USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzm. Dr. Ay: 'Gripten korunmanın en etkili yollarından biri aşı'

Grip bulunan hastaların hekime danışmadan deva almaması icap ettiğini tamlayan Uzm. Dr. Bengisu Ay, “Mevsimsel enflüanza hastalığının etkenleri bulunan influenza virüslerinin aşırı bir tomar sayıda ast tipleri bulunur. Bir eski sene tanıdık virüsten enine boyuna değişik virüsl

Uzm. Dr. Ay: 'Gripten korunmanın en etkili yollarından biri aşı'
28-11-2021 09:49

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Bengisu Ay, havaların soğumasıyla giriş başa küsurat enflüanza salgınına bağlı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

Uzm. Dr. Ay, influenzanın kısaca ahali ortada bildik adıyla gribin esas burun, boğaz, bronşlar ve arada bir akciğerleri etkileyen, belli belirsiz yahut ağırbaşlı bir ilerleyiş gösterebilen, iyice bulaşan viral bir illet bulunduğunu belirterek “Genellikle Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına denli bulunan çağda kalın tanıdık bir teneffüs yolu hastalığıdır. Bu aylarda marazlı isim sayısının bariz biçimde çoğalması muhtemel bir süreçtir. Yaklaşık 2 günce gurk süresinin arkası sıra ortaya çıkan anide başlangıçlı faziletkâr ateş, bir çok aşırı kez mobilyasız öksürük, giriş ağrısı, adale ve mafsal ağrıları, geçit ağrısı, koku alma organı akıntısı yahut koku alma organı tıkanıklığı, gülmeyen halsizlik, yorgunluk, titreme, arada bir cır cır ve gaseyan ile karakterizedir. Öksürük ağırbaşlı kabil ve 2 hafta ve ya henüz derinliğine müddet bitmeme edebilir. İnsanların bir çok aşırı rastgele bir tıbbi tedaviye icap kalmadan 1 hafta ortamında iyileşirler. Yaşlılarda, çocuklarda, gebelerde ve vakayiname rahatsızlığı olanlarda ağırbaşlı seyretmekte, zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları gelişebilmekte ve şifahane yatışlarına ve ayrıca ölümlere illet olabilmektedir. Kesin tanılama fakat sağlıksız sayaç yahut henüz az müddette semere verici çabuk influenza testleriyle mümkündür” dedi.

“İlk 48 saatteki otama henüz etkili”

Hastaların doktora danışmadan, dinleyerek biber dolması bilgilerle deva kullanmaması icap ettiğini vurgulayan Uzm. Dr. Bengisu Ay, “Hastalık belirtileri başladıktan ahir evvela 48 sayaç içerisinde başlanan tedavinin henüz etkili bulunduğu bilinmelidir. Ayrıca enflüanza bulunan şahıslar ferah likit almalı, beslenmelerine dikkate etmeli, ellerini kalın pıtrak yıkamalı, öksürme ve aksırık esnasında ağızlarını tezkere mendille, yağlık namevcut ise kolun iç yüzü ile kapatmalı, muhtemel ise beş altı gündüz evde dinlenme etmelidir. İnfluenza virüsleri marazlı insandan başka bireylere haydi haydi bulaşabilmekte, şahısların boğunuk bölgelerde henüz aşırı hengâm geçirdikleri şita aylarında illet en dip zamanına ulaşmaktadır. Grip bir çok aşırı kez marazlı bulunan insanların konuşma, öksürme ve aksırık kabil davranışları ile saçılan ve virüs içeren damlacıkların, marazlı insana 1 m. ve henüz DOĞRU bulunan insanların ağız, koku alma organı ve delik mukozalarına geçmesi ile bulaşmaktadır. Daha bulunmaz namına virüs içeren damlacık ile kirlenmiş yüzeylere, taşıt ve gereçlere insanların evvela elleri ile dokunması ve sonra ellerini ağız, koku alma organı yahut gözlerine götürmeleri ile de bulaşabilmektedir. Hastalıktan sığınmak düşüncesince enflüanza sezonunda muhtemel olduğunca canlı ve boğunuk ortamlardan ırak durulmalı, marazlı şahıslar ile değinme etmemeye, sarılmamaya ve tokalaşmamaya çalışılmalı, başkaları kalın pıtrak yıkanmalı ve şahsi hıfzıssıhha kurallarına nazarıitibar edilmelidir” ifadelerini kullandı.

“Her sene enflüanza aşısı olunmalı”

Uzm. Dr. Ay, mevsimlik enflüanza hastalığının etkenleri bulunan influenza virüslerinin aşırı bir tomar sayıda madun tipleri bulunduğuna ayraç ederek, “Bir geçmiş sene tanıdık virüsten iyice ayrımlı virüsler ahir zamanlarda müşterilerini hastalandırabilmektedir. Bu gidiş illet değme sene enflüanza olabildiğimizi ve değme sene aşı olunması gerekliliğini açık bir halde açıklamaktadır. Hastalıktan korunmada en etkili yöntemin enflüanza aşısı bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kabilinden değme sene vurgulanmaktadır. Bu sebeple enflüanza sezonu öncesinde ve enflüanza sezonu boyunca ilkin hastalığın ağırbaşlı seyrettiği ve ayrıca ölümlerin görülebildiği riziko grubundaki insanların enflüanza aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Diğer devletlerde bulunduğu kabil vatanımızda de Sağlık Bakanlığı kabilinden doktor reçetesi ile enflüanza aşıları riziko grubundaki bireylere değme sene kâffesi keyif kuruluşları kabilinden parasız yapılmaktadır. Aynı vakitte enflüanza benzer hastalıklara illet bulunan başka teneffüs yolu virüsleri de dolaşımda faziletkâr kurda toprak alıyor (respiratory syncytial virüs, rhinovirus, parainfluenzavirus, adenovirus, coronavirus, enterovirus, vb.). Dolaşımdaki başka teneffüs yolu virüslerinin baskınlığı mevsimlere gereğince tahavvül göstermektedir. Grip sezonu başlarında antipatik algınlığına illet bulunan rhinovirüs dominant seyretmekte iken semere haftalarda ilkin 5 gözyaşı altı evlatları etkileyen respiratory syncytial virüsün dominant bulunduğu görülmektedir” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler