USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Yanlış ayakkabı tercihi ganglion kistlerine neden olabilir'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Üşen, ganlion kistleri için açıklamalarda bulundu.

'Yanlış ayakkabı tercihi ganglion kistlerine neden olabilir'
08-12-2021 13:01

Ganglion kistlerinin çoklukla dertsiz bulunduğunu tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Üşen, “Bazı hallerde kistler, mafsal hareketleri ile bu arada ağrıya yahut müşterek sinire baskı yaparak uyuşmaya ve karıncalanmaya etken olabilir. El ve el bileğini kesif kullanan manzume gruplarında, mafsal ve tendonlarda iltihaplanması yahut romatizması olanlarda şimdi kesif görülür. Ayrıca ayaktaki ganglion kistlerine başta namüsait ve düzen bağı ayakkabı giyen kişide şimdi müşterek tomar rastlanır. Bir kisti enjeksiyon kabilinden incitici nesnelerle delmeye çalışırsanız enfeksiyon ve yineleme riskini artırırsınız” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Üşen, ganlion kistleri üstüne açıklamalarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Üşen, ganglion kistlerinin müşterek eklemin yahut kasın kemiğe yapışan bölümü bulunan müşterek tendonun üstünden kök alan, içi nakit komple kesecikler bulunduğunu belirterek, “Bu kistler adale teşrih sisteminin herhangi müşterek haklı görülebilmesine karşın en baş döndürücü el ve el bileğinde görülür. Tipik namına el bileği sırtında, fındık büyüklüğünde, sınırları belirgin, itidalli sertlikte müşterek şişik namına ortaya çıkar. Bu keseciklerin içerisindeki sıvı, jöle kıvamında, bulaşkan ve saydam renktedir. Ganglion kistlerinin boyutları büyüyüp küçülebilmekle bu arada boyu 3 santimetreyi bulabilmektedir. Ganglion kistleri dobra kuşkulu kistik tümörlerdir ve biçimsiz kuşkulu olma ihtimalleri yoktur” niteleyerek konuştu.

"Dar ve düzen bağı ayakkabı riziko faktörüdür"
Ganglion kistlerinin çoğunlukla 15 ila 40 gözyaşı aralığında görüldüğüne ilgi çekici Dr. Öğr. Üyesi Üşen, laflarına şu şekilde bitmeme etti: "Ganglion kistlerinin değişmez nedenleri bilinmemekle bu arada oluşumlarıyla irtibatlı faktörler vardır. Bunlardan biri mafsal yahut tendon yaralanmasıdır. Yaralanma sonrası tendon zarı yahut mafsal kapsülündeki ıvır zıvır yırtıklardan mafsal sıvısı hariç sızar ve kiste etken olur. El ve el bileğini kesif kullanan manzume gruplarında, mafsal ve tendonlarda iltihaplanması yahut romatizması olanlarda şimdi kesif görülür. Ayrıca ayaktaki ganglion kistlerine başta namüsait ve düzen bağı ayakkabı giyen kişide şimdi müşterek tomar rastlanır. Bunun nedeni de ayak bileğinin ön kısmında küsurat ovma ve tekrarlayan bağlı travmalardır. Ganglion kistlerinin en kesif belirtisi yazma yahut söbe şekilli şişliklerdir. Şişlikler çoğunlukla yumuşaktır fakat derinliğine zamandır var ise kaba de olabilir. Ganglion kistleri çoklukla ağrısızdır. Bazı hallerde kistler, mafsal hareketleri ile bu arada ağrıya yahut müşterek sinire baskı yaparak uyuşmaya ve karıncalanmaya etken olabilir. Ganglion kistleri çoğu kez fiziksel araştırma sonrası canlandırma edilebilir. Doğru müşterek canlandırma düşüncesince en önce okşayıcı nesiç mu mızrap çıkıntısı mı olduğundan emniyetli edinmek düşüncesince röntgen çekilir. kuşku haklı mafsal iltihaplanması yahut ur kabilinden maada dert ihtimallerini aşağılamak düşüncesince ultrason yahut mıknatısi titreşim kabilinden görüntüleme şekilleri kullanılabilir. Ayrıca kist sıvısından dayanıklı alınıp laboratuvarda çözümleme edilmesi de tanıya yardımcıdır. Bununla baş başa şişliğin ayrıksı müşterek hastalığın belirtisi olmaması nedeniyle emniyetli edinmek düşüncesince doktorunuza istişare etmek herhangi müşterek devir en iyisidir".

"Kist izleme edilmeli, telefon kullanması azaltılmalı"
Dr. Öğr. Üyesi Üşen, ganglion kistlerinin iri müşterek çoğunluğunun tedaviye gerekseme duymadan kendinden küçülüp kaybolduğuna ayraç ederek, "Ağrısız ganglion kistlerinin çöküntü ihtimali erdemli yer aldığı düşüncesince evvel yapılacak bilinçlilik takiptir. Takipte kistin büyüdüğü, mafsal hareketini zorlaştırdığı yahut ağrıya etken yer aldığı görülürse otama ihtiyaçı ortaya çıkar. Tedavi alternatifleri ortada evvel tam ilişik eklemin splintler ile sabitlenmesi, yangıyı yıpratan ilaçların kullanması ve kistin boşaltılması arazi alır. El ve el bileğinde ganglion kisti olanlarda elektronik beyin ve telefon kullanma sürelerinin azaltılması önerilir. Ayak ve ayak bileğinde kisti olanlarda namüsait ve düzen bağı ayakkabı giymemesi, kistin yer aldığı alana okşayıcı pedler konulup kiste basıyı azaltması önerilir. Kistin boşaltılmasına ve maada tedavilere karşın yineleme durumlarında ise cerrahi girişimler düşünülebilir. Ganglion kistinin bulunmuş yer aldığı alana uyarınca dernekevi yahut umumi duyum yitimi altında cerrahi müdahaleler yapılabilir. Bununla bu arada cerrahi müdahaleler sonrası da yineleme ihtimali görülebilir" ifadelerini kullandı.

"Evde kisti iğneyle delmeyin, patlatmaya çalışmayın"
Ganglion kistlerine gönül rahatlığı internette arazi meydan yöntemlerden ırak durulması icap ettiğini tabir eden Dr. Öğr. Üyesi Üşen, “Bir kisti enjeksiyon yahut maada incitici nesnelerle kendiniz delmeye çalışmayın. Bu yineleme riskini artırır ve başkaca enfeksiyonlara neden olabilir. Kistlerle ilişik yayılmış müşterek yanılgı, onlara iri müşterek nesneyle vurmanın onları patlatacağı yahut küçülteceği ve namevcut edeceğidir. Bu formül uygulandığında yineleme riski baş döndürücü şimdi yüksektir ve kendinizi yaralayabilir yahut kist etrafında enfeksiyonlara neden olabilirsiniz. Evde yapılacak en arı tedavilerden bir tanesi kist üstüne hamam uygulamalardır. Sıcak infaz kist içerisindeki sıvının yoğunluğunu azaltıp bu sıvının lenfatik düzene şimdi çabuk akmasına araştırma görevlisi olabilir. İnternette paylaşılan evde meydana getirilen kürlerin hiçbirisinin ganglion kistlerini ortadan kaldırabileceğini yahut önleyebileceğini yayınlayan emek vermek yoktur. Ganglion kistlerinin üstüne muteber kürler, tek tesiri olmasa bile kistlerin kendinden gerileyebilme ihtimali dolayısıyla aldatıcı namına kürlerin can alıcı bulunduğunu düşündürebilir. Bu da paylaşımların ve kullanıcı yorumlarının dümdüz kürlerin kalburüstü görünmesine etken olmaktadır” niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler