USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanından uyarı: 'Yoğun stres sonrası kalp aksesi olaylarını çok görebiliyoruz'

Beslenme türü ve stresin kalp sağlığına tesirleri ilişkin mütekellim Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, “Kalbi destek olmak düşüncesince Akdeniz tipi beslenmeyi öneriyoruz. Özellikle kent yaşamında stres ile canlı insanoğlu çok henüz riziko altında gözüküyor. Yoğun stresli ortak

Uzmanından uyarı: 'Yoğun stres sonrası kalp aksesi olaylarını çok görebiliyoruz'
30-07-2022 10:05
Düzensiz beslenme, gelişmemiş yaşam, stres faktörleri denli nice aktif fiil kalp sağlığına direkt etkide bulunuyor. Uzmanlar ise ısıdam havalarda tagaddi çeşidi ve kalp sağlığına uyanıklık edilmesi dair uyarıyor. Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Kardiyoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can da kent yaşamı, dip iş temposu ve yağlı, tuzlu beslenmenin kalp sağlığını menfi etkilediğine uyanıklık etti. Prof. Dr. Can, vatandaşlara tavsiyelerde bulunurken, stresin nice kalp rahatsızlığını tetikleyebildiğini vurguladı.

“Kalbi arkalamak düşüncesince Akdeniz tipi beslenmeyi öneriyoruz"

Tüketilen besinlerin kalp sağlığına tesiri üzerinde değerlendirmelerde mevcut Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kardiyoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, “Yaz zamanında sıcaklıkların artmasıyla, kişilerin yaz moduna girmesiyle bu arada yiyecek içmece alışkanlıklarımızda tebeddülat oluyor. Bol içki tüketimi, susuz kalma, çok dip emek vermek ve fast food seçimi yiyeceklere kayma denli insanoğlu yiyecek alışkanlıklarını değiştirince gerek istemez bu bedenimize yansıyor. Özellikle gerginlik yükselmeleri, ısıdam çarpmaları, dilatasyona müteallik hafakan atakları, kalp krizinin riskinin artması, stresli dirim bunları tetikliyor. Fast food seçimi yemeklerin vücudumuzun hazım sistemine zararlarını çoğumuz biliyoruz. Çok kesif yemeler, bu ürünlere çok yüklenmeler hazım sistemi bozukluklarına kez açabiliyor. Bununla bu arada damarsal yağlanmayı da artırıyor. Biz kalbi arkalamak düşüncesince Akdeniz tipi beslenmeyi öneriyoruz, yağlı, tuzlu beslenmeyi, karbonhidrat tüketimini önermiyoruz.

Yaz aylarıyla bu arada çok karbonhidrat, sodyum klorür tüketimi yahut susuz kalma kalp hastalıklarını tetikleyen nedenler. Hem kalp hastalarımızın hastalıklarını tetikleyebiliyor aynı zamanda metin insanlarımızda toy kalp rahatsızlıklarına kez açabiliyor. Onun düşüncesince yaz zamanında suyu dolgunca tüketmelerini, beslenirken kesif ve az yiyip Akdeniz seçimi beslenmelerini fast food seçimi ürünlere çok yüklenmemelerini istiyoruz. En çok kalp krizleriyle karşılaşıyoruz, bu sıklığımız tek devir değişmedi. İkinci sıklıkta gerginlik ataklarıyla mevrut hastalarımız oluyor. Yaz zamanında susuz kaldıkları düşüncesince az buçuk hafakan sıklığı artıyor” dedi.

"Yoğun stresli birlikte gidişat sonrası kılıç kalp aksesi olaylarını çok görebiliyoruz"

Stresin oluşturduğu menfi etkilere müteallik mütekellim Prof. Dr. Can, "Yoğun stresli birlikte gidişat sonrası kılıç kalp aksesi olaylarını çok görebiliyoruz. Ciddi birlikte üzülme, stres sonrası kalpte boğumlanma niteleyerek tanımladığımız birlikte dert oluyor. Bunlar gelip muvakkat olmakta hemen pestil o tam kalp aksesi geçirmiş oluyor. Pandemi bitmedi hemen yaz devri birlikte deşarj oldu, insanoğlu bundan böyle emektar disiplin tedbirleri uygulamıyorlar. Bu mevzularda da uyanıklık edelim. Streslerimiz yaşantımızın herhangi birlikte zamanında olacaktır. Bunlarla giriş geçirmek önemli, bunların temelli olmadığını, gelip muvakkat bulunduğunu bilmemiz gerekiyor. Sağlığımıza bu mevzuda çok uyanıklık etmemiz, sporumuzu derneşik yapmamız, vücudumuzu dimdik tutmamız icap ettiğini herkesin bilmesi gerekiyor. Depresyondan tutun da kalp aksesi tetiklemelerine, gerginlik düzensizliklerine inam gayrimeskûn bozukluklarına derece ayrışık hastalıklarla huzur karşıya kalırız. Halkımıza, yurttaşlarımıza bu mevzuda çok uyanıklık edilmesi icap ettiğini başta bildirmek istiyorum. Özellikle kent yaşamında bu stres ile canlı insanoğlu çok hâlâ riziko altında gözüküyor. Metropol şehirlerindeki dip popülasyon kalabalığı, anlaşılan spor alanlarının olmaması, iş yoğunluğu, kişilerin kendine saat ayıramamasından ötürü insanlarımızdaki stres faktörü köydeki geçinme göre çok çok fazla" ifadelerini kullandı.

"En çok kalp dostu yerine önereceğimiz şey; yürüyüş"

Kalp sağlığını arkalamak düşüncesince önerilerde mevcut Prof. Dr. Can, vatandaşların spor yapmayı boşlama etmemesi gerektiğine uyanıklık çekerek şu biçimde konuştu: "En çok kalp dostu yerine önereceğimiz şey; yürüyüş, haftanın anlaşılan günlerini kişilerin kendine ayırması, minimum 3 yahut 4 haset sağlıksız saat yahut 1 saatlik birlikte ilerleyiş yapması çok güzel gelecektir. Akdeniz tipi tagaddi dediğimiz başta yeşil ağırlıklı, suyun dolgunca olduğu, haşlanmış etin olduğu, semiz besinlerin, karbonhidratın az bulunduğu birlikte perhiz öneriyoruz. Bunlar hem vücudu yormayacaktır hem hastayı metin ve dimdik tutacaktır. Yeşil ağırlıklı, balık tarzı, parafin et seçimi besinler sağlığımızı koruyacaktır. İlla 'kırmızı etten ırak duracaksınız' niteleyerek birlikte yaklaşımımız namevcut ancak endazeli birlikte biçimde tüketilebilir, haşlama tarzı ile yiyebilirsiniz. Izgara tarzı ile yiyebilirsiniz hemen haftanın anlaşılan günlerinde abartmadan vücudu yormadan yenebilir. Hamur ağırlıklı ürünler, karbonhidratlardan da ırak durmanızı haber mektubu ederim"

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler