USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Yüzde 1’lik yaşama umuduyla ikinci kez hayata tutundu

Yenidoğan devrinde duygu hastalığı (Trunkus Arteriosus+ İnterrupted aortik ark) bulunduğu öğrenilen ve yaşamaz denilerek kâffesi kapıların kapanmış bulunduğu 8 yaşındaki Arda'yı, yüzdelik 1 yaşama ihtimaline karşın cerrahi müdahale fail Prof. Dr. Murat Başaran 2. kez hayata

Yüzde 1’lik yaşama umuduyla ikinci kez hayata tutundu
06-12-2021 09:24

8 sene ilkin Ankara'da dünyaya mevrut ve önsezi kapaklarında dava bulunduğu öğrenilen Arda Yavaş'ı yaşama ihtimalinin az olması ve aşırı riskli bulunduğu düşüncesince kimesne cerrahi müdahale kılmak istemedi. Ailenin iri cansiparane araştırıp irtibata geçmiş bulunduğu Kalp ve Damar Cerrahi Prof. Dr. Murat Başaran ise “yüzde 1 ihtimali güçlü olsa denemeliyiz” niteleyerek cerrahi müdahale düşüncesince Arda'yı iklim ambulansı ile İstanbul'a getirtti. Minik Arda, geçmiş iri ameliyatı sonrası sıkkın süreçlerden geçse de 2 yaşından itibaren 8 yaşına denli doktoru kabilinden daim strateji edilerek rutin yaşamına bitmeme etti. En kökeninden itibaren ikinci müşterek cerrahi müdahale elan olması gerektiği aşina Arda'nın ailesi gene oğlanları düşüncesince İstanbul'a geldi. Beykent Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Murat Başaran ve Prof. Dr. Tuğçin Bora Polat kabilinden meydana gelen ve geçmiş ameliyattan elan riskli müşterek ameliyatı atlatan Arda gene hayata tutunmayı seçmece mıhlı müşterek biçimde taburcu oldu.

“Anne karnında iken öğrendik”

Nadir tanıdık Di George sendromuna da erbap bulunan Arda düşüncesince anası Selvi Yavaş muammer bulunduğu kâffesi süreçlerde ailecek aşırı korktuklarını ama katiyen vazgeçmediklerini söyleyerek Ankara'da geçmiş cerrahi müdahale düşüncesince kimsenin cesurluk edemediği süreci şöyleki anlattı:

“Oğlumuzun önsezi hastası bulunduğunu 7 buçuk aylıkken asal karnında tevellüt evveliyat öğrendik. Ne kabil süreçler bizi bekliyor neler yapılması gerekiyor niteleyerek hekim arayışına girdik. Çünkü tevellüt hemen sonra cerrahi müdahale olması icap ettiğini ancak yaşama ihtimalinin yüzdelik 1 olduğunu, cerrahi müdahale sırasında veya hemen sonra yaşayamayacağını söylediler. Bir ailenin yoluyla İstanbul'dan Murat doktorumuza ulaştık. Kendisi ‘yüzde 1 talih güçlü olsa rastgele insanoğlunun bu ihtimali değerlendirmeye hakkı vardır' dedi ve oğlumuzu cerrahi müdahale etmeyi bildirme etti. Eğer cerrahi müdahale olmasaydı yaşama ihtimali filhakika yoktu. Sonrasında gene Murat Bey'in yoluyla iklim ambulansı ile İstanbul'a geldik. Çok emekli müşterek cerrahi müdahale ve proses atlattık. İlk özellikle derin bakımda yaşamış bulunduğu akciğerlerle ait sıkıntıdan çevre trakeostomi açılması icap etti ve iki sene süresince bu biçimde eğleşmek yerinde kaldı. İyi müşterek otama ve doktorlarımızın uyanıklık ve alası ile o süreci de atlattık.”

“İkinci ameliyatı da olmasaydı yaşayamayacaktı”

İkinci cerrahi müdahale düşüncesince gene en kökeninden itibaren yanlarında bulunan Prof. Dr. Murat Başaran'ı yeğleme ettiklerini dile getiren Yavaş, “En yeniden itibaren doktorumuz bizlere filhakika İkinci müşterek cerrahi müdahale icap ettiğini söylemişti.8 sene süresince Murat Bey bizi daima strateji etti ve ikinci cerrahi müdahale düşüncesince yeniden gene namına geldik. Muayene kararında bizlere aşırı riskli ve emekli müşterek cerrahi müdahale bulunduğunu söyleyince aşırı korktuk ama filhakika çocuğumuzun bu ameliyatı da eğer olmazsa yaşayamayacağını öğrenince meydana getirecek müşterek obje kalmadı. Murat ve Tuğçin Hocalarımız sebebiyle aşırı kalburüstü müşterek cerrahi müdahale geçirdik. Hastanedeki doğruluk personelinden tutun da doktorlarımıza denli her insanoğlunun iri özverisi ve hevesi ile çelimsiz sürede oğlumuz ayağa kalktı ve yeniden yaşama şansı kazandı. Bu sebepten dolayı her insana aşırı teşekkürname ediyoruz” biçiminde konuştu.

“Asla pes etmesinler”

Bir asal şekilde evlatları düşüncesince savaşım fail başka ailelere de katiyen pes etmemeleri icap ettiğini hatırlatan Yavaş, “Bize çocuğumuz düşüncesince ‘asla yaşama şansı yok' dediler. Sonucunda elbette nasıl biteceğini bilemiyorsunuz. Fakat müşterek şeyler yapmadan da pes etmemek gerekiyor rastgele devir müşterek beklenti vardır” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

“Yüzde 1 güçlü olsa elimizden geleni yapmalıyız”

Çok riskli bulunduğu düşüncesince kimsenin cesurluk edemediği ameliyatı bildirme fail ve “yüzde 1 güçlü olsa kılıç elimizden gelene yapmalıyız” niteleyerek Arda'nın kahramanı bulunan Prof. Dr. Başaran ise, “Arda ile geçmiş tanışmamız 8 sene ilkin oldu. Ankara'da dünyaya gelmişti ve aşırı çın müşterek rahatsızlığa sahipti. Bu kırıklık da genel manada yaşamla bağdaştırabileceğimiz müşterek kırıklık değil. Ailesi ile irtibata geçtikten sonraları İstanbul'da ameliyatı gerçekleştirdik. İlk ameliyatından sonraları bizi az buçuk yordu ama toparladı ve alışılagelen yaşamına bitmeme etti. Yalnız bu rahatsızlıklardan sonraları meydana getirilen ameliyatlar genel manada yeniden cerrahi müdahale gerektirebiliyor. Arda'nın icap özlük önsezi kapağı icap bizim geçmiş ameliyatta koyduğumuz müstear kapakta adım adım işlev bozuklukları olmaya başladı. O sebepten dolayı yeniden cerrahi müdahale etmeye değişmeyen verdik. Oldukça iri müşterek ameliyata kalkıştık. Bu cerrahi müdahale da aşırı kalburüstü geçti” dedi.

Böyle hallerde ve olaylarda kâffesi ihtimallerin değerlendirilmesi icap ettiğini de aktaran Başaran, “Arda'nın geçmiş ameliyatını yapmasaydık bugün 8 yaşına gelemeyecekti. İkinci cerrahi müdahale da geçmiş ameliyatı denli emekli müşterek ameliyattı. Yaşının iri olması üstünlük ama uygulayım şekilde elan zordu. Yine de elimizden geleni yaptık ve neticeden mutluyuz” niteleyerek konuştu.

“Çok riskli ve çın müşterek ameliyattı”

İkinci cerrahi müdahale ile ait bilgilendirmelerde mevcut Prof. Dr. Tuğçin Bora Polat da Arda'nın beklenenden elan çabuk müşterek iyilik süreci yaşadığını söyleyerek, “Arda'nın minimum 4 asal kapağından ikisi müşterek biçimde tevellüt döneminden itibaren sorunlu. Bu kapaklar müşterek zamanlar cerrahi manada değerlendirilmiş ve riskli müşterek süreçten sonraları yaşamına bitmeme etmiş. Bu akıbet meydana getirilen işlemde de bu iki kap aort pozisyonunda bulunan trunkus ve pulmoner dediğimiz akciğer damarı değiş sürecine girdi.( Homogreft ile aortik köken replasmanı+sağ ventrikül kondüit değişimi) Bu aşırı çın ve riskli müşterek ameliyattır. Fakat bu süreci 1 hafta kabil çelimsiz müşterek sürede derin hizmet ekibimizle sonuçlandırdık. Neredeyse 7-8 gününde hastayı evine yollayabiliyoruz. Burada en ehemmiyetli bekçi bu cins patolojilere ve hastalıklara bilge olabilmek ve süreci Arda'nın yaşamla bağdaşır süreciyle birleştirebilmek. Almış olduğumuz semere bizim düşüncesince aşırı talih donör oldu” ifadelerini kullandı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler