USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Yumurtalık ve prostat kanserlerini kapsayan 'Genetik Tanı Uzlaşı Raporu' yayımlandı

Gen yapısının, rahatsızlıkların seyri dair ehemmiyetli bilgiler verdiğinden yola çıkan ve değme birisi dalında bilirkişi bulunan iptidai cemiyet müşterek araya gelmiş olarak ‘Genetik Tanı Uzlaşı Raporu'nu hazırladı. Raporda değme dört mebiz kanserinden birinin sebebinin kal?

Yumurtalık ve prostat kanserlerini kapsayan 'Genetik Tanı Uzlaşı Raporu' yayımlandı
26-09-2022 15:01

Alanında bilirkişi ilim insanlarını özümleme fail ilkokul cemiyet ortak araya gelmiş şekilde AstraZeneca Türkiye'nin şartsız yardımı ile Türkiye'de önce defa mebiz ve prostat kanserini kapsayan ‘Genetik Tanı Uzlaşı Raporu'nu hazırladı. Rapor, Patoloji Dernekleri Federasyonu'nu temsilen Dr. Alp Usubütün, Tıbbi Genetik Derneği Başkanı Dr. Taha Bahsi, Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği ikinci Başkanı Dr. Fuat Demirkıran, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Dr. Gökhan Özyiğit ve Türk Üroonkoloji Derneği Başkanı Dr. Güven Aslan'ın iştirakı ile planlı matbuat toplantısında halkoyu ile paylaşıldı. Yayımlanan raporda, mebiz ve prostat kanserleri ile ilişik ehemmiyetli araştırı sonuçlarının yanı esna hastalığın tanısına, kalıtım bilimi testlerin önemine, bu testlerin kimlere yapılması gerektiğine ve izlenmesi müstelzim minval haritasına arazi veriliyor. Toplantıda kalıtım bilimi testler ile mebiz ve prostat kanserlerinde ercecik tedbir almanın beklenen bulunduğu aktarıldı.

Türk Üroonkoloji Derneği Başkanı Dr. Güven Aslan, “Prostat kanserinde yüzdelik 15 oranında ortak kalıtım bilimi intikal görüyoruz. Bir bölümü ailesel ve kalıtımsal olabiliyor. Bir bölümü da elan sonraları genlerde değişinim dediğimiz değişimler ile olabiliyor. Genetik ortak özgülük bulunduğu devir prostat kanseri hem elan er ortaya çıkıyor hem de klinik seyri değişebiliyor. Yani elan çirkin izliyor ve elan ati adım kanserler kendisine karşımıza çıkabiliyor. Bazen de tedavilere cevap vermiyor. Buna bakarak ne kalıtım bilimi özelliğimizin bulunduğu akıbet adım önemli. Bugün bu görüşmede kalıtım bilimi uzlaşma tutanağı ile prostat kanseri ve mebiz kanseri özelinde ölçün mürşit hazırladık. Hangi hastaya ne imtihan yapılmalı, kimlere yapılmalı ve otama kararlarındaki değişimleri neye mucibince yapmalıyız, ne testler uygulanmalı, ne sıralamada yapmalıyız kabil ortak ölçün delil oluşturduk. Hastalarımızın dosdoğru ve akilane bilgiye intikal etmeleri düşüncesince bu delil aşırı önemli'' dedi.

Başta ortak numara adım yakınların ve DOĞRU akrabaların riziko grubunda bulunduğunu vurgulayan Tıbbi Genetik Derneği Başkanı Dr. Taha Bahsi, “Bir aşırı kanserde familya aşırı önemli. Yumurtalık kanseri ve prostat kanserinde başkaca emcek kanseri kabil kimi kanserlerde bu az buçuk elan ehemmiyetli bir vaziyete geliyor. Özellikle mebiz kanserine ehil ortak kadın hastamız var ise ve kendisinde kalıtım bilimi ortak yordam belirleme etmişsek kesinlikle ortak numara dereceden yakınlarından neşet etmek az daha DOĞRU akrabalarında bu anlamda mütalaa etmek gerekiyor. Eğer kalıtım bilimi ortak dava belirleme etmişsek çabucak mebiz kanseri açısından değil gayrı bambaşka kanserler açısından da riziko taşıyor bulunduğunu anlıyoruz. Hayat boyu bambaşka kanserlerle maç vaziyeti olabilir. Ayrıca hastanın civarlarında kalıtım bilimi imtihan taramasına kabul etmek gerekir'' diyerek konuştu.

Raporda öne çıkan veriler ve bulgular ise şu şekilde:

Her dört mebiz kanserinden birinin sebebi kalıtsal
Yumurtalık kanserlerinde en çelimli riziko faktörü, ailede emcek yahut mebiz kanseri görülme öyküsü olup tahminî hepsi mebiz kanserlerinin yüzdelik 25'i kalıtımsal nedenli. Kalıtsal sebepli mebiz kanserlerinin yarıya yakınını BRCA1 ve BRCA2 genlerinde tanıdık mutasyonlar (genlerin alışılagelen işlevinin bozulması) oluşturuyor. Kalıtsal mebiz kanserine hastalık olabilecek gayrı ortak gidiş ise Lynch sendromu. Lynch Sendromu DNA tamirat mekanizmalarının bozulmasıyla münasebetli kalıtım bilimi ortak gidiş olup hastalıktan mesul genlerin ahir kuşaklara aktarıldığı kalıtımsal ortak kansere yordam sendromu. Bu sendromda sütun kanseri haricinde döl yatağı ve mebiz kanseri riski de artıyor. Bu sonuçların da gösterdiği az daha mebiz kanserlerinin altında yatan moleküler ve kalıtım bilimi tebeddülat üzerine bilgelik sahibi olmak; tanıda, rahatsızlığı öngörmede ve otama stratejilerinde insana saf yaklaşımların geliştirilmesine ve bire ortak sürede ailedeki bireylerin risklerinin belirlenmesine imkân sağlıyor.

Prostat kanseri, kalıtımsal emcek ve mebiz kanseri ile ilişkili
Prostat kanserlerinin de ortak bölümü benzeri biçimde kimi ailesel ve kalıtımsal özellikler gösteriyor. Ailesel prostat kanseri; ana yada ağababa tarafında ansızın ortak tomar prostat kanseri öyküsü bulunan fakat kalıtımsal prostat kanseri kabil er başlangıçlı olmayan, ayrımlı klinik ve histopatolojik (doku ve hücrelerin türlü yollar kullanılarak mikroskop altında incelenmesi) özellikler yayınlayan ve başkaca geniş mutasyonlarına ilişkin sıfır prostat kanserlerini tanımlıyor. Kalıtsal prostat kanseri ise er gözyaşı başlangıçlı ve geniş mutasyonlarına ilişkin kendisine ortaya çıkan ve familya fertleri ortada benzeri klinik ve histopatolojik (doku ve hücrelerin türlü yollar kullanılarak mikroskop altında incelenmesi) özelliklere sahip. Kalıtsal prostat kanseri rastgele ortak prostat kanserine mucibince dü kıvrım er start riski taşımakla baş başa hastalığın ortaya çıkacak olasılığı da dört kıvrım fazla.

Ailesel prostat kanseri varlığında bu tamlanan riskler, kalıtımsal prostat kanserine mucibince elan az kendisine dile getiriliyor. Rapora mucibince prostat kanseri; kalıtımsal emcek kanseri, mebiz kanseri ve Lynch sendromu ile benzeri kalıtım bilimi nedenlerle de ilişkili. Bu sebeple germline mutasyonların (ebeveynlerden küçüklere dökme ve çocuğun rastgele hücresinde mevcut mutasyonlar) taranması; ailenin kalıtım bilimi istişare alması, muhtemel kansere yatkınlıklarının tanınması ve ferdin bambaşka kanserler açısından riskinin belirlenmesi amacıyla kullanılıyor.

Genetik testler ile ercecik tedbir kabul etmek mümkün
Başta ortak numara adım civarlarında ve DOĞRU akrabalarında mebiz ve prostat kanseri hikâyesi bulunan eşhas edinmek az daha kanser açısından ailesel riziko taşıyanlar, lüzumlu bulunduğu hallerde hekimlerine danışarak, devletimizde mevcut Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezleri'nde bu testleri yaptırabilir. Böylelikle ortaya çıkan neticeler kapsamında mebiz ve prostat kanserlerine yakalanma riskleri üzerine hekimlerden lüzumlu detayları edinerek bu hastalıklardan sığınma yahut er tanılama üzerine lüzumlu bilgilere ehil olabilirler.

iha.com.tr üstündeki istihbarat ekspoze halinde yayınlanmaktadır. Haberin video, foto ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler