USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanından dondurulmuş gıdalar düşüncesince önyargıları yıkan yorum

Özellikle pandemi ile beraberce tüketimi kalan dondurulmuş gıdalarla ait bilgilendirmelerde mevcut Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi hasret Persil Özkan, sanılanın bilakis besinleri dondurma işleminin öbür gıda korunum işlemlerinden şimdi dobra bulunduğunu aktardı. hasret Pe

Uzmanından dondurulmuş gıdalar düşüncesince önyargıları yıkan yorum
29-04-2022 10:21

Büyük illerde düzentileme temposu ve sahn koşturmacası nedeniyle aşındırmak yapmaya tam hengâm bulamamaları kullanıcılarını şimdi ameliye ve bedava hazırlayabilecekleri ürünlere yönlendiriyor. Bu mamüllerin başlangıcında ise ilkin pandemi ile baş başa yeğleme edilme sıklığı çoğalma yayınlayan dondurulmuş gıdalar geliyor. Aslında ülke dışı ile kıyaslandığında Türkiye'de dondurulmuş gıdaya bakış açısında ağırbaşlı ortak peşin yargı var. Fakat sonuç yıllarda paylaşılan verilere göre, pratik, devir itibarıyla avantajlı ve iktisadi olması nedeniyle dondurulmuş gıdaların istihlak oranları gün günden artıyor. Hatta bire ortak halde dondurulmuş gıda pazarı da ağırbaşlı ortak ivme kazanarak yüzdelik 43 gelişme kaydetti.

Gıdaların gıda değerlerini gayrı gıda korunum işlemlerinden şimdi dobra koruyor!

Dondurulmuş gıdaların gayrisıhhi bulunduğu düşünüldüğü düşüncesince önyargıların bulunduğunu aktaran İstanbul Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi hasret Persil Özkan esasta bu gıda korunum işleminin şimdi dobra bulunduğunu söyledi. Dr. hasret Persil Özkan, “Dondurma işlemi gayrı seçenek gıda korunum şu demek oluyor ki kurutma, konserveleme kabilinden yöntemlere gereğince şimdi aşırı gıda kıymetini koruyucu ortak işlem. Besinleri dondurarak sakladığınızda en faziletkâr kurda gıda değerini, lezzetini, otantik rengini korumuş oluyorsunuz” dedi.

“Sebze tüketimi bu sayede arttı”

Önceden devir kaybından çevre yeğleme edilmeyen göveri grubunun da bu sayede tüketiminde çoğalma yaşandığını tabir fail hasret Persil Özkan, “Dondurulmuş göveri ve meyvenin tüketimi sonuç aşama pratik. Belki yıkamak, temizlemek düşüncesince devir bulamıyor olabilirsiniz lakin dondurulmuş dolabınızda mevcut sebzeyi sağlıksız ahit bünyesinde yemeye müheyya ortak halde sofraya koyabilirsiniz. Hem başkaca şimdi iktisadi oluyorlar. Dolayısıyla insanların yeğleme etmesini DOĞRU buluyorum ve bunda da ortak engel görmüyorum. Zaten insanların göveri tüketimi hararetli düzentileme şartlarından çevre tavsiye edilen kurda olamıyordu. Fakat dondurulmuş sebzeler aracılığıyla göveri tüketimin arttığına müteallik veriler mevcut elimizde” biçiminde konuştu.

En ehemmiyetli hamiş çözdürme işlemi!

Dondurulmuş gıdaların istihlak öncesinde en özen edilmesi müstelzim mevzunun akla yatkın çözdürme işlemi bulunduğunun da altını çizen hasret Persil Özkan açıklamalarına şöyleki bitmeme etti:

“Dondurulmuş ürünleri çözdürme sürecinde ortak kol kavait var. mesela çözdürülmüş ortak ürünün gene katiyen dondurulmaması gerekiyor. Bunun yanı esna gıdaları çözdürürken levent boylu müddette çözünmesi müstelzim söz gelişi et ürünleri kesinlikle hararetli dondurucudan çıkarınca buzdolabının buzdolabı kısmında çözünmeli. Ya da fırınların çözdürme ayarında ve ısısından faydalanılabilir. Oda sıcaklığında çözdürmek akla yatkın değil, zira o devir mikroorganizma faaliyetini başlatmış ve arttırmış oluyorsunuz. Bir de editör dobra olgunlaştırmak lazım. İyi pişirdiğinizde ısıya duygulu bulunan mikroorganizmaları namevcut ediyorsunuz. Dondurma işlemi kısırlaştırılmış işlemi değildir. Besini dondurduğunuzda yapısındaki mikroorganizmayı namevcut etmiyorsunuz lakin faaliyetini durduruyorsunuz. O sebeple çözdürme ve pişirme evreleri önemli.”

Asıl gayrisıhhi bulunan “etiket okumamak”

Sadece göveri ve meyvelerinin temiz gayrimeskûn haricinde dondurulan maya işi, müheyya yemekler yahut gato ürünlerinin bünyesinde ne bulunduğunun gelişigüzel zamanki dosdoğru tagaddi kurallarına akıllıca yerine arama edilmesi icap ettiğini de tabir fail hasret Persil Özkan, “Pişirmeye müheyya ortak halde kullanıma sunulan, soslu yiyecekler, yemeklerin dondurulmuş gayrimeskûn sodyum klorür ve yağ açısından faziletkâr olabilir. Ya da şeker rahatsızlığı hastalığı ve girintisiz çıkıntısız karbonhidratları ortak hacim şimdi ortak tomar yer alıyor olabilir. Ama bu dondurulmuş olmasından kaynaklı değil. Siz restorandan aşındırmak siparişi verirken de filhakika gıda içeriğine özen etmeniz gerekiyor. Biz perhiz reçetelerini hazırlarken insanlara neyi elbette pişireceklerine ve süresince neyin ne genişliğinde toprak alacağına müteallik bilgiler de veriyoruz. O sebeple vakayiname rahatsızlığı bulunan yahut riski haiz söz gelişi faziletkâr tansiyon, his alışkanlık hastalığı, şeker rahatsızlığı hastalığı hastaları yahut dokunmabana geçirmiş bulunan şahıslar yahut riski mevcut insanların beslenmelerinde tuzu, yağı, girintisiz çıkıntısız karbonhidratları kısıtlayarak tüketmeleri lazım. Bu filhakika dosdoğru tagaddi önerilerinde de var. O sebeple istihlak sıklığı ve porsiyon miktarı ehemmiyetli aslında. Sürekli bu çeşit ve müheyya gıdalara verilen eğlenmek aşırı akla yatkın ortak yaklaşım olmayabilir. Bu nedenden bu mevzulara özen etmeleri ve kesinlikle kimlik okumaları aşırı önemli. Çünkü tığ insanlara dosdoğru tagaddi önerileri verirken rejimlerinde trans yağ içeren mamüllerin olmaması gerektiğini, meşbu yağ miktarının ve bütün yağ miktarının kısıtlanması gerektiğini, girintisiz çıkıntısız karbonhidratların gine kısıtlanarak katılması icap ettiğini öneriyoruz. Bütün bunları delik önüne aldığımızda restorandan da söylesek, lokantada da yesek, evde de pişirsek, pişirdiğimiz yemeğe nelerin girmesi icap ettiğini isteyerek yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla yemeğe müheyya dondurulmuş verim alırken esas özen edilmesi müstelzim bilinçlilik kimlik okumaktır” sanarak laflarını sonlandırdı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler