USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Yeni yıl gecesi salgın hastalıklara davetiye çıkarabilir'

Uz. Dr. Fevzi Akdemir, "Yılbaşı gecesi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Sağlıklı bireylerin birlikte ilkin muafiyet sistemi ceninisakıt olan, vakayiname rahatsızlıkları bulunanların hâlâ aşkın uyanıklık etmesi gerekiyor. Çünkü sonuç devirde enflüanza olaylarında artma

'Yeni yıl gecesi salgın hastalıklara davetiye çıkarabilir'
29-12-2022 11:07

Medicana International İstanbul Hastanesi Dahiliye Bölümünden Uz. Dr. Fevzi Akdemir, yılbaşı akşamı ve devrisi gününün dimdik geçmesiyle ilişik bilgelik verdi. Uz. Dr. Fevzi Akdemir, "Yılbaşı gecesi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Sağlıklı bireylerin indinde ilkin muafiyet sistemi bağan olan, vakayiname hastalıkları bulunanların elan müşterek tomar ilgi etmesi gerekiyor. Çünkü akıbet çağda enflüanza olaylarında çoğalma yaşanıyor" halinde konuştu.

Uz. Dr. Akdemir, yılbaşının rastgele devir cümbüş ve devlet donör senelerden bir tanesi bulunduğunu belirterek, "Bu sebeple de katı müşterek tomar ad yılbaşını kutlarken hem eğlenceye ehemmiyet verir aynı zamanda bugünü ziyafet havasında kılmak ister. Aile yahut arkadaşlarla beraberce aşındırmak yenir. Elbette bu cins sofralarda insanların kendini tutması zorba olabilmektedir. Yemeklerin, atıştırmalıkların kontrolsüz tüketimi dimdik bulunan fertleri güçlü benimseyememe ve reflü üzere hallere sürüklerken; vakayiname rahatsızlığı bulunan bireylerin elan tetik olması gerekmektedir. Zira yılbaşı gecesi baş döndürücü taam ve içmeye ilişkin sorunlarla acele servise başvuruların arttığı bilinmektedir" ifadelerini kullandı.

"Kalabalık tebrik kartı yapmayın"
Yılbaşında ilgi edilmesi müstelzim ehemmiyetli konulardan birinin salgın hastalıklar bulunduğunun altını çizen Uz. Dr. Akdemir, "Koronavirüs salgınının arkası sıra akıbet çağda enflüanza olayları çoğalma göstermektedir. Bunun indinde türlü bakteriyel enfeksiyonlar da bu süreçte çoğunlukla görülmektedir. Bu enfeksiyonların topu topu damlacık eliyle bulaşmaktadır. Yani öksürme, aksırma veya mülakat esnasında ağızdan ve burundan çıkan beden sıvıları değişik müşterek insana bulaşmaktadır. Özellikle canlı ve boğunuk ortamlarda mevcut olmak da bulaş riskini artırmaktadır. Bu sebeple toy yıl gecesi bütün bu hastalıklar menfez uğrunda bulundurularak davranılması, baş döndürücü kalabalığa girilmeden mümkünse atom çekirdeği familya ile toy yıl gecesini kılmak makul olacaktır. Her ne derece insanların hasta olmasa da hamal olabildiği unutulmamalıdır" niteleyerek konuştu.

"Risk grubu ilgi etmeli"
Uz. Dr. Akdemir, laflarına şu şekilde bitmeme etti: "Kış enfeksiyonlarından en kalın etkilenen riziko grupları muafiyet sistemi bağan olanlar, vakayiname hastalıkları bulunanlar, çocuklar, 65 gözyaşı üstü efrat ve muafiyet baskılayıcı ilaçlar gitmek yerinde kalanlardır. Tüm bu riskli grubu arkalamak yerine tetik kalkmak gerekmektedir" dedi.

"Fazla tagaddi sağlığı bozabilir"
Uz. Dr. Akdemir, "Bu süreçte hipertansiyon, kalp, mide-bağırsak ve şeker rahatsızlığı hastalığı hastalıkları bulunanların müşterek tomar tetik olması gerekmektedir. Çünkü bu hastalık grubunun ilkin beslenmeye ilişkin hastalıkları ortaya çıkabilir. Yeni yıl akşamında da müşterek tomar ve kusur tagaddi vakayiname rahatsızlığı bulunan bireylerin keyif durumlarını bozmaktadır" açıklamalarında bulundu.

Kronik hastalıklarda yılbaşı önerileri
Hipertansiyonda esas probleminin damarlardaki kanın müşterek tomar çabuk akması ve damarlarda buna huzur dayanım oluşması bulunduğunu vurgulayan Uz. Dr. Akdemir, "Hipertansiyonlu bireylerin en şişman düşmanı tuzdur. Tuzdan ensesi kalın salata sosları, mezeler, atıştırmalıklar, kuruyemişler, kenarlı gıdalar, baharatlı besinler, gazlı içecekler tüketilmemesi gerekir. Diyabette ise ilgi edilmesi müstelzim özellik şeker rahatsızlığı muhtevalı gıdalardan ırak durulmasıdır. Özellikle maya işi ürünlerden, şerbetli tatlılardan, gayrisıhhi karbonhidrat muhtevalı gıdalardan kaçınılmalıdır. Diyabet hastaları porsiyon kontrolü gözeterek az oranda sağmal şekerli yahut diyabetik tatlılardan tüketebilirler. “Bir geceden müşterek obje olmaz” demeden bu hastalık grubunun emektar ve dimdik tagaddi düzeninden uzaklaşmaması sağlıkları düşüncesince ehemmiyet taşımaktadır. Zira porsiyonlara ilgi etmeden eşya ve meşrubat bezdirmek şeker rahatsızlığı hastalığı hastalarının hastaneye yatış nedeni olabilmektedir. Kalp ve alışkanlık hastalar ise meşbu yağdan ensesi kalın gıdalara ilgi etmeliler. Bu cins gıdalar kolesterin seviyesini yükselterek ağırbaşlı sorunlara kere açabilmektedir. Genel açıdan vakayiname hastalıkları bulunan bireylerin az buçuk elan göveri ağırlıklı, tel payı erdemli beslenmesinde yılbaşı gecesini dimdik geçirmeleri düşüncesince yarayışlı olacaktır" dedi.

1 Ocak sabahına dimdik uyanmanın yöntemleri mevzusuna da yer veren Uz. Dr. Akdemir, laflarını şu şekilde tamamladı: "1 Ocak sabahı kendinizi bitap takatsiz halsiz ve bulantı çeker biçimde bilmek istemiyorsanız ahacık size ilgi etmeniz müstelzim noktalar şu şekilde sıralanabilir; Yılbaşı akşamı yiyecekleri ağır tüketin. Yiyecekleri etraflıca müddet çiğneyerek almak midenin yorulmasını önler. Dolayısıyla hazımsızlığın da önüne geçilir. Yılbaşı gecesi sofrasında âlem çeşitleri zeytinyağ ve yoğurt muhtevalı olmalı. Su tüketimine ilgi edilmeli. Biraz elan müşterek tomar aşındırmak yenebileceğinden su tüketiminde 3 litreye çıkılmalı. Et tüketimi averaj 150 gramı geçmemeli. Tatlı tüketimi yemekten minimum 2 ahit sonraları yapılmalı. 1 Ocak sabahı geniş müşterek kahvaltı edilmeli, kahvaltı düşüncesince geç kalınmamalı. Uyku düzenine ilgi edilmeli. Kalabalık ve boğunuk ortamlarda bulunulmamalı. Eğer bu beklenir değilse bulunulan düzlem kalın pıtrak havalandırılmalıdır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler