USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanından uyarı: 'Tedavi edilemeyen obezite kısırlığa neden olabilir'

Obezitenin vücutta sağlığı bozacak seviyede baş döndürücü yağ birikmesi bulunduğunu kail Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Erkan Aksoy, “Obezite otama edilmesi müstelzim müşterek hastalıktır. Zira otama edilmeyen obezite; şeker hastalığı hastalığı hastalığından duygu hastal

Uzmanından uyarı: 'Tedavi edilemeyen obezite kısırlığa neden olabilir'
11-03-2022 11:27

Medical Park Ordu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Erkan Aksoy, obezite rahatsızlığı ve otama alternatifleri karşı açıklamalarda bulundu.

“Yanlış tagaddi trendleri obeziteyi tetikleyebilir”

Obeziteye baş döndürücü ve hata tagaddi alışkanlıkları, hormonal etkenler, akışmaz hayat biçimi ve kalıtım bilimi geçişin etken olabileceğini anlatım eden Opr. Dr. Erkan Aksoy, “Bariatrik cerrahi kendisine da tanıdık obezite cerrahisi, cisim yığın indeksi 40 ve beden bulunan (morbid obez) yada cisim yığın indeksi 35'in üstünde bulunan ve bilirkişi denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz, medikal otama neredeyse yöntemlerle zayıflayamayan hastalara önerilmektedir. Obezite cerrahisi cisim yığın indeksi 35 ve beden bulunan yahut 40'ın üstünde morbid obez hastalarda kilogram kaybının sürdürülebilmesinde biricik sansasyonel formül kendisine belirtilmektedir. Bununla beraberce cisim yığın indeksi 35'in üstünde olup, kardiyovasküler hastalıklar, şeker rahatsızlığı tedavisi neredeyse taraftar rahatsızlıkları bulunan hastalar düşüncesince de yağ dokusundan kurtulamadıkları takdirde obezite cerrahisi uygulanabilmektedir” niteleyerek konuştu.

“Tek erek baş döndürücü kilolardan hastalık peyda etmek değil”

Opr. Dr. Erkan Aksoy, obezite ameliyatlarının esas amacının kilogram verdirmek olmadığını, kilogram ile bu arada taraftar rahatsızlıklarından da kurtulduklarını söyledi. Opr. Dr. Erkan Aksoy, obezite hastalarının ne ameliyatı olması gerektiğine lüzumlu değerlendirmelerden sonradan değişmeyen verdiklerini belirterek 4 değişik obezite ameliyatı tekniği karşı bilgiler paylaştı.

“Tüp midede midenin yüzdelik 80-90'ı çıkartılıyor”

Opr. Dr. Erkan Aksoy şunları söyledi:

“Tüp işkembe ameliyatında midenin yüzdelik 80-90 kadarı çıkartılarak işkembe müşterek tulum biçimine getirilir. Kişinin ısın alımı azaltılır. Tüp işkembe ameliyatı da düşkün yöntemle, bir-iki saatlik müddette yapılır. Hastanede yatış süresi ise iki-üç gündür. Ameliyat daha sonra hastalar dü hafta sıvı, henüz ahir dü hafta da okşayıcı gıdalar tükettikten sonradan alışılagelen gıdaya geçebilirler. Vitamin takviyeleri gerekebilir. Bu cerrahi müdahale yönteminde midenin fundus bölgesi ağız ağıza çıkartılarak Ghrelin hormonunun salınımı engellenir, nihayetinde bireyin iştahının azalmasına araştırma görevlisi olunur. Bu cerrahi müdahale daha sonra şahıslar 1 sene ortamında müşterek tomar kilolarının sayı farkı yüzdelik 80 kadarını kaybedebilirler. Bu ameliyattan sonradan gıdaların müşterek güzel çiğnenip, ıvır zıvır porsiyonlar şeklinde tüketilmesine ilgi edilmelidir. Bunun yanı esna antrenman de unutulmamalıdır. Verilen kiloları yeni baştan almamak düşüncesince başta arıtılmış şekerli, efdal kalorili likit besinleri da bereketli oranda tüketmekten kaçınılmalıdır."

“Gastrik by-pass'ta işkembe birisi iri dü bölüme ayrılıyor”

"Gastrik Bypass ameliyatları dünyada yayılmış meydana getirilen bariatrik cerrahi işlemlerden biridir. Bu yöntemde esas kendisine işkembe birisi büyük, ötekisi ıvır zıvır peyda etmek neredeyse dü bölüme ayrılır. Oluşturulan toy ıvır zıvır işkembe ile müeddep bağırsağın başlangıcından itibaren müşterek bölümü ve onikiparmak bağırsağı atlanarak baştan birleştirilir. İki gestalt hedeflenir. Birincisi bireyin ısın alımı kısıtlanır, ikinci kendisine yenilen besinlerin emilimi azaltılır. Bu metodlar de bugünlerde laparoskopik kendisine başarıyla uygulanır. Gastrik Bypass ameliyatları dünyada yayılmış meydana getirilen bariatrik cerrahi işlemlerden biridir. Obezite ve obeziteye ilişkin afiyet problemlerini çözmede metabolik etkinliği en müşterek tomar yöntemlerden biridir. Kilo verilmesi 1.5 yıla derece bitmeme edebilir. Ameliyat sonrası izlem önemlidir. Hastalar derinliğine müddet vitamin alınımı ihtiyaçı duyabilirler. Beslenmeleri dair diyet uzmanı ve hekimleri ile irtibatta olmaları önemlidir."

“Mini gastrik bypass'ın cerrahi müdahale süresi henüz kısa”

"Gastrik Bypass ameliyatının henüz emeksiz uygulanabilen müşterek modifikasyonudur. Uzun müşterek işkembe dolama oluşturulduktan sonradan başlangıçtan 2 mt. ahir müeddep bumbar parçası işkembe dolama ile birleştirilir. Ameliyat süresi henüz endamsız ve maliyeti henüz az bulunmasına karşın, sima 2 diyabeti nakil ve kilogram verme tesiri müşterek tomar başarılıdır. En ehemmiyetli dezavantajı; RNY Gastrik Bypass'da bulunduğu neredeyse açılan poş haricinde art küsurat midenin henüz bilahare endoskopik görüntülenmemesi ve hastaların derinliğine vadede vitamin alımına gerekseme duyabilmeleridir."

“Roux-n-y gastrik bypass'ta günce eşya ve ısın alımı kısıtlanıyor”

"Rouxen-Y Gastrik Bypass operasyonu hem obezite cerrahisinde aynı zamanda metabolik cerrahide geçerli müşterek otama yöntemidir. Rouxen-Y Gastrik Bypass dü etaptan oluşur. İlk önceki aşındırmak borusu ile bağlanak bulunan 30 mililitrelik ıvır zıvır müşterek işkembe dolama oluşturulur. İnce bağırsaklar açılan işkembe poşuna şen ulaşacak noktadan ayrılarak, ast müeddep bumbar bölümü fevk çekilerek açılan toy işkembe poşuna bağlanır. İkinci evrede ayrılan müeddep bağırsağın fevk kısmı, mideye bağlanan bağırsağın 150 cm' iç bağlanır. Operasyon düşkün (laparoskopik) yöntemle yapılmaktadır. Oluşturulan işkembe dolama ıvır zıvır bulunduğu düşüncesince günce eşya ve buna ilişkin ısın alımı kısıtlanır. Uygulanan bu bariatrik ve metabolik cerrahi tipinde müeddep bağırsağın belli başlı müşterek bölümü atlanmış bulunduğu (bypass) düşüncesince yiyeceklerin sindirime uğrayıp, emildiği toplanmış bumbar uzunluğu kısalır; böylecene emilim bozukluğu oluşturularak vücuda tahsil edilen ısın ve yağ miktarı azaltılır. Oluşturulan toy hazım zımnında ilişkin kendisine salgılanan bazı bumbar hormonlarının miktarı değişerek kesat baskılanır, hastada gönül tokluğu hissi sağlanır ve şeker metabolizması düzenlenerek sima 2 şeker rahatsızlığı iyileştirilir. Bu bariatrik prosedürle hastanın müşterek tomar kilosunun yüzdelik 60-80'ini vermesi beklenir. Revizyon cerrahisinde de çoğunlukla kullanılmaktadır.”

Metin Akyürek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler