USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Yoğun bakımlarda yatan hastaların üçte birini 30 yaş altı gebe hastalar oluşturuyor

Trabzon'da Korona virüs dolayısıyla yoğum bakımlarda yatan hastaların üçte birini 30 yaş altı gebe hastaların oluşturduğu belirtildi.

Yoğun bakımlarda yatan hastaların üçte birini 30 yaş altı gebe hastalar oluşturuyor
17-10-2021 10:00
17-10-2021 10:00

Türkiye'de en baş döndürücü vakanın görüldüğü vilayetler ortada arazi meydan Trabzon'da dip bakımlarda doluluk payı yaşanıyor. Özellikle dip bakımlarda yatan hastaların üçte birini 30 yaş altı gebe hastalar oluştururken, aşılama yaptırmayan dinç hastaların oranında da artma bulunduğu belirtiliyor.

Covid-19 olaylarında yurt genelinde ağır artışların olduğuna özen çekici KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya, aşılama dair banko baş döndürücü alıngan davranılmasını icap ettiğinin altını çizdi.

Aşılama oranlarının matlup seviyelere oluşmadığını tamlayan Kaya, “Son zamanlarda hakkıyla olay sayılarında artışlar var. Bütün yurt bazında da bu böyle. Buradaki en ehemmiyetli sebeplerden biri ilkah oranlarının maatteessüf hala matlup seviyelerde olmayışı. Bunun yanı esna gene enfeksiyondan sığınma tedbirlerine aldığı kadar uyma edilmemesi. Hatta bu manada maske, meyan kabil kuralları az buçuk şimdi gevşettiğimizi söyleyebilirim. Elbette ki devir süreci içerisinde insanoğlu bunalmış olanaklı fakat neticede halihazırda bu müstevli sıkıntılarıyla yüzleşiyoruz ve olay sayılarında ağır artışlarımız var. Dolayısıyla bu mevzuda götürümlü olmamız gerekiyor. Mutlaka tedbirlere uymamız gerekiyor. Aşılama dair banko baş döndürücü alıngan davranmamız gerekiyor. Çünkü bundan korunmanın salgını önleyebilmenin bambaşka yolu namevcut kabil gözüküyor” dedi.

Yoğun bakımlarda yatan hastaların minimum üçte bir kadarını 30 yaş altındaki gebe hastaların oluşturduğunu kaydeden Kaya, “Son zamanlarda dinç hasta sayılarında bir artma mevcut doğrudur. Özellikle de gebelerde. Aşı olmadıkları düşüncesince bunlar benzeyen vakte denli aşılarını yaptırmayan nice gebe şu anda bizim dip bakımlarda yatıyor. Hastalar bazında minimum üçte bir kadarını 30 yaş altındaki dinç gebe hastaların oluşturduğunu söyleyebilirim. Bunun dışındaki gruplarda sayı farkı hoşnutluk baktığımız devir akıbet bir dü hafta içerisinde az buçuk şimdi ağırlıklı adına 40-60 yaş ortada fertleri ağırlıkla yanı esna haremlik fail rahatsızlıkları bulunan kılükal gelişi diyabet, süreğen böbrek yetmezliği, akciğer rahatsızlıkları bulunan fertleri ağırlıklı adına ağır olay halinde izlem ettiğimiz olaylar bunlar bulunduğunu görüyoruz. Bunlar içerisinde de ehemmiyetli miktarda ilkah durumlarına baktığımızda ya aşılarını on paralık yaptırmamış bireylerin bulunduğunu yada az ilkah karşıcı bireylerin bulunduğunu görüyoruz” halinde konuştu.

65 yaş üstü süreğen hastalıklara enflüanza aşısı tavsiyesi

65 yaş üstü süreğen rahatsızlıkların enflüanza aşısı yaptırmalarını kaynak ettiklerini dile getiren Kaya, “Özellikle ölümsek revan Covid pandemisinde bizim aşılardan beklediğimiz en ehemmiyetli menfaat ölümü önlemesi dip bakımlarını önlemesidir. Tam adına aşılanmış bireylerde bunun az şimdi tamamına benzeyen sağlandığını görüyoruz zaten. Bunun yanı esna enfeksiyon rastgele halükarda aşılanmış erat zarfında bulaştırıcı olabilir. 'Ben birlik aşılanmışımdır, enfeksiyonu geçirmeyeceğim' anlamına gelmez. Geçiririm gücün ferah bulgularla atlatırım. Yine bir başkasına bulaştırıcılığım bahis konusu olabilir. Maske takmanın içtimai meyan kabil önlemlere uymanın önemi de filhakika burada kendini gösteriyor. Grip aşısı rastgele devirde Ekim ortasından adım atar Kasım aylarında yapılmasını kaynak ederiz. Daha gecikmiş de yapılabilir fakat bu zamanlarda yapılmasını istek ederiz. Özellikle de efdal riskli bulunan gruplara. 65 yaş üstü süreğen rahatsızlıkları olanlar erat kabil riskli gruplarda behemehâl yapılmasını isteriz. İçinden geçtiğimiz bu ağır pandemi devrinde Kovid ile boğuşuyor olmamız enflüanza olmayacağımız anlamına gelmiyor. Dolayısıyla behemehâl Kovid aşılamalarının haricinde behemehâl bilhassa riziko grupları bilhassa kazanmak nerede ise enflüanza aşılarında yurttaşlarımızın yaptırmalarını hızlı kaynak ederim” sanarak konuştu.

“Şu an gündemde bulunan derişik karşılaşılan virüsler öz aralarında bir yarışma içerisinde”

Aşıların taraf etkilerinin olduğuna aksan karşıcı Kaya. “Özellikle de en derişik karşılaştığımız dernekevi kolda meydana getirilen ağrı, kızarıklık, şişlik, ateş, mafsal ağrısı kabil sistemik bulgular. Özellikle dü üç günde bunları şimdi derişik görürüz. Tabi ki fevk caba yaptırmak halinde değil bir dü hafta açıklık koyarak yaptırmak ad açısından da şimdi mantıklıdır umumi adına ta önerilerde bu şekildedir. Şu an gündemde bulunan derişik karşılaşılan virüslerde öz aralarında bir yarışma içerisinde. Hakim bulunan erdemli mevrut Covid. Dolayısıyla ilk önce Covid belasını savuşturmamız lazım. Covid aşısı rastgele devir rüçhan behemehâl kazanmak zorunda. Grip aşısı da behemehâl olanak dahilinde bilhassa riziko gruplarının yaptırması lazım. Bir virüsün insana enfekte etmesi öbür bir virüsün enfekte etmeyeceği manasına gelmez. Sadece Kovid ve enflüanza virüsleri değil bunun influenza dediğimiz enflüanza virüsü haricinde bir baş döndürücü ayrımlı virüs de var. Soğuk algınlığı yahut enflüanza yada arada sırada alt teneffüs yolu enfeksiyonlarına güçlü sebep olabilir. Tabi ki hepsinin bir aşısı uygulama manada yok” ifadelerini kullandı.

Bekir Koca
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler