USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uykuyla ilişkili yeme bozukluğu, çöküntü ve obeziteye kere açıyor

Gece nısıf şuurlu biçimde uyanıp çoğu kez efdal kalorili yiyeceklerin tüketildiği uyku ile ilişkili yeme bozukluğunun çöküntü ve obeziteye kez açmış olduğu bildirildi.

Uykuyla ilişkili yeme bozukluğu, çöküntü ve obeziteye kere açıyor
18-02-2022 11:31
Kayseri

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, AA muhabirine, şahısların kestirmece yüzdelik 15'inin uyku rahatsızlıkları olduğunu söyledi.

Genel kendisine hastaların uykusuna dalmaktadır ve uykuyu sürdürmekte külfet şikayetleriyle geldiğini tamlayan Hüseyinoğlu, başkaca aşkın uyku hali, uyku apnesi problemi yaşayanların da yoğun bulunduğunu dile getirdi.

Hüseyinoğlu, uykuda tutum bozukluğu kendisine vasıflandırılan "uyku ile ilişkili yeme bozukluğu" şikayeti ile de sık sık başvuranların bulunduğunu aktardı.

Hastalığın uyku haricinde günce hayatı da aksi etkilediğine dikkati çekici Hüseyinoğlu, şunları kaydetti:

"Hasta çoğu kez biraz sayaç uyuduktan sonraları nısıf şuurlu biçimde yataktan kalkıp mutfağa gidiyor. Bu hastalar çoğu kez yağlı, çikolatalı, kalorisi aşkın faziletli besinler tüketiyor. Bazen, söz gelimi henüz pişirilmemiş tavuk yahut et ürünü kadar alışılagelen yaşamda yemediğimiz gıda tüketmiş olabilirler. Bu rahatsızlığı ruh bilimsel rahatsızlığı olanlar, uyku ilacı kullananlar ve kalıtım bilimi yatkınlığı olanlarda sık sık görüyoruz. Genellikle bu insanlar, sabahleyin kahvaltı etme alışkanlığı olmayan, ağır aksak sönümsüz yahut geceleyin öğününü anne kez kadar benimseme fail kişilerdir."

Böyle müşterek yeme bozukluğu düşüncesince rahatsızlığın minimum 3 ay bitmeme etmesini önemsediklerini özetleyen Hüseyinoğlu, hastalığın kimi aksi neticeler ortaya çıkardığına değinerek, "Hastanın uykusunun bölünmesinin birlikte aşkın kilogram alma, bitap ve halsiz uyanma, nitelikli uyku alamama, işkembe bumbar sistemi ile ait komplikasyonlar muammer olabiliyorlar. Onun haricinde bu hastalarda sabahleyin hali anladıklarında bedbahtlık ıssız ve depresyona heves sık sık gördüğümüz durum." sanarak konuştu.

Hastaların normalde tüketilmeyecek yemekleri üstelik yediklerine dikkati çekici Hüseyinoğlu, hastaların çoğu kez 2-3 sayaç uykudan sonraları anide kalkıp nısıf şuurlu yahut şuursuz biçimde mutfağa yöneldiğini söyledi.

"Buzdolabına alarm konulabiliyor"

Hüseyinoğlu, aileyle teşrikimesai şeklinde tedavinin yapılması icap ettiğinin altını çizerek, laflarını şöyleki tamamladı:

"Burada kesinlikle davranışsal ve icabında medikal otama uygulamamız gerekiyor. Davranışsal olarak, hastanın mutfakta kayıt bulmasını engel olmak gerekiyor. Tabii ki bunun düşüncesince hastanın yakınlarına bilgelik verip ortaklık ortamında tedaviyi bitmeme ettirmemiz gerekiyor. Evde kalorili yiyecekler yahut çikolata, gofret, cips kadar boş yahut kuruyemiş bulundurmamak ve ya bunların kilitlenmiş yerde olması gerekiyor. Mutfağa, icabında buzdolabına alarm konulabiliyor. Ayrıca psikiyatri ve psikologlarla ortaklık yaparak yardımlarını isteyebiliriz. Gerekirse derman tedavisine başlıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler