Gündem

1700 yıllık zeytinyağı bulundu

Sivas'ta merkeze ilişkin Kurtlapa köyünde binalar kazı bilimsel kazılarda 3. yahut 4. yüzyıla ilişik bulunduğu kestirim edilen çam şişe içinde temiz zeytinyağı bulundu.

1700 yıllık zeytinyağı bulundu
24-12-2021 10:34

Geçtiğimiz aylarda Sivas'a ilişkin Kurtlapa köyünde binalar kazı bilimsel kazılarda cıncık şişe içinde mevcut tanımlanamayan konu Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (CÜTAM) çeşidinden incelemeye alındı. İncelenen maddenin MS. 3. Ve 4. Yüzyıla alakadar cıncık fanus içine konularak gizlenen seneler geçse de kendini bozmadan esirgeyici zeytinyağı bulunduğu anlaşıldı. 1700 yıllık zeytin yağı tamamlanan incelemenin peşi sıra Sivas Arkeoloji Müzesine teyit edildi.

Çalışmayı tay tay arabası Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü akademisyen Dr. Öğr. Üyesi Erden Erpehlivan burada meydana getirdiği açıklamada, “Bu emek vermeyi hazırlamaya başlamadan geçmiş kılıç belgelenmesi ve mental erke dair ortak emek vermek yapıyorduk. Türkiye müzelerinde baş döndürücü yoğun gördüğümüz ortak kip değil. Bu içinde materyali ile baş başa bulunmuş ortak örnek. Bu bağlamda içinde arkeometrik analizlerde gerçekleştirmeye başladık. Dr. Öğr. üyesi Ebru Yavaş hocamın Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Ali Özer hocamın iri katkıları oldu” dedi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ebru Yavaş ise çalışmayla alakadar meydana getirdiği açıklamada, “Milattan sonradan 3 ve 4. yüzyıllara alakadar ortak örnektir. Çok nadir ortak kip olmasından ötürü da kılıç ilkin bu yapıta dokunca vermeden bu analizi kesinlikle gerçekleştirebileceğimiz dair icraat yaptık. Gördüğünüz kabil cıncık malzemenin ağzı ki ortak örnekle ortak toprakla kapatılmış ve iklim akışı da maktu vaziyette nedeniyle da buradan örnekle alırken kılıç ilkin bu kil numunesinden aldığımız örnekle onun analizini gerçekleştirebildik. Böylelikle uzvi malzemeye dokunca vermemiş olduk. Laboratuvarımız da bu söz gelişi hususi tekniklerle ayrılmasını sağladık ve ondan sonradan analizlerini yapabildik. Bunun kararında da içindeki mevcut maddenin zeytinyağı olabildiği için fikrimizi oluştu” biçiminde konuştu.

Mustafa Koçyiğit

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?