USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanlar uyarıyor: 'Halı saha maçı öncesi kardiyoloğa görünün'

Son senelerde ilkin acemi adına ayak topu maçlarının yapıldığı halı saha kadar bölgelerde ansızın önsezi durması kararı ölümlerin arttığına özen çekici Manisa kent Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Mehmet Burak Özen, “Ne efsus ki sonuç senelerde halı sahalarda bunu ba?

Uzmanlar uyarıyor: 'Halı saha maçı öncesi kardiyoloğa görünün'
12-12-2021 13:05

Futbolseverlerin vazgeçilmezi durumuna mevrut halı sahalarda akıbet vakitlerde yaşanmış olan ansız ölümler ilgi çekiyor. Özellikle çoluk çocuk çeşidinden çoğunlukla yeğleme edilen halı saha maçlarındaki ölümlerin ansız ihtisas durması dolayısıyla bulunduğunu tamlayan Manisa kent Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Mehmet Burak Özen, uyarılarda bulunarak maç öncesi behemehâl afiyet kontrolü yaptırılması icap ettiğini söyledi.

Halı sahalarda yaşanmış olan ölümlerin tababet dilinde ansız kardiyak ahiret yolculuğu bulunduğunu tamlayan Uzm. Dr. Özen, “Halı sahalarda gördüğümüz nesne ansız ihtisas durması. Bizim tababet dilinde de ansız kardiyak ölüm. Bunlar şifahane dışındaki ölümlerin en ehemmiyetli nedenleri. Ani kardiyak ölümler rastgele yaşta görülebiliyor. Bu sayı farkı adına bizim elimizde açık ortak data olmamasıyla bu arada Türkiye'de minimum 200 vatandaşımızı ansız kardiyak ölümle kaybettiğimizi düşünüyoruz. Ani kardiyak ahiret yolculuğu başta ihtisas rahatsızlığı olanlarda, dizem bozukluğu olanlarda, çırılçıplak ihtisas rahatsızlığı olanlarda şimdi kalın görülüyor. Bu ansız kardiyak ölümler baylarda 4 büküm şimdi ortak tomar görülüyor. Bu ansız kardiyak ölümlerin yüzdelik 70'inin sebebi ihtisas damarının tıkanması. Fakat başta tığ güre hastalarımızda bunu dizem bozukluğu halinde görüyoruz. Ölümcül dizem bozuklukları halı sahalarda güre hastalarda şimdi kalın gördüğümüz neden. Ani kardiyak ahiret yolculuğu esas adına dakika şikayeti sıfır hastanın hasbi adına 1-2 sayaç içinde kaybedilmesi” dedi.

“Son yıllarda halı sahalarda bunu aşırı kalın görmekteyiz”

Ağır güç harcama mucip sporlardan önce behemehâl kardiyoloğa yoklama olunması icap ettiğini vurgulayan Özen, “Ne efsus ki akıbet yıllarda halı sahalarda bunu aşırı kalın görmekteyiz. Bu sebepten hastaların ağır, güç mucip ve yarışmalı sporları yapmadan önce behemehâl kardiyologlarıyla, ihtisas rahatsızlıkları uzmanlarıyla görüşmelerinde kâr var. Özellikle yaşınız 40'ın üzerindeyse ve yarışmalı spor yapacaksanız, karşınızda ortak rakip var ise behemehâl kontrolden sonradan sporu yapmanızda kâr var. Bu ansız kardiyak ölümler rastgele yaşta görülebiliyor. Özellikle ailesinde hakeza ansız ihtisas ölümü öyküsü olanların, behemehâl ve behemehâl ihtisas doktoruna gitmesinde kâr var” ifadelerini kullandı.

"Ani kardiyak ölümler engellenebilir"

Toplum çeşidinden sık sık geçer not bölgelerde ansız kardiyak ölümleri engelleyebilmek düşüncesince yapılabilecekleri özetleyen Dr. Özen, “Ani kardiyak ölümleri engel olmak gibi toplumsal adına da yapılması gerekenler var. Biz bu hastaların çoğunu dizem bozukluklarından kaybediyoruz. İnsanların aşırı kalın yaşamış olduğu yerlerde ve ciddi spor meydana getirilen yerlerde, havaalanları, amme binaları, halı saha ve spor meydana getirilen başka merkezlere ‘şok aleti' dediğimiz bizatihi eksternal defibrilatör, bunlar ortak paket şeklindedir, hastaya doğrudan bağlanır. Hastada ölümsek ortak dizem bozukluğu var ise hastaya engelleme eder. En akıbet meydana getirilen İstanbul Havaalanı'nda bu eksternal defibrilatörlerden bulunuyor. Bunlar şayet yaygınlaşırsa, halı saha, sinema, alım satım merkezlerinde, amme binalarında eksternal defibrilatörlerden bulunursa tığ bu sebepten kaybettiğimiz parasız sayısını azaltabiliriz” diyerek konuştu.

“Covid sonrası ansız kardiyak ölümün artıp artmadığını yayınlayan emek vermek yok”

Korona virüs dolayısıyla ansız kardiyak ölümlerin arttığına değgin açık ortak data olmadığını laflarına ekleyen Özen, “Covid bundan sonradan toplumumuzda aşırı sık. Covid sonrası ansız kardiyak ölümün artıp artmadığını yayınlayan elimizde aşırı ortak tomar hastayı içeren ortak emek vermek yok. Az verili beş altı emek vermek var. Bunlar da başta Covid'den yatış sırasında inmenin ve ihtisas krizinin arttığını bizlere gösteriyor. Ancak Covid sonrası alışılagelen yaşama dönen hastalarda ansız kardiyak ölümlerin arttığını yayınlayan ortak data yok. Çalışmalar bitmeme ediyor. Ama hastalarımıza başta Covid geçirdikten sonradan şayet döş ağrıları, soluk darlıkları bitmeme ediyorsa bu hastaların da kardiyoloji yada döş uzmanlarına en çelimsiz müddette başvurmalarını öneriyoruz” dedi.

Aykut Yeniçağ
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler