USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

Diş Hekimi Dr. Melih Şengül, '' Deprem ile beraber; dişlerini sıktığının bilincinde caba sıfır eşhas düşüncesince bu gestalt ayırt edilir oldu. Travma hücumu esnasında dölüt konuma çekilerek, bükülme ve dişlerini şet kişiye katışıksız ruh bilimsel defans mekanizmasıd

'Travmalar diş sıktırıyor'
07-03-2023 21:07

Toplum arasında enine boyuna münteşir tanıdık diş şet sorunu; hareket ile tetiklenen sarsıntı ve ide hasebiyle hâlâ müşterek tomar görülmeye başladı. İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Diş Hekimi Dr. Melih Şengül “Diş şet ve gevezelik rahatsızlıkları, topluluğu pandemi kadar sarmış ve serili durumda. COVID esnasında kişilerin müşterek taraftan evden çalışması, gayrı taraftan dert endişesi taşıması acınma ve korkuyu arttırmış; bu da diş şet şikayeti bulunan hastaları hâlâ müşterek tomar görmemize defa açmıştı. Şimdi de hareket zımnında benzeri müşterek boyut yaşıyoruz. Mevcut diş şet sıkıntısı bulunan ve otama ettiğimiz hastalarımız hareket sonra sorunları tetiklenmiş ve şikâyetleri kalık halde arka gelirken, hâlâ önceki diş şet şikayeti sıfır insanlarda de bu semptomlar görülmeye başladı. Bizim kadar ruhsal gerilim payı faziletli toplumlarda umumi namına diş şet şikâyeti hâlâ müşterek tomar görülüyor" dedi.

Dr. Şengül, laflarına şöyleki bitmeme etti: ''Diş şet şikâyeti umumi anlamda biyopsikososyal sebeplere dayandırılır. Belirli vakitlerde çoğalma gösterir. Deprem ile beraber; dişlerini sıktığının bilincinde üstelik sıfır şahıslar düşüncesince bu boyut ayırt edilir oldu. Travma hücumu esnasında dölüt konuma çekilerek, bükülme ve dişlerini şet kişiye saf ruh bilimsel defans mekanizmasıdır.''

Dr. Şengül, “Zor hallerde söylediğimiz ve şuuraltı kodlamamızda mevcud “Sık dişini, bu da geçer” deyimi esasta mükemmel namına zarfında bulunduğumuz hali açıklıyor. Psikolojik namına diş sıkmamız müstelzim ahval artıkça, fizyolojik namına da dişimizi hâlâ müşterek tomar sıkıyoruz. Stresli yıllarda çağ arasında yahut geceleyin dişlerde şet görülebilir” niteleyerek depremin bu şikâyetleri artırdığına da nazarıitibar çekti.

“Çocukluk travmaları diş sıkmaya defa açabilir”

“Diş şet müşterek dert değil müşterek sonuçtur; altında yatan ruh bilimsel ve fiziki nedenlere beslemek gerekir” diyen Dr. Şengül, “Çene ve dişler ortopedik namına aklık kapanmıyorsa; iskelet, gevezelik düşüncesince akilane müşterek kapanış vermiyor yahut ortopedik bozuk para var ise diş şet ortaya çıkabilir. Bu esbap haricinde psiko-sosyal faktörler de var. Çocukluk travmaları, fasile baskısı, doğacak kaygısı, anksiyete, korkular; antidepresan, içki yahut özellik kullanması diş şet miktarı ve sıklığını artırabilir” biçiminde konuştu.

“Diş zehretmek katı müşterek tomar dert riskini artırıyor”

Diş sıkmanın bambaşka hastalıklara defa açabileceğini vurgulayan Dr. Şengül, “Diş sıkmaya çabucak dişleri zehretmek namına ayrılmak gerekir. Temelde bambaşka müşterek iğbirar sayesinde müşterek akıbet namına önümüze gelebilir. Yakın da yahut ırak katı müşterek tomar hastalıkla baş başa bireyin kendisinin üstelik ayırt etmediği diş şet sıkıntısı müşterek arada olabilir. Diş sıkmak, dişler üstünde kırılmalar, çatlamalar, aşınmalar yapabileceği gibi; diş hitit mekân dokularında, diş hitit çekilmeleri yapabilir, ağzın içerisindeki okşayıcı dokular üstünde negatif tesirleri vardır. Başta aşınım namına görülür. Ağızda şayet müşterek dolgu, restorasyon, güreşçi köprüsü var ise intizar olabilir; dişin kendisi bile kırılabilir. Çene eklemleri üzerinde, kasların baş döndürücü gelişmesinden yüzdelik simetrisiz gelişmeler yaşanabilir. Estetik namına kaynak bozukluğu yaşanabilir. Gece kaslar çalışmaya bitmeme etmiş olduğu için, bitap uyanılmasına; dip uykusuna geçilemediği kadar hab bozukluğu kadar problemlere ne olabilir. Hayat kalitesi şişman seviyede düşerken umumi dünyadaki performansı da düşürebilir. Diş sıkmaya etken bulunan faktörler, devir arasında postürün bozulmasına defa açan hastalıklara da ne olabilir” sanarak konuştu.

Egzersizler işe üstünlük mı?

Dr. Şengül, laflarını şöyleki sonlandırdı: ''Kasları rahatlatıcı bir takım antrenman ve metotlar bulunan fakat unutulmamalı ki bunların hiçbiri otama gayeli değil. Diş hekimi çeşidinden önerilecek ve gevezelik kaslarını kuvvetlendiren bir takım egzersizler diş sıkmayı azaltabilir. Ancak yegâne başına antrenman kifayetli olmayacaktır. Kalıcı salah düşüncesince nedenleri bulunarak tedavinin planlanması gerekir. Geçici müşterek deşarj düşüncesince adale masajları ürem verebilir. Vücudumuzda agonist ve yağı dediğimiz birbirinin zıddı dü çeşit adale vardır. Her adale zat zıddı ile çalışır. Kapatıcı kasının açılış kası da var. Sürekli kapatıcı adale aktifse açılış kası inaktif oluyor. Açıcı kasları kuvvetlendirdiğimizde, diş şet alışkanlığında azalmalar görülebilmektedir. Ağız açılış kaslarını kuvvetlendirdiğimizde şet azalıyor.”
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler