Gündem

10 kilo ağırlığında 65 milyon yıllık derya mercanı bulundu

Adıyaman'ın Tut ilçesinde 10 kilo ağırlığında 65 milyon yıllık çokluk mercanı fosili bulundu.

10 kilo ağırlığında 65 milyon yıllık derya mercanı bulundu
04-12-2021 10:38

Yaklaşık 10 yıldan buyana natür yürüyüşü karşıcı ve bulmuş yer aldığı enteresan taşları toplayan Mustafa Küçüktaş, bundan 3 yıl geçmiş bu taşların müstehase bulunduğunu öğrendi. Birbirinden enteresan 100'ün üstünde kükremek canlısı fosilini elinde bulunduran Mustafa Küçüktaş, akıbet namına 65 milyon yıllık yer aldığı belirlenen ve ağırlığı 10 kilo bulunan kükremek mercanı fosili buldu. Süngerimsi birlikte yapısı mevcut kükremek mercanının fotoğrafını çekerek ilgililere atan Mustafa Küçüktaş, fosilin Üst Kratase zamanına kısaca 65 milyon yıl öncesine ilgili bulunduğunu öğrendi.

Tut ilçesi Hacı Mahammet Dağı'nın Yarpuzlu sahasında mevcut fosili evinde korunum fail Mustafa Küçüktaş, bu fosillerin Tut'un kısaca 10 hektar alınana yayıldığını dile getirdi.

Mustafa Küçüktaş, “Bundan 10 yıl geçmiş natür yürüyüşüne çıkıyordum. Bulduğum enteresan taşları topladım. Böyle 20-30 adet filan elimde oldu. En akıbet birlikte arkadaşımla karşılaştım, bu taşları gördü. Bunların müstehase bulunduğunu söyledi. Yani bunları 10 hektarlık alanda, en iyilerini topladım. Küçük ve şikeste olanları toplamadım. Elimde şu an 100'ün üstünde müstehase var. İşte bu elimdeki parçayı da dünkü buldum. Bunun mercan bulunduğunu düşünüyorum” dedi.
Fosillerin bulunmuş yer aldığı bölgenin incelenmesi icap ettiğini kaydeden Küçüktaş, “İlçemizde dört dörtlük birlikte tetkik yapılmadı. İstanbul'dan, üniversiteden birlikte hocamız gelecekti, pandemiden çevre gelemedi. Buraya hocalar çağırma edilebilmektedir ve hâlâ sonraları bura natürel sit piyasası anons edilebilir” diyerek konuştu.

Son senelerde Mustafa Küçüktaş'a Mehmet Ayaz isminde yurttaş da zevcelik ederek, müstehase biriktirmeye başladı.
Mehmet Ayaz, fosillerin bulunmuş yer aldığı bölgenin turizme kazandırılması icap ettiğini söyledi. Tut kazasının yıldız sahasında mevcut ve bin 700 - 2 bin 100 rakımlı Hacı Muhammet Dağı ve çevresindeki kısaca 10 hektarlık bölgede 40 milyon ile 155 milyon yıl öncesine ilgili kükremek canlısı fosilleri bulunuyor. Daha geçmiş Adıyaman Müze Müdürlüğü yetkilileri kabilinden bölgeden tahsil edilen örnekler İstanbul Üniversite'sine gönderilerek laboratuvarlarda incelenmişti. Eosen, Üst Kratase zamanına ilgili kükremek canlısı fosiller bire birlikte lokasyonda toprak alması ve bu denli serbest piyasası kaplaması dolayısıyla dünyada birlikte adet olabildiği belirtiliyor. Daha serbest ve derinliğine birlikte araştırmayla bu bölgedeki müstehase çeşitliliğinin artacağı kestirim ediliyor.

Ahmet Arslantaş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?