USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ultra meful gıdalar akıl problemi riskini artırıyor' uyarısı

Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Bilgiç,"Günlük adına tüketilen gıdaların yüzdelik 20'sinden fazlasını ultra mamul üretimlik üretimi gıdalar oluşturuyorsa akıl sorunları ve zihnî gerilemelerin ortaya çıkacak riski artıyor." dedi.

'Ultra meful gıdalar akıl problemi riskini artırıyor' uyarısı
20-09-2022 16:03
İstanbul

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü zımnında Türkiye Alzheimer Derneği çeşidinden Şişli Gündüz Yaşam Evi'nde matbuat toplantısı düzenlendi. Toplantıda, canlandırma ve otama yöntemlerindeki şimdiki gelişimleri paylaşan Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç, tagaddi ve akıl sağlığı birlikteliği üzerine meydana getirilen birlikte araştırmayı aktardı. Bunama hastalığının önlenmesinde Akdeniz tipi beslenmenin ehemmiyetli bulunduğunu anlatım fail Bilgiç, Brezilya'da 8 bin 160 isim ile meydana getirilen birlikte çalışmanın neticelerinden bahsetti.

Ultra kenarlı gıdaların bunamalarda tanıdık zihnî sorunlara defa açtığına dikkati çekici Bilgiç, kenarlı besinlerden ırak durulması icap ettiğini vurguladı. Bilgiç, "Günlük adına tüketilen gıdaların yüzdelik 20'sinden fazlasını salam, sosis, cips, apiko çorba, meşrubat, pakette satılan dondurma ve şekerlemeler kabil ultra kenarlı üretimlik üretimi gıdalar oluşturuyorsa akıl sorunları ve öbür zihnî gerilemelerin ortaya çıkacak riski artıyor." diyerek konuştu.

Alzaymırın er çevrim teşhisinde müşkülat yaşandığını, akıbet zamanlarda bileşimli zeka kullanılarak hata ve fire tanının önüne geçilebildiğini dile getiren Bilgiç, İngiltere'de meydana getirilen birlikte çalışmada çabucak ölçün akıl MR görüntülerinin bileşimli zekayla incelenmesiyle hastalara yüzdelik 98 oranında akıllıcasına tanılama konulduğunu anlattı.

Prof. Dr. Bilgiç, alzaymır tedavisinde acemi ilaçların fazla geçenlerde kullanma onayı alacağını belirterek "Özellikle acemi çocuk şeker hastalığı ilaçları hem metabolizmayı düzeltip bununla birlikte enflamasyonu azalttığından iyice düş vadediyor. Ülkemizde de bu ilaçlar alzaymır hastalarında deneniyor. Önümüzdeki zamanlarda bu çalışmalarla ilişik ehemmiyetli neticeler elde edebiliriz. Bunama evren genelinde kısaca 47 milyon, Türkiye'de ise kısaca 1 milyon kişiyi etkiliyor." dedi.

Yüksek tansiyon, Kovid-19 ve hacir ilişkisi

Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Bedia Samancı da faziletli tevettür ve hacir ilişkisine müteveccih birlikte çalışmaya göre, hamilelik sırasında faziletli tevettür problemi canlı hanımefendilerin beyinlerinde 15 sene sonradan alışkanlık tıkanıklıkları olduğunu, bunun da zihnî sorunlara ve bunamaya defa açtığını söyledi.

Samancı, hummalı düzen takipler ve önlemler yardımıyla riskli insanlarda damarsal problemlerin ve bunamanın önüne geçilebileceğini vurgulayarak "Son veriler, Kovid-19 ile münasebetli 6 aydan derinliğine müddet bitmeme fail çağ kabul etme sorununun, 'beyin sisi' ismi verilen, ilkin özen ve bağ toplaşımı eksikliğiyle münasebetli bulunduğunu göstermektedir." ifadesini kullandı.

Kovid-19 virüsünün, hacir hastalarında milimi milimine izlenen biçimde çağ kabul etme problemi ve akıl bölgelerinde kırmızılık ismi sunulan birlikte yangıya defa açtığından gır fail Samancı, "Bu gözlemler Kovid-19 nâkil ve çağ alamayan insanlarda demans riskinin faziletli olabileceğini düşündürtmekte fakat bu şimdilik çabucak birlikte varsayım." dedi.

Fakirlik, az aylık ve hacir ilişkisi

Sosyoekonomik şartların hacir riskine etkilerinden bahseden Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Şahiner ise şu biçimde konuştu:

"Yapılan icraat yok yoksul semtlerde büyüyen ve az ücretlerle etkin insanlarda hacir riskinin hâlâ faziletli bulunduğunu ve bu şahısların zihnî işlevlerde inhitat gösterdiklerini ortaya koymuştur. Sosyoekonomik seviyesi az bireylerin -gelir, varlık, avarelik oranları, araba, ev sahipliği ve bölük halkı fazla kalabalıklığı kabil parametreler ile ölçümlendiğinde- hâlâ dobra sosyoekonomik statüye erbap şahıslara -ki bunlar faziletli kalıtım bilimi riskli fertler olsa bile- nazaran yaşlılıkta demans ihya olasılığı ehemmiyetli seviyede hâlâ faziletli saptanmıştır. Bu bulgular ışığında, yoksulluğun ortadan kaldırılması ve hâlâ adaletli birlikte dirimsel dağılımı ile topu topu dünyada hacir riskinin de azaltılacağı aşikardır."

Derneğin Marmara Şubesi Başkanı Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, akıbet çağda tedavide tesiri bulunduğu kanıt edilen beyni uyarıcı cihazlar üzerine bilgelik verdi.

Transkraniyal Pulse Stimülasyonu (TPS) ve Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) kabil yöntemlerin hastalar üstünde etkinliği kanıtlanmadığını tamlayan Tatlıdede, bu çeşit cihazların klinik etkinliklerine müteallik çıtırbom boyuttaki çalışmalarla piyasaya girebildiğini anlattı.

Alzaymırlılara icra vekili hanımlara müteveccih proje

Derneğin Genel Müdürü Füsun Kocaman, Yaşlı yahut Alzheimer Hastalarına Bakımveren Kadınların Desteklerinin ve Hizmetlerinin Ev ve Toplum Temelli Hizmet Programlarına Dahil Edilmesi, Sosyal Hayat ve İşgücüne Katılımı düşüncesince e-Eğitim Programı Hazırlanması (ABKOSE) projesi üzerine bilgelik verdi.

Ailede parasız bakımını üstüne alan şahısların yüzdelik 70'inin eş bulunduğu dile getiren Kocaman, Sivil Toplum İçin Destek Vakfı marifetiyle aldıkları bağış ile hanımlara hususi eğitimler verecek birlikte infaz başlatacaklarını bildirdi. Kocaman, bu eğitimlerle hanımefendilerin sistem sahibi olmaları ve yaşama katılımlarının sağlanacağını, uygulamanın yarından itibaren yaşama geçirileceğini aktardı.

Ayrıca, demans hastası ninesi düşüncesince icra ettiği "Demans Hastaları İçin Portatif Uyarı Sistemi" isminde sanlı projesiyle Teknofest Karadeniz Sunum hususi Ödülü'nü ele geçiren Nehir Ölmez projesiyle ilişik bilgelik verdi.

Toplantı sonunda, katılımcılar Dünya Alzheimer Günü zımnında farkındalık peyda etmek benzeri hastalarla bu arada gökyüzüne balonlar bıraktı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler