önemine ayraç fail Yeniçeri, 3 güneş sürecek toplantılarda, ajansların acemi iktisat modeli çerçevesinde Türkiye'nin kalkınmasına sunmuş olacağı katkıların görüşüleceğini bildirdi.

Yeniçeri, izlence süresince ajansların önceki fasıl uygulamalarını gözden geçireceklerini ve doğacak devirde ajansların vizyonunun ne olması icap ettiğini tartışacaklarını belirtti.

Konuşmaların ardından, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK SAGE ortada "Kalkınma Ajansları Personel Performans Değerlendirme Sistemi" kurulmasına bağlı teşrikimesai protokolü, Yeniçeri ile TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş kabilinden imzalandı.

Program, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Hakan Yurdakul'un katılımıyla meydana gelen "Türkiye'nin Kalkınma Ajansları Deneyimi ve Yeni Ekonomi Modeli Çerçevesinde Gelecek Vizyonu" paneliyle bitmeme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?