USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Tütün kullanımı, dünyada herhangi bir sene 8 milyondan aşkın bireyin ölümüne bozukluk oluyor

Dünyanın için karşıya kalmış olduğu en iri ahali sağlığı tehditlerinden bulunan esrar kullanması dolayısıyla rastgele sene 8 milyondan çok ad yaşamını kaybediyor.

Tütün kullanımı, dünyada  herhangi bir sene 8 milyondan aşkın bireyin ölümüne bozukluk oluyor
08-02-2023 16:06
Ankara

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) girişimiyle, sigaranın zararlarını önlemek, kullanımını dökmek ve sosyal farkındalık peydahlamak neredeyse değme sene 9 Şubat, "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" kendisine anılıyor.

AA muhabirinin DSÖ ve Sağlık Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, yaman ürünleri, tüketicilerinin yarısından fazlasının yaşamını kaybetmesine kez açıyor.

Dünya çapında tütün, değme sene 8 milyondan müşterek tomar bireyin ölümüne münasebet oluyor.

Bu ölümlerin 7 milyondan dahası aracısız yaman kullanımından, kısaca 1,2 milyonu ise sigara içmeyen fakat yaman dumanına sunulan kalınmasından kaynaklanıyor.

Tütün dumanı, 70'inin kanserojen bulunduğu tanıdık 5000'e andıran kimyevi bap içeriyor.

Dünya genelinde 1,3 bilyon yaman kullanıcısının yüzdelik 80'inden dahası bağan ve ölçülü gelirli devletlerde yaşıyor.

Tütün kullanması baylarda baş döndürücü elan fazla

Öte taraftan yaman kullanması yaygınlığı rical ve hanımlar ortada ehemmiyetli farklılıklar gösteriyor. 2020'de evren nüfusunun yüzdelik 22,3'ü yaman kullanırken, bu kantite baylarda yüzdelik 36,7, hanımlarda ise 7,8.

Tütün kullanımında gözyaşı averajı 46 gözyaşı ve üstü olurken, bu ortalama, baylarda 45-54, hanımlarda ise 55-64 gözyaşı grubu kendisine belirtiliyor.

Tütün ürünlerinde mevcut nikotin enine boyuna bağımlılık yapıcı, dayanaklık etmek almadan yaman kullanımını bırakmayı deneyenlerin sadece yüzdelik 4'ü güzel olabiliyor. Profesyonel dayanaklık etmek almak, kullanıcılarının güzel biçimde tütünü salıverme şansını ikiye katlayabiliyor.

Sigara ve yaman ürünlerinin yanı esna elektronik sigara kabilinden acemi ve büyümekte bulunan nikotin ürünleri de yaman içermemesine karşın sağlığa zararlı.

Öte yandan, yaman salgınını ele onama etmek düşüncesince Dünya Sağlık Örgütüne organ devletler, 2003'te DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesini onama ederken, bu geçim 182 diyar kabilinden konfirme durumda.

Dünya genelinde ölümlerin yüzdelik 18'inden dahası yaman kaynaklı

Tütünün değme türü insanoğlu sağlığına dokunca verirken, sigara içmek, evren çapında yaman kullanımının en münteşir türü bulunduğu belirtiliyor.

Halk sağlığı açısından nazik müşterek dava bulunan yaman kullanımı, topluluğun umumi maraz riskini ve yükünü artırıyor.

Erken ahiret yolculuğu riskini artı yaman kullanması evren genelindeki ölümlerin kısaca yüzdelik 18'inden fazlasını oluşturuyor.

Kanserin türlü türleri, diyabet, gastrit ve karha kabilinden işkembe hastalıkları, gebelikte er doğum, bağan doğum, çocukta hisse senedi bozuklukları ve sütün kesilmesi, önsezi ve doğa hastalıkları, teneffüs rahatsızlıkları ile diş ve diş hitit hastalıklarının oluşmasına kez açan yaman kullanımı, er ölümlerin de önde mevrut sebeplerinden birisi arasında.

Öte taraftan yaman kullanımı, ev masraflarını besin ve tahaffuz kabilinden asliye ihtiyaçlardan tütüne yönlendirerek yoksulluğa katkıda bulunuyor.

Tütün kullanımının kazançlı maliyetlerinin yanı esna münasebet bulunduğu rahatsızlıkların tedavisi düşüncesince esenlik görev maliyetleri de tüketiciler üstünde üstüne üstlük kazançlı ağırlık oluşturuyor.

Tütün kullanması bağan ve ölçülü gelirli devletlerde yaygın

Sigara içenlerin sayısı yerler arasındaki eşitsizlikler ve kişi artışı dolayısıyla 1990'dan bu yana artmaya bitmeme ediyor.

Dünya genelinde yaman kullanıcılarının yüzdelik 80'inden fazlası, tütüne ilişkin maraz ve ahiret yolculuğu yükünün en asıl bulunduğu bağan ve ölçülü gelirli devletlerde yaşıyor.

Dünyada en faziletli sigara içmece oranlarında Güneydoğu Asya ve Pasifik adaları öne çıkarken, amma velakin Avrupa ve ABD'de sigara kullanımında geçmişe göre kesin müşterek azalma görülüyor.

Sigara içmece oranının Avrupa'da en faziletli bulunduğu semt Balkan devletleri olurken, Fransa, Almanya ve Avusturya'da da sigara içmece oranları faziletli seyrediyor.

Öte yandan, Etiyopya, Gana ve Nijerya'da ise nüfusun yüzdelik 5'inden elan öğütücü diş sigara içiyor.

Günümüzde faziletli gelirli devletlerin çokları eskiden baş döndürücü elan faziletli sigara içmece oranlarına sahipken, sonuç zamanlarda asıl düşüşler yaşadı.

Örneğin, İngiltere'de 2000 senesinde yetişkinlerin yüzdelik 38'i sigara tüketirken, bu kantite bugünlerde yüzdelik 20 seviyelerinde.

Dumandan korunmak, tütüne talebi azaltıyor

Tamamen dumansız ortamların, insanoğlu sağlığını yeteri kadar korumanın müdellel biricik yolu olduğuna ilgi çekiliyor.

Tütün talebini dökmek düşüncesince alınabilecek önlemlerin başlangıcında "ikinci el yaman dumanından" tevakki etmek geliyor. Pasif içicilikten korunmanın en dobra yollarından biri, dumansız ortamları yeğleme etmek.

Öte taraftan tetkikat şişman musavver yahut grafiksel esenlik uyarılarının, şahısların yaman kullanımının zararları mevzusundaki farkındalığını ehemmiyetli seviyede artırdığını gösteriyor.

Resimli ve grafiksel uyarıların yanı esna yaman reklamı, promosyonu ve sponsorluğuna müteveccih şümullü yasakların da yaman tüketimini azaltabileceği belirtiliyor.

Bununla beraberce yaman vergileri de nice ülkede başta çoluk çocuk ve bağan gelirli efrat ortada yaman kullanımını ve esenlik hizmetleri maliyetlerini azaltmanın en bağan değerli yollarından kendisine onama ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler