USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanlardan 'reçeteye uygun ilaç kullanın' uyarısı

Uzmanlar müşterek hekimin yazdığı reçeteye uygun halde ilaç kullanımının hastalığın seyrini etkilediğini belirterek, vatandaşları uyarıyor.

Uzmanlardan 'reçeteye uygun ilaç kullanın' uyarısı
23-12-2021 13:20

Hastalıklarda ilaç kullanılması denli ilacın akıllıcasına kullanılması da aşkın önemli. Özellikle ilaç kullanırken en kesif meydana getirilen yanlışların başlangıcında hastalığın salah zamanına girildiğinde hastanın kendini ferah dobra hissetmesi zımnında doktorun verdiği ilacı 'iyileştim' niteleyerek kendinden bırakması geliyor. Uzmanlar ilaçların elbette doktorun verdiği dozda alınmasını, ne kalık ne de birlikte tomar alınmaması icap ettiğini belirtiyor.

Konuyla ilgilendiren izah önleyen İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi M. Genco Erdem, “Doğru ilacı doktor yazar. Vatandaşlarımızın hekimin yazdığı ilacı kullanımı gerekiyor. Komşu teyzemizin ve ya bire birlikte ilacı meydan iş arkadaşımızın önerisiyle ilaç kullanmamak gerekir. Bir hekimin yazdığı reçeteye uygun biçimde ilacı görmek gerekir. Bu uygun dozda ilacı uygun zamanlama ile katılması demektir. Burada kesif meydana getirilen yanlışlardan birisi de günde üç defa denildiği zaman, bunun sabahleyin meridyen düzlemi gece ezanı halinde aşkın kısıtlanmış birlikte süreye sıkıştırılmasıdır. Hastalarımızın günde üç kerenin, sekiz saatte birlikte alınacak anlamına geldiğini bilmesi gerekmektedir. Bunun dışında, doktor yemekten geçmiş ve ya sonraları üzere birlikte uyarı yaptıysa, buna da adapte olmak gerekir. İlacı doktor filhakika hastaya uygun dozda verecektir. O nedenden hastalarımızın bu mevzuda birlikte fikir ve ya coşkuya kapılarak bu ilaç bana birlikte tomar dirimsel niteleyerek düşünmesine lüzum yoktur. İlacı kendilerinin yarıya düşürmemeleri ve ya bu ilaç çarpıcı olmadı niteleyerek dü büküm doza çıkarmamaları bizim düşüncesince nispetle önemlidir. İlacı kullanmaya başladıktan sonraları hastalarımız kendini henüz dobra hissetmeye başladıkları devir ilacı bırakabiliyorlar fakat bizim burada önerimiz hekimin uygun görmüş bulunduğu süreyi tamamlamalarıdır. Bu süreyi bulunduğu denli kısaltmamak, uzatmamak gerekir. Bazen bu ilaç bana aşkın dobra geldi, birlikte hafta henüz bitmeme edeyim de birlikte güzel dört başı mamur çivilerimi çıkartsın niteleyerek düşünebiliyorlar. Bunu da banko önermiyoruz. Hastalarımızın hekimlerinin uygun görmüş bulunduğu müddet süresince ilaçlarını kullanmalarını istiyoruz” niteleyerek konuştu.

"Yanlış gıdayla tahsil edilen ilaçlar ölüme götürebilir"
Bazı ilaçları alırken tagaddi dair elbette doktordan ve eczacıdan düşünce katılması icap ettiğini tabir fail Erdem, huysuz hâlde bazısı ilaçlarla tahsil edilen besinlerin hastayı ölüme denli götürebilecek ağır rahatsızlıklara minval açabileceği uyarısında bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Erdem, “Bazı potansiyel farkı ilaçları vücuttaki potasyumu yükseltiyor. Bu ilaçları kullanırken dip potasyum içeren havuç, patates, muz üzere gıdaları baş döndürücü tüketirsek kandaki potasyum miktarımız nispetle yükselir. Kalp durması, ayrıca ölüme denli gidebilecek birlikte proses başlayabilir. Eş zamanlı adına bazısı dem sulandırıcıları kullanan hastalarımızın da dip yeşillik içeren bitkilerden sakınmaları, bazısı his tartım aranjör ilaçları kullanan hastalarımızın ise dip kafein almaktan ve baş döndürücü kıraathane tüketiminden kaçınmaları da bizim düşüncesince önemlidir. Unutulmamalı ki, akıllıcasına ilacı doktor verir. Bu sebeple hekimin verdiği reçeteyi elbette eczaneden alarak kullanmaya başlamanız lazım“ dedi.

Volkan Kayalar

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler