USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanlar 65 yaş üstünü kış aylarında kalp aksesi ve felce karşı uyarıyor

Kış aylarında havanın bir güzel soğumasıyla beraberce başta 65 yaş üstü hastalarda kalp krizi, felç, ve benzer hastalıklarda çoğalma yaşanırken, uzmanlar bu riskleri ıskat etmek düşüncesince vatandaşlara dü yahut üç kıvrım olacak halde akıllıca giysi seçmeleri, başta C

Uzmanlar 65 yaş üstünü kış aylarında kalp aksesi ve felce karşı uyarıyor
05-02-2022 09:40

Kış aylarında havanın soğumasıyla beraberce kalp krizi, inme ve benzeşim aceleci kardiyovasküler hastalıklarda çoğalma izleniyor. Buna sebep bulunan etkenler dört dörtlük kendisine kemiksiz olmamakla beraberce kalp atış hızındaki yükseklik, soğuğa ilişkin tansiyondaki değişiklikler, bedenin aut havaya andıran bulunan cilt, deri altı bölgedeki damarlarda büzülme zımnında kalbin iş yükünün artmasıyla kalbin kanlanmasının ve beslenmesinin azalması ve fiziki aktivitenin kısıtlanması kabilinden bağlam toprak alıyor. Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Münevver Sarı, bu kabilinden hastalıkları yaşamamaları düşüncesince vatandaşlara alabilecekleri önlemler kendisince bilgelik verdi.

“Kış aylarında kalp aksesi nâkil ve inme nâkil hastalarda ahiret yolculuğu oranının yüzdelik 15-20 oranında şimdi efdal bulunduğu bilinmekte”

Dr. Sarı, "Havaların soğumasıyla beraberce bilinmiş bulunduğu kabilinden kalp krizi, inme ve benzeşim aceleci kardiyovasküler hastalıklarda çoğalma izlenmekte. Bu çoğalma 65 yaş üstündeki hastalarda şimdi belirgindir. Aynı sürede kalp yetmezliğinin klinik seyrinde kötüleşme ve bu yüzden de hastaneye yatışlarda çoğalma mevcuttur. Yapılan gözlemsel çalışmalarda, kış aylarında kalp aksesi nâkil ve inme nâkil hastalarda, gene bu hastalıklara ilişkin ahiret yolculuğu oranının yüzdelik 15-20 oranında şimdi efdal bulunduğu bilinmekte. Tam kendisine buna sebep bulunan sistem kemiksiz değildir. Ancak biraz sistem üstünde yatışmak gerekirse, fizyolojik streslere ilişkin kendisine yıldızı dişi asap sistemi aktivasyonunda artış, kalp hızındaki yükseklik, soğuğa ilişkin tansiyondaki değişiklikler, başta bedenin aut havaya andıran bulunan cilt, deri altı bölgedeki damarlardaki büzülme zımnında kalbin iş yükü artmakta ve kalbin kanlanması, beslenmesi azalmaktadır. Bunun indinde yiyecek içmece alışkanlıklarındaki değişiklikler, fiziki aktivitenin kısıtlanması, güneşle temasın şimdi az olması zımnında oluşan hormonal değişiklikler, D vitamini eksikliği, iklim kirliliği ve bu dönemdeki kalık enfeksiyonlar da gene sansasyonel olabilmektedir" dedi.

“Vücuttaki ısı kaybını destek olmak düşüncesince dü yahut üç büküm olacak halde akıllıca giysi seçilmeli”

Uz. Dr. Münevver Sarı, “Bu riskleri düşürmek düşüncesince şunlara uyanıklık etmeliyiz. Öncelikle vücuttaki ısı kaybını destek olmak düşüncesince akıllıca giysi tarzı önemli. İki yahut üç büküm olacak halde akıllıca giysi seçilmeli. Yine tagaddi önemli. Mideyi tıka basa doldurmamalıyız. Mevsimsel körpe meyve, göveri tüketimi, başta C vitamininin efdal bulunduğu vitaminli yiyecekler tüketmeliyiz. Yoğun kafein ve içki tüketiminden kaçınılmalıyız. Sigara kullanması behemehâl azaltılmalı. Yine nakit alımına da uyanıklık edilmelidir. Bu çağda kalan viral üst teneffüs yolu enfeksiyonları hem tevettür yüksekliği bununla ortak kalp yetmezliğinin klinik kötüleşmeye sebep olmakla birlikte, miyokardit dediğimiz miyokart inflamasyonuna sebep kendisine da kalp yetmezliği gelişmesinde gösteriş oynayabilir. Bu sebeple başta 65 yaşın üstünde süreğen kalp rahatsızlığı olanlar, kalp yetmezliği ve süreğen akciğer rahatsızlığı olanların enflüanza aşısını ve batar aşılarını behemehâl yaptırmalıdırlar. 2019 yılından bu yana hepsi dünyada sansasyonel bulunan kovit-19 salgını başta kalp rahatsızlığı bulunan nemli hastalarda şimdi ağırbaşlı ve şimdi ölümsek seyredebilmektedir. Bu sebeple de gene boğunuk ve hareketli ortamlardan kaçınılmalı, maske, resmiyet ve el yıkamaya ihtimam gösterilmeli. Mutlaka hastaların aşıları da tamamlanmalıdır" niteleyerek konuştu.

"Havanın şimdi ılık bulunduğu saatlerde hafif, ılımlı derecede tempolu yürüyüşler gerçekleştirmek kalp sağlığına faydalı"
Dr. Sarı ayrıca, "Kalp hastalığında egzersizin müspet tesirleri elbette ki biliniyor. Biz de hastalarımıza alıştırma öneriyoruz. Ancak antipatik havalarda ağırbaşlı ve koyu egzersizleri banko önermiyoruz. Aynı sürede hareketsizlikten de kaçınılmalı. Havanın şimdi ılık bulunduğu saatlerde hafif, ılımlı derecede tempolu yürüyüşler gerçekleştirmek kalp sağlığı düşüncesince yararlı ve bunu öneriyoruz” biçiminde konuştu.
 

Muharrem Çam - Halit Arslan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler