USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Yumurtalık ve prostat kanserlerini havi "Genetik Tanı Uzlaşı Raporu" yayımlandı

Gen yapısının, rahatsızlıkların seyri dair ehemmiyetli bilgiler verdiğinden yola çıkan herhangi birlikte birisi dalında bilirkişi 5 dernek, birlikte araya gelmiş olarak Türkiye'de önce defa mebiz ve prostat kanserini havi "Genetik Tanı Uzlaşı Raporu"nu hazırladı.

Yumurtalık ve prostat kanserlerini havi
26-09-2022 17:02
İstanbul

Gen yapısının, rahatsızlıkların seyri dair ehemmiyetli bilgiler verdiğinden yola çıkan rastgele bir tanesi dalında bilirkişi 5 dernek, geçmiş el ortak araya gelmiş şekilde AstraZeneca Türkiye'nin şartsız yardımıyla Türkiye'de geçmiş el mebiz ve prostat kanserini havi "Genetik Tanı Uzlaşı Raporu"nu hazırladı.

Rapor, Patoloji Dernekleri Federasyonu'nu temsilen Prof. Dr. Alp Usubütün, Tıbbi Genetik Derneği Başkanı Doç. Dr. Taha Bahsi, Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Fuat Demirkıran, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit ve Türk Üroonkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Güven Aslan'ın katılımıyla planlı matbuat toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.

Raporda, mebiz ve prostat kanserleri ile ilişik ehemmiyetli araştırı sonuçlarının beraberinde hastalığın tanısına, kalıtım bilimi testlerin önemine, bu testlerin kimlere yapılması gerektiğine ve izlenmesi müstelzim biçim haritasına toprak verildi.

Her dört mebiz kanserinden birinin sebebinin irsî bulunduğu tamlanan raporda, prostat kanserinin de irsî emcek ve mebiz kanseri ile münasebetli olduğuna ayraç edildi.

Türk Üroonkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aslan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, başta çağımızda emcek kanseri özelinde başlamış bulunan kalıtım bilimi testlerin otama ve teşhisteki öneminden sonraları nice kanser türünde de kalıtım bilimi özelliklerin, mutasyonların öneminin ortaya çıktığını belirtti.

Aslan, prostat kanserinin baylarda en kalın tanıdık ikinci kanser bulunduğunu ve bu parasız gruplarının yüzdelik 15'inde ortak kalıtım bilimi değişinim oluştuğunu, bu irsî özelliklerin ortaya çıkarılmasının er kişileştirme itibarıyla sonuç basamak ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Bunun hemen er kişileştirme itibarıyla değil, hastalığın tedavisinin yönlendirilmesi açısından da sonuç basamak değerli olduğuna ayraç fail Aslan, şunları kaydetti:

"Çünkü kılıç biliyoruz ki anlaşılan kalıtım bilimi nitelikleri bulunan hastaların otama seçimlerinde, otama yanıtları aşırı ayrımlı olabiliyor. Dolayısıyla da riziko gruplarında behemehâl kalıtım bilimi testleri yaparak hem er teşhisle ilişik adımları hâlâ aceleci atmamız geçişsiz bununla birlikte otama seçimlerinde bireyselleştirilen, kısaca zatî tedavilerin tarzı açısından da bu testlerden yararlanmamız gerekiyor. Tabii ki topu topu hastalar değil, riziko grupları... Kimler bunlar? Ailesinde dü yahut hâlâ ortak tomar bireyde prostat, meme, yumurtalık, pankreas kanseri bulunan şahısların hâlâ özen etmesi gerekiyor. Kanserde kalıtım bilimi intikal sonuç basamak önemli. Biz bugünkü teknolojilerimizle anlaşılan hastalıklarda, başta kanserlerde ne kalıtım bilimi özelliklerin, bozulmaların, değişikliklerin bulunduğunu saptama edebiliyoruz. Bugün düşüncesince emcek kanserinde başta anlaşılan ortak noktaya gelinmiş vaziyette lakin bugünkü toplantımızın da anne konusu bulunduğu kabil hem mebiz bununla birlikte prostat kanserlerinde de kalıtım bilimi intikal hastaların yüzdelik 15-20'sini etkileyen ortak süreç. Dolayısıyla prostat kanserleri baylarda en kalın tanıdık ikinci kanser ve aşırı kalın görülüyor. Erken kişileştirme edilmediği noktada ölümsek olabiliyor. Prostat kanserinde hemen er aşinalık değil, otama tarzı ve yönlendirmesinde de kalıtım bilimi tebeddülat ve mutasyonlar sonuç basamak önemli. Bugün düşüncesince otama sonucu verirken ferdî otama seçimlerinde kalıtım bilimi özelliklerden yararlanıyoruz ve bizlere delalet yapıyor."

Aslan, seçme parasız gruplarında kalıtım bilimi testlerin yapılmasında kazanım olduğuna ayraç ederek, "Biz bugün Genetik Tanı Uzlaşı Raporu'nda hem patolojiden hem klinik branşlar şekilde bununla birlikte kalıtım bilimi yerine memleketimizdeki bu konudaki izinli cemiyetler şekilde ortak araya gelmiş şekilde ortak kılavuz, kanıt hazırladık. Bu kanıt sebebiyle hem hastalarımıza 'Ben riziko altında mıyım? Ne yapmam lazım, nereye başvurmam lazım?' sorularının yanıtını akıllıca ödeme olanağı olacak. Aynı sürede biz yetişek dernekleri olduğumuz düşüncesince bünyemizde bulunan meslektaşlarımıza da 'nasıl yapmalıyız, bazısı seçmeliyiz, ne testi ne devir yapmamız ve bu testlerin kararına mucibince ne tedaviye yönlenmemiz lazım' cevaplarını da bu kanıt sebebiyle verebileceğiz." diyerek konuştu.

"Testler devletimizde çalışılabiliyor, hastalar ferah ferah erişebilir"

Tıbbi Genetik Derneği Başkanı Doç. Dr. Bahsi de kılavuzun içeriğine bakılınca histopatolojik aşinalık sürecinden otama basamaklarına genişliğinde özetle vurgular olduğunu, mavera taraftan nice soruya ve cevabına değinildiğini söyledi.

Bahsi, "Testler devletimizde çalışılabiliyor, hastalar ferah ferah erişebilir. Testler elbette ki öncesinde behemehâl tıbbi kalıtım bilimi hekimlerinden kalıtım bilimi istişare alınarak planlanmalı. Bu mevzuda yurt şekilde ehemmiyetli ortak sıkıntımız yok. Bundan ahir süreçte kanserde dünkü kalıtım bilimi nedenler, genetiğe hedeflenmiş tedaviler ortaya çıkıyor. Her ay görülmemiş ortak derman FDA onayı alıyor, amacı de ortak değişinim oluyor. Dolayısıyla bunun kalıtım bilimi testlerle bu arada tedavinin planlanması biçiminde hâlâ artarak gideceğini düşünüyoruz." biçiminde konuştu.

Hasta yahut yakınlarının özen etmesi müstelzim noktanın hakkıyla riskli fert ve aileleri ortaya koyup onların mukteza tanılarının sağlanması yada kanserden korunmasının yollarının belirlenmesi bulunduğunu aktaran Bahsi, şunları kaydetti:

"Tabii rastgele kanserde kalıtım bilimi yeti olsa caba bu beklenen değil. Özellikle meme, mebiz kanseri kabil bireyin hayatında hayati önemi sıfır organların kanser riskini haiz bireylerde esirgeyici tedbirler kabul etmek mümkün. Bunun haricinde çıkarılması beklenen sıfır dokular, organlar içinse er taramalarla, er tanının yöntemini saptama açısından da kalıtım bilimi risklerin belirlenmesi enine boyuna önemli. İleri evrede uğramış ortak kanser hastasıyla er evrede uğramış ortak hastanın hem dirim konforu hem otama maliyetleri bununla birlikte keyif giderleri açısından ağırbaşlı farklar ortaya çıkıyor. Dolayısıyla er tarandığı devir hemen cerrahi tedaviyle ihtimal parasız otama olabilecekken, geç yakalandığında geçici iş süreçlerine genişliğinde revan bağlam ortaya çıkmış bulunduğu düşüncesince er tarama enine boyuna önemli. Bu kılavuzla hem hekimlerimiz hem hastalar bazında kansere yatkınlıkla ilgili durumların farkındalığının artırılması, bilinmesi, ailesinde mebiz ve prostat kanseri bulunan şahısların civarlarında da bu riskin olabileceğinin ortaya konulması ve buna müteveccih esirgeyici tedbirlerin katılması amaçlanmaktadır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler