USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmandan ailelere ergenlik dönemi uyarısı

Psikolog Doğancan Dursun, ana babaların “Bizim bu zamanlarda hakeza şeyler yoktu” sanarak ergenlik dönemindeki evlatlarının davranış ve davranışlarıyla başa çıkamadıklarını söyledi. Ergenlik sürecini yaşamadığını düşünen ortak kuşağın bu vaziyeti algılayamadığın

Uzmandan ailelere ergenlik dönemi uyarısı
13-03-2022 10:06

Kent Alsancak ve Kent Bayraklı Tıp Merkezleri'nde fariza karşıcı Uzman Klinik Psikolog Doğancan Dursun, ergenliğin bebek düşüncesince fert olma uğrunda çekişmeli birlikte proses bulunduğunu belirtti. Aileler içinse ergenlik kelimesinin ürkütücü bulunduğunu kaydeden Dursun, “Ülkemizde fert edinmek toy gıcır kabullenilen birlikte proses bulunduğu için zorlanmalara şaşırmamak gerek. Ergenlik düşüncesince ataerkil, kısıtlayıcı ailelerde namevcut sayılan, utanmazlık yerine vasıflandırılan hoppadak baylara saf delikanlılık, düşünce sersem olma vaziyetleri hakikatı yansıtmıyor. Efendilik, topluluğun herhangi birlikte söylediğini yapan, gık demeyen füru olsun dair kısıtlayıcı birlikte sistem, ergenliği fert olmayı namevcut sayıyordu. Sonuç yerine sorgulamayan, müteşebbis olmayan, hakkını savunamayan, günah eğmiş kişilerden oluşan birlikte maşer oluştu. Günümüz aileleri ise halden şikayetçi olup huysuz yönde birlikte davranış sergilediler lakin bu da aileleri terapiye denli götürücü neticelere sefer açtı” niteleyerek konuştu.

"Ne dersek tersini yapıyor"

Terapiye mevrut ana babaların ‘‘Hocam ne desek tersini yapıyor, lafımızı dinlemiyor. Varsa olmadan özlük bildiği. Beğenmez beli bizi. Odasından çıkmıyor, çıkınca daima gürültü çıkıyor. Hata yapıyor, kızmıyoruz. Tersliyor bizi, alttan alıyoruz. Bıraktık, 'Ne yapsın istiyorsa' dedik lakin namevcut sabredemiyoruz. Kızıp bağırdık, o da işe yaramıyor. Sürekli mutsuz. Bizim bu zamanlarda yoktu bunlar. Ne istiyor bu çocuk?'' niteleyerek yakınmalarda bulunduklarını tamlayan Dursun, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Cevap enine boyuna basit; bebek fert edinmek istiyor lakin o da bilmiyor bunu. Tüm bu gönül rahatlığı gelmeler kendini tanıyabilme girişimleri. Ergenlik sürecini yaşamadığını düşünen birlikte kuşağın hakeza birlikte vaziyeti algılayamadığını düşünüyorum. Yaşamadığı, görmediği, bilmediği birlikte süreci ne yönetecekler? Ben bu mevzuda ailelerin eğitilmesi icap ettiğini düşünüyorum. Çünkü tutumlar hâlâ ayrımsız ya baştan sona ya on paralık yaklaşımları, baş döndürücü kısıtlayıcı veya on paralık kuralı sıfır ebeveynler. Aileler evvel yerine ergenliğin füru düşüncesince eğlenceli, oyunlu, çocukluğun bittiği, yaşamlarında taşıması ağır bulunan nice sorumluluğun karşılarına çıkmaya başladığı aşama bulunduğunu görmeliler. Bu etapta evlatlarının davranışlarında neyin alışılagelen olduğunu, neyin olmadığını bilmeleri gerekiyor. Fiziksel değişimler dair çocuklarıyla konuşmaya başlayarak, bu zamanda yanlarında olduklarını belirterek işe başlamaları önemlidir.”

"Beden ergenlikte lakin akıl çocuk"

Dursun, “bedenin ergen, beynin çocuk” bulunduğu bu süreçte romanesk dalgalanmalar, ansızın çıkışlar yaşanacağını, duyguların sınanıp sınırlar dair çatışılacağını, gerilimin artıp behemehâl dava çıkacağını söyledi. Yönetmeyi bilici ailelerde bu durumun şimdi çelimsiz müddette geçeceğini tamlayan Dursun, şu önerilerde bulundu:
“Yönetmek düşüncesince gizlemeden yazışma kurulması önemlidir. Sınırları ve beklentileri fazla kupkuru anlatım ederek eş birlikte ahenk sağlanmalı, dava tanıdık kısımlarla ait kaygılar gizlemeden belirgin anlatım edilmelidir. Anne ağababa ve bebek ortada sözleşme yapar denli maddeler yazıp imzalayabildiğimiz ve uyulmayınca ne denli yaptırımların bulunduğunu fark anlatım fail kayıtlı vesikalar fazla fonksiyonel olabiliyor lakin bu sözleşme dü tarafı da kapsamalı ve dü tarafın da onayıyla olmalıdır. Bu yapıldıktan sonradan esasen gene düzeltilmiş düşüncesince görüşmeler arzu edilebilir, araştırma süreci gibi. Çocuğunuzu idrak etmek düşüncesince dinleyin. nasihat vermek, öğüt edebilmek düşüncesince değil. 'Neden esasen bu güncellemeye gerekseme duyuyor?' sorusuna cevap arayın. Bu devirde sevilmeye, dinlenilmeye gereksinimleri var. Bu nedenden dolayı şartsız sevdiğinizi anlatım ederek özlük konuşmanızdan şimdi fazla onları dinleyin. Genelde bu danstan gençler vazgeçer denli düşünsek de ailelerin genel anlamda bu dansı sonlandırıp özlük doğrularını belletmek düşüncesince direttikleri ve böylelikle dü tarafın da kaybettiğini görüyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler