Yaşam

2021 ayrımlı doğal afetlerin yaşandığı ortak sene oldu

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, "2021, orman yangınlarından sellere, müsilajdan fırtınaya denli akıbet yılların en değişik doğal afetlerinin meydana geldiği ortak sene oldu." dedi.

2021 ayrımlı doğal afetlerin yaşandığı ortak sene oldu
03-02-2022 12:46
Ankara

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, doğa kaynaklı afetlerin sayısı, sertliği ve yarattığı hasarların, akıbet zamanlarda hem hava değişikliğine bununla beraber çabuk zat artışı, ayrık kentleşme, kusur arazi seçimi, riziko kısıntı çalışmalarının çalışan uygulanıp uygulanmaması kabilinden nice ayrımlı nedene ilişkin namına hem dünyada hem Türkiye'de çabucak arttığını söyledi.

Türkiye'nin akıbet zamanlarda özellikle yöre sarsıntısı iktisap etmek üzere, sel, orman yangını, heyelan, çığ, hortum, fırtına, kuraklık, aşırıcı ısıdam havalar, dip kar yağışı, kum fırtınası, mukaar ve kayaç düşmesi kabilinden afetlerle dip namına huzur karşıya kaldığını tamlayan Özmen, şunları kaydetti:

"2021, orman yangınlarından sellere, müsilajdan (deniz salyası) fırtınaya denli akıbet yılların en ayrımlı doğal afetlerinin meydana geldiği müşterek sene oldu. Geçen sene vatanımızda orman yangınları ve sel özellikle iktisap etmek az daha aşırı sayıda afet yaşandı. Bu afetlerin en önemlisi, 28 Temmuz'da başlayıp, 10 Ağustos'a denli devam eden Antalya'da Manavgat, Muğla'da Marmaris, Milas, Bodrum'da yaşanmış bulunan 133 bin hektar orman ve 26 bin hektar ekincilik alanındaki hayatın namevcut olmasına, 9 isim ve milyonlarca canlının yaşamını kaybetmesine illet bulunan Cumhuriyet tarihinin en şişman orman yangınlarıdır."

Afetlerde 127 isim yaşamını kaybetti

Doç. Dr. Bülent Özmen, güzeşte sene yaşanmış bulunan müşterek öteki şişman afetin de 11 Ağustos'ta meydana mevrut 82 bireyin yaşamını kaybetmesine, 228 bireyin yaralanmasına ve 16 bireyin kaybolmasına illet bulunan Kastamonu, Sinop ve Bartın'da yaşanmış bulunan seller bulunduğunu anımsattı.

Artvin ve Rize'de 22 Temmuz'da meydana mevrut seller, 11 Şubat'ta Çeşme'de yaşanmış bulunan hortum ve 29 Kasım'da özellikle İstanbul iktisap etmek az daha Marmara Bölgesi'ndeki fırtınanın 2021'in öteki ehemmiyetli afetleri ortada sayılabileceğini aktaran Özmen, şu biçimde konuştu:

"Türkiye'de 2021'de meydana mevrut doğa kaynaklı afetler zımnında 127 isim yaşamını kaybetti, 672 isim yaralandı. Bunların yüzdelik 89'u sel, yüzdelik 7'si orman yangını ve yüzdelik 4'ü sıkıntı zımnında yaşamlarını yitirdi. Yaralanmaların ise yüzdelik 54'ü orman yangını, yüzdelik 34'ü sel, yüzdelik 8'i fırtına, yüzdelik 3'ü hortum ve yüzdelik 1'i yöre sarsıntısı zımnında gerçekleşti."

2021 yılının orak ayı ve ağustos aylarında orman yangınları, gücük ay ve ağustosta seller, kasımda depremler, mayıs, bitmiş teşrin ve aralıkta alevlenmiş sıkıntı ve rüzgar, gücük ay ve aralıkta da hortumun sansasyonel bulunduğunu özetleyen Özmen, bunların birlikte aşırı sayıda heyelanın meydana geldiğini söyledi. Özmen, "2021 senesinde meydana mevrut afetlere baktığımızda en müşterek tomar afetin şubat, mart, mayıs, orak ayı ve ağustos aylarında meydana geldiği görüldü." dedi.

Özmen, güzeşte sene yaşanmış bulunan susuzluk zımnında Van Gölü, Tuz Gölü, Acı Göl ve Meke Gölü'ndeki çekilmeler ile Marmara'da yaşanmış bulunan müsilaj tehdidine de dikkati çekti.

Olası müşterek afet tehlikesinden, afete sunulan kalma olasılığı bulunan kişilerin, yerleşme yerlerinin tek etkilenmemesi yahut minimum biçimde etkilenmesi düşüncesince kesinlikle afet yönetiminin sansasyonel müşterek biçimde uygulanması gerektiğine dikkati çekici Özmen, "Afet yönetimi çalışmalarının da afet yönetiminin riziko yönetimi (zarar kısıntı ve hazırlık) ve buhran yönetimi (müdahale ve iyileştirme) aşamalarını kapsayacak şekilde, riziko kısıntı odaklı yapılması gerekir. Risk kısıntı odaklı icraat ise müşterek tasar kapsamında yürütülmelidir." dedi.

"İl Afet Risk Azaltma Planları çalışan müşterek biçimde uygulanmalı"

Bu kapsamda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) çeşidinden 2021 sonu bakımından kamu vilayetler düşüncesince İl Afet Risk Azaltma Planlarının müstahzar olmasının aşırı ehemmiyetli müşterek evolüsyon olduğuna ayraç fail Özmen, şunları kaydetti:

"Afet Risk Azaltma Planı, afetlerin muhtemel etkilerini ortaya koyan ve bu tesirleri en uzuv indirebilmek düşüncesince afetler yapılmaksızın gerçekleştirilmesi gerekenleri müşterek proses dahilinde tanım eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir müşterek plandır. Afet risklerini kısıntı planlamasında asliye maksat sürdürülebilir, tehlikesiz ve afete mukavemetli maşer ve yerleşme alanları oluşturmaktır. Yaşanması muhtemel şişman müşterek afette meydana gelebilecek dirilik ve para kayıplarını asgari seviyeye indirebilmek düşüncesince İl Afet Risk Azaltma Planlarının çalışan müşterek biçimde ve burada tamlanan eylemlerin de ilgilendiren gurur yapılış ve evcil yönetimler çeşidinden kusursuz namına uygulanması gerekmektedir. Bu eylemlerin uygulanabilmesi düşüncesince kesinlikle ek bütçeler yaratılmalı ve lazım yasalı tensikat yapılmalıdır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?