USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanından uyarı: 'Çocuğunuzun yüksek sesle TV izlemesi işitme kaybı belirtisi olabilir'

Kulak Burun Boğaz(KBB) Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Yılmaz, “Sese reaksiyon azlığı, seslenildiğinde reaksiyon vermeme, yüksek sesle monitör bağlı olmak ve meslek çağındaki çocuklarda eğitimde yaşıtlarından art kalma kadar sade tanıdık belirtiler dikkate alınmalı ve birlikte uzmana

Uzmanından uyarı: 'Çocuğunuzun yüksek sesle TV izlemesi işitme kaybı belirtisi olabilir'
03-03-2022 10:58

Dünyaya mevrut gelişigüzel 1000 bebekten 2'sinin işitme kaybı ile doğduğunu tamlayan Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Yılmaz, “İşitmek ve bellemek gelişigüzel çocuğun esas hakkıdır. Yenidoğan bebeklerin işitme taramasının yapılması er kişileştirme edilip otama planlanması çocuğun yaşıtlarından art kalmaması düşüncesince şişman ehemmiyet taşımaktadır” niteleyerek konuştu. Opr. Dr. Yılmaz, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü zımnında uyarılarda bulundu.

Sese reaksiyon azlığına uyanıklık edilmeli

İşitme tarama programının devletimizde gelişigüzel yenidoğan çocuğa rutin adına uygulandığını vurgulayan Opr. Dr. Yılmaz, “Çocukları bu tarama testlerinden geçse ve tek riziko faktörü olmasa dahi, ailelerin çocuklarını beklenen ortak işitme kaybını er kişileştirme edebilmek düşüncesince daim gözaltı altında tutması gerekir. Sese reaksiyon azlığı, seslenildiğinde reaksiyon vermeme, yüksek sesle göstergeç izleme ve ekol çağındaki çocuklarda eğitimde yaşıtlarından art kalma üzere girintisiz çıkıntısız tanıdık semptomlar dikkate alınmalı ve ortak uzmana başvurulmalıdır” açıklamasında bulundu.

Yenidoğan küçüklere işitme tarama programı rutin yapılıyor

Yenidoğan işitme tarama programının devletimizde ve gayrı topu topu büyümekte ve mütekâmil devletlerde rutin adına gelişigüzel yenidoğan çocuğa yapıldığını vurgulayan Opr. Dr. Yılmaz, şu detayları paylaştı:

“İşitmek ve bellemek gelişigüzel çocuğun gözenek hakkıdır. Yenidoğan bebeklerin işitme taramasının yapılması, ortak işitme problemininin er kişileştirme edilerek tedavisinin planlanmasına olanak vererek çocuğun yaşıtlarından art kalmaması düşüncesince şişman ehemmiyet taşımaktadır. Tarama testleri büyükçe dü ayrı aşama biçiminde değerlendirilebilir. İlk basamakta erek şifahane doğumlarında taburculuk önceleri bu testi tamamlamaktır. Dış kulak dolayısıyla yerleştirilen ortak aparatla meydana getirilen girintisiz çıkıntısız ortak testle, geçti-kaldı şeklinde akıbet verir ve izlem kendince karı bilgilendirilir. Bu testten artan ve riziko faktörüne erbap dallar düşüncesince ikinci basamakta hâlâ teknolojik ve belirleyici ortak imtihan bulunan ABR testinin planlanması ve uygulanması gerekir.”

Yakın hısım birliktelikleri bozukluk olabilir

İşitme kaybının çocuklarda en kesif acemi doğan zamanında ek problemlerden meydana gelebildiğini dile getiren Opr. Dr. Yılmaz, “Yakın hısım evlilikleri, ailede er işitme kaybı öyküsü, annenin gebelikte geçirdiği emraz ve kullandığı ilaçlar, çocuğun ana karnında geçirdiği hastalıklar, veladet sonrası koyu ihtimam gereksinimi ve uzamış hepatit üzere nedenlerden çevre çocuklarda işitme kaybı gelişebilir” şeklinde konuştu.

Erken kişileştirme önemli

Erken devirde işitme kaybı tanısının koyulmasının önemine yer veren Opr. Dr. Yılmaz, “İşitme kaybı teşhisi koyulan çocuklarda tanılama koyulduktan sonraları kaybın şekli, sebebi ve derecesine layıkıyla ilaçlar, işitme cihazları ve bazısı hususi hallerde dirim kurgusal kulak ameliyatları ile bebek otama edilir. Erken kişileştirme en ehemmiyetli kriterdir. Eğitim ve öğrenme süreci yenidoğan zamanında adım atar ve sesi kavrama şu demek oluyor ki sema bu öğrenme döneminin esas taşıdır. Dolayısıyla geç kalınan gelişigüzel güneş çocuğun münevver ve içtimai gelişimi art kalır. Konuşma öğrenmesi gecikir ve hâlâ muahharen bu kaybolma düzeltilse bile alışılagelen ortak fert üzere konuşmakta zorlanır. Öğrenme, uygulama, içtimai doğrulum art kalır ve ilerisi düşüncesince baş döndürücü ağır ruh bilimsel sorunlara mefruşat oluşur. Her işitme kaybı bulunan çocuğun tanısının en geç 3-6 ay içinde koyulmuş olması ve lüzumlu tedavinin planlanması elzemdir” niteleyerek laflarını noktaladı.

Metin Akyürek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler