USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzun süre ayakta durmak hemoroide neden olabilir

Acıbadem Bodrum Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ertuğrul Yaltı, hemoroid hastalarının doktora çoğu kez geç başvurduklarını, bu tam dost tavsiyesiyle derman kullandıklarını söyleyerek “Ezbere derman kullanmayın” uyarısında bulundu.

Uzun süre ayakta durmak hemoroide neden olabilir
03-03-2022 09:30

Hemoroide sefer açan sebeplerin başlangıcında kabızlığın geldiğini anımsatan Acıbadem Bodrum Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ertuğrul Yaltı, “Hastalar tagaddi ve abdesthane alışkanlıklarını değiştirerek şikayetlerini azaltabilir. mesela dolgunca lifli yemeli. Ayrıca özlük ev haricinde wcye gidemeyenler bu alışkanlığını değiştirmeli” diyerek konuştu.

Hemoroid hastalarının çoğu kez doktora geç başvurduklarını belirterek, “Bunun temelde 2 sebebi var, birincisi hastalığın sırdaş yerde olması, ikincisi ise tedavisinin aşırı ağrılı bulunduğu anlamında akıllıca sıfır umumi ortak akıl olması. Biraz da bundan dolayı hastalar çoğu kez ya çevrelerinden duydukları veya eczacının önerilmiş bulunduğu ilaçları kullanırlar” dedi.

“Uzun süre ayakta durmak hemoroide sebebi olabilir”

Hemoroide sefer açan sebeplerin başlangıcında kabızlığı sayan Dr. Yaltı, öteki etmenleri şu şekilde sıraladı: “Uzun süre ayakta duranlarda, ciddi ağırlık kapatmak durumunda kalınan işlerde çalışanlarda ve spor gayeli ciddi ağırlık kaldıranlarda da alışkanlık olabilir. Karın içi basıncını arttıran bağlam riziko faktörü namına benimseme edilir, zira meşime içi basıncının artarak çoğalması çağ dolaşımını yavaşlatır, çağ dolaşımın yavaşlaması hemoroidler ortamında çağ birikmesine ve şişmesine neden olur. Kabızlık, etraflıca süre tuvalette oturmak, kimi insanoğlu tuvalette sütun işaret okuyorlar, ciddi kaldırmak, etraflıca süre ayakta durmak en ehemmiyetli riziko faktörleridir.”

“Anne adayları kabız sorununu çözmeli”

Hamileliğin de gene ehemmiyetli ortak riziko faktörü olduğuna yer veren Dr. Yaltı, “Bebek meşime ortamında büyüdükçe hem meşime içi tazyik artar tıpkı zamanda bebeğin kendisi toplar damarların dair edisyon uygular, bu boyut hemoroide yatkınlığı arttırır buna ortak de kabız eklenirse hemoroidler aşırı büyür ve hamileliği aşırı emekli ortak bir duruma getirir. Bazı hallerde hariç çıkan hemoroidler hapis girmez ve aşırı ağrılı ortak tabela oluşur. Kabızlığı bulunan hanımlar çocuk sahibi olmayı düşünüyorlarsa, onlara en evvela kabız problemlerini çözmelerini öneririm” diyerek konuştu.
Dr. Yaltı, hemoroid hastalığında ailesel intikal saptanmadığını, ancak bire ortak ailenin ortak birçok ferdinde hemoroid görülebildiğini; bunun da familya içerisindeki tagaddi ve abdesthane alışkanlığıyla yakından ilişik olduğuna özen çekti ve “Örneğin familya üyeleri lifli besinleri az tüketiyorsa kabız ve buna ilişkin hemoroid gelişebilir, gene özlük evleri haricinde wcye gidemeyen şahıslarda de kabız ve hemoroid gelişir” dedi.

“Ezbere deva kullanmayın”

Anal alanda ağrı, şişik yahut nezif yakınmaları bulunan insanların kesinlikle doktora başvurması gerektiğine aksan işleyen Dr. Yaltı “Ezbere deva kıymetlendirmek yahut hekim dışındaki kişilerden kaynak benimseme geçirmek akıllıca ortak yaklaşım değildir, zira hemoroidle karışabilecek emraz vardır. Anal anlaşmazlık (anüste yırtık), apse, dokunmabana en yoğun karışabilecek durumlardır ve bunların tedavileri ağız ağıza farklıdır. Hemoroid kanserleşmez, kansere dönüşmez ancak bu dü illet bu arada olabilir yahut hemoroidi bulunan birinde sonraları dokunmabana gelişebilir. Klinik bulguları birbirine aşırı mail bu dü rahatsızlığı kontrol etmeden fark geçirmek aşırı zordur. Bu sebeple yakınması bulunan hastalar kesinlikle doktora başvurma etmeli, deva kullanmaları gerekiyorsa hekim reçetesiyle deva kullanmalı” diyerek konuştu.

“Dışarıda wcye gitmeye alışmalı”

Dr. Yaltı hemorodin en ehemmiyetli sebebinin kabız bulunduğunu anımsatarak hastaların tagaddi düzenine şu laflarla özen çekti: “Bol lifli gıdayla nemalanmak önemli, başta de yeşil yapraklı bitkiler; günde minimum 2 litre su içmek; muz, badem, yoğurt kabilinden kabız işleyen besinlerden ve baharatlardan ırak durmak gerekir.”
Hastaların abdesthane alışkanlığına da yer veren Dr. Yaltı, “Hastaların tuvalette etraflıca süre oturmamaları gerekir, abdesthane ihtiyacını ertelemeliler, dışarıda wcye gidemeyenler bu biçimsiz alışkanlıktan kurtulmalı, en azından çocuklarını bu alışkanlığı aşılamalılar, derneşik ve ciddi sıfır sporlar yapmalılar, enerjik hayatı benimsemeliler” diyerek konuştu.

Nasıl otama edilir?

Tedavi uğrunda esasi olanın “hemoroidlerin büyümesini önleyecek ortak hayat biçimini” kabullenmek bulunduğunu kail Dr. Yaltı bunun muhtemel bulunmadığı hallerde hemoroidlerin büyüyüp, anüsten hariç çıktığını, kanadığını ve ara sıra dert yaptığını dile getirdi.

Dr. Yaltı, er aşama hemoroid hastalarına hayat biçimini değiştirmeyi ve ağızdan tahsil edilen haplar, fitiller ve kremler kabilinden deva tedavisi önererek “Fitil ve krem tedavisi çoğu kez ortak hafta süre gelir ilkin bu tedaviler ehliyetli olur, ancak deva tedavileri biricik başına temelli ortak afiyet sağlamaz, giderek hemoroidler büyür, serzeniş sıklığı artar ve deva tedavileri ehliyetli gelmez, bireyin hayat konforu aşırı bozulur. Bu vaziyette ameliyattan önceki uygulanabilecek otama alternatifleri gündeme sağlık “ sargaç bantla bağlama” , “hemoroid arterinin bağlanması -HAL” “skleroterapi” gibi. Bu tedaviler çoğu kez er etaplarda uygulanır hemoroidlerin aşırı büyümemiş olması gerekir” dedi.

“Lazerle cerrahi müdahale yapılıyor”

Dr. Yaltı, cerrahi müdahale dışı tedavilerden en sansasyonel olanının, duyum yitimi altında meydana getirilen ve sancı olmaksızın benimseme edilen “Laser” yöntemi bulunduğunu anlattı. Dr. Yaltı, laser yöntemiyle tedavide değerli olunamazsa laser tedavisinin uygulanamadığı hallerde hemoroidlerin ebatlarına ve hariç sarkma derecelerine gereğince uygulanacak cerrahi müdahale şekilleri karşı şunları söyledi: “Hemoroidler aşırı bilgili ve hariç sarkmışsa ‘Longo' stapler tekniği; hemoroidler bilgili ancak aşırı sakmamışsa “Ligasure” dediğimiz ortak aygıt yardımıyla otama yapılır. Sıklıkla uyguladığımız yollar bunlardır.”

Eren Ayhan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler