USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir

YDU akademisyenlerinin araştırı sonuçlarına uyarınca 'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin mukavemetli türleri, 5 yıl sonra antibiyotiklere ağız ağıza mukavemetli duruma gelecek. Bu durum, bakterinin neden bulunduğu enfeksiyon rahatsızlıklarında ölüm paylarını artırabilir.

'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir
07-03-2023 18:08

İnsan bedeninde dayanıklı birlikte tomar enfeksiyon rahatsızlığına yol açan bakterilerin negatif etkilerini ortadan kapatmak ve enfeksiyonların yayılmalarını karşılamak düşüncesince antibiyotikler eleştiri birlikte ciddiyete sahiptir. Ancak, levent boylu süredir antibiyotiklerin baş döndürücü ve kontrolsüz kullanımı, tedavide geçer antibiyotiklerin belli enfeksiyonlara huzur hâlâ az çarpıcı duruma gelmelerine ve nice değişik antibiyotiğe huzur mukavemetli bakterilerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu durum, enfeksiyon hastalıklarının tedavisini asıl birlikte mücadeleye dönüştürüyor. Diğer taraftan bakterilerin, değişik antibiyotik gruplarına huzur geliştirdiği direnç, bakteri kaynaklı rahatsızlıkların tedavilerini çıkmaza sürükleyebiliyor.

Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Araştırma Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Cemile Bağkur, Yakın Doğu Üniversitesi Matematik Araştırmaları Merkezi tedrisat üyelerinden Doç. Dr. Bilgen Kaymakamzade ile yerli verilerden bilistifade bakterilerdeki antibiyotik direncini ileriye çevrik ortaya koyan 35 salname birlikte gösterim hazırladı.

Araştırmada, kan, çıban ve lüzum yolu enfeksiyonları ile menenjit ve batar kabil asıl hastalıklara yol açan 'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin, esnetilmiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) direnci ismi maruz çoklu önlem mukavemetli türlerinin dü anne antibiyotik grubuna huzur etkinliği çözümleme edilerek 35 salname birlikte gösterim ortaya konuldu. Araştırma, son deva adına başvurulan karbapenem ve piperasilin-tazobaktam antibiyotik gruplarının, 'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin hassas türlerinde etkinliğini korurken, mukavemetli türlerin 5 yıl sonra bu antibiyotiklere huzur ağız ağıza dayanım kazanacağını ortaya koydu.

Farklı bakteri türlerinin antibiyotik dirençlerinin tespitinde defa resim olacak çalışma, 40. Uluslararası Türk Mikrobiyoloji Kongresi'nde de sunularak Natural Sciences Publishing Yayınevine ilişik 'Progress in Fractional Differentiation and Applications' dergisinde yayılmak kıl payı benimseme edildi.

Dr. Cemile Bağkur: “Reçetesiz antibiyotik kullanması hâlâ çarpıcı kanuni düzenlemelerle sınırlandırılmalıdır”

Araştırmada imzası mevcut YDU DESAM Araştırma Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Cemile Bağkur, kullandıkları fraksiyonel modelin gelecek yıllardaki değişik bakteri türlerinin antibiyotik direncinin belirlenmesinde ehemmiyetli birlikte anahtar adına uygulanabileceğini ve tedbirlerin alınmasında defa resim olacağını tabir etti. Cemile Bağkur, “ 'Klebsiella pneumoniae' bakterisi üstünde yaptığımız araştırmalar, bu bakterinin mukavemetli türlerinin 5 yıl sonra, son deva adına başvurulan antibiyotiklere huzur ağız ağıza dayanım kazanabileceğini ortaya koydu. Bu durum, bu bakterinin neden bulunduğu enfeksiyon rahatsızlıklarında tedaviyi güçleştirerek asıl enfeksiyonların ve münasebetli ölümlerin oranında artışa neden olabilir” değerlendirmesini yaptı. Yeni antibiyotik gruplarının geliştirilmesinin devir aldığını hatırlatan Dr. Bağkur, bu bakterilerin devir içinde acemi geliştirilen antibiyotik gruplarına da dayanım kazanabileceği uyarısında bulundu.

Akılcı antibiyotik kullanımının hâlâ birlikte tomar benimsenmesi icap ettiğini vurgulayan Cemile Bağkur, “Doğru antibiyotik kullanması için, mikrobiyolojik adına müdellel bakteriyel birlikte enfeksiyonun varlığı behemehâl sorgulanmalıdır. Katileşmeyen hallerde ise antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır” ifadesini kullandı. Reçetesiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi icap ettiğinin altını çizen Dr. Bağkur, “Halkı, antibiyotik kullanması ile dayalı adına amme spotları ve doktorların çabaları ile şuurlandırmalıyız” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler