USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

TÜSEB'den sağlıkta bilimsel Ar-Ge planlarına destek

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Akdoğan, "2022 yılı yeni destek programlarımızı yayınladık. İlki, kontrolleri sırasında bölümsel ve aceleci yardıma gerekseme duyan araştırmacılarımız, doktora yahut tıpta uzmanlık öğrencilerimiz için." dedi.

TÜSEB'den sağlıkta bilimsel Ar-Ge planlarına destek
18-02-2022 13:12
Ankara

Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, bu sene doktora ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin de yürütücü kendisine arazi alabileceği, aşıdan kansere, bileşimli zekadan süreğen hastalıklara uzanan değişik alanlardaki bilimsel Ar-Ge planlarına destek vereceklerini bildirdi.

Akdoğan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, TÜSEB kendisine sağlık bilim ve teknolojilerinin geliştirilmesine odaklandıklarını, fikirden ürüne uzanan uçtan kuyruk sokumu kemiği destek mekanizmalarıyla sağlıkta Ar-Ge ekosistemine ulama sağladıklarını söyledi.

Bugünün biliminin yarının teknolojisi olacağına dikkati çekici Akdoğan, "Sağlık dalında yerlileşmenin ehemmiyetinin farkındalığıyla bilim insanlarımızı desteklemeye bitmeme ediyoruz. Bu kapsamda sağlıkta değişik bilimsel bölgelerde proje başvurusunun yapılabileceği 2022 yılı yeni destek programlarımızı yayınladık." ifadelerini kullandı.

Destek programları karşı bilgelik sağlayan Akdoğan, "Yeni proje destek programlarının ilki bulunan A Grubu Proje Destek programı kendisine kodladığımız 'Acil Ar-Ge Proje Çağrısı' ilkin kontrolleri sırasında bölümsel ve çabuk yardıma gerekseme duyan araştırmacılarımıza yönelik. Doktora yahut tıpta uzmanlık öğrencilerimizin de yürütücü olabildiği bu destek programımıza sene süresince müracaat yapılabilecek." sanarak konuştu.

Sağlıkta bilimsel araştırmalara 800 bin liraya genişliğinde destek

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Akdoğan, "A Grubu destek programının birlikte birlikte adım fevkani arazi düzlük 800 bin liralık yukarı limitli, süresi en birlikte tomar 2 sene bulunan B Grubu Proje Destek programı devreye alındı. Sağlıkta esas bilimsel kontrolleri doğrulamak şartıyla oluşturulan B Grubu Proje Destek programı kendisine kodladığımız 'Ar-Ge Proje Çağrısı' müracaat ikrar etmeye başladı." dedi.

Klinik Araştırmalar Çağrısı düşüncesince sene süresince müracaat alınacak

Daha evvela evcil aşılama TURKOVAC'ın gelişiminde ehemmiyetli birlikte sistem bulunduğu tanıdık klinik araştırı desteklerine de yer veren Akdoğan, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Bilimsel bilginin ürüne dönüşmesi noktasında sonuç genişliğinde eleştiri adım bulunan klinik tetkikat alanında, TÜSEB, güzeşte sene bulunduğu kabil sene süresince müracaat ikrar edecek. '2022 TÜSEB Klinik Araştırmalar' çağırma cihazı programı kapsamında evcil sağlık teknolojilerinin safha emek harcamaları desteklenecek. TÜSEB kendisine hedefimiz, tek mihrak alanımız bulunan sağlık bilim ve teknolojilerinin geliştirilmesinde araştırmacılarımızla bu arada fikirden ürüne revan süreçte hem birlikte aralık beniz peyda etmek bununla birlikte devim bilimi ve çalışan print üretebilen birlikte ekosistem oluşturmak."

22 bölgede araştırı ve ihya projeleri desteklenecek

TÜSEB'in yeni destek programlarından ilki bulunan A Grubu Proje Destekleri düşüncesince üniversiteler, amme kasıntı ve kuruluşları yahut araştırı enstitüleri müracaatta bulunabilecek. Doktora ve tıpta uzmanlık öğrenimine bitmeme fail araştırmacılar da destekten faydalanacak.

Toplam 22 değişik bölgede araştırı ve ihya planlarına destek hasretmek şartıyla açılan, 100 bin liralık yukarı limitli proje destek çağrısına sene süresince müracaat ikrar edilecek. Bu destekle Ar-Ge faaliyetlerinin aşırı henüz er devirde ehliyetli bütçeyle başlamasına olanak sağlanması ve iklim çapında sağlık araştırman yelpazesinin genişletilmesi amaçlanıyor.

B Grubu Ar-Ge Proje Destekleri ise yükseköğretim kurumları, amme kasıntı ve kuruluşları yahut araştırı enstitüleri kabilinden yürütülecek emek harcamaları kapsıyor.

Başvuru yapılabilecek rüçhan Ar-Ge alanları içinde anne, bebek ve erin sağlığı, aşı, bellek elektronik bilinç arayüzleri, biyoinformatik, biyomalzeme, biyoteknoloji, el sağlığı ve süreğen hastalıklar, anadan görme ve mütemmim tıp, giyilebilir sağlık teknolojileri, ilaç, kanser, bileşimli organ, teşhis kiti ve nörobilim arazi alıyor.

Lisansüstü öğrencilerinin bursiyer ücretleri iyileştirildi

Öte taraftan TÜSEB destekli Ar-Ge planlarında fariza takanak lisansüstü öğrencilerinin bursiyer ücretlerinde de bu sene iyileştirmeler yapıldı. Bu uygulamayla sağlık Ar-Ge ekosisteminin iklim çapında yaygınlaşması, araştırmacıların projelerde fariza alması düşüncesince heveslendirme edilmesi amaçlandı.

TÜSEB, 2022'nin önceki çeyreğinde yeni proje desteklerini de yayımlamaya bitmeme edecek.

Proje desteklerine müracaatlar elektronik ortamda alınacak. Başvuru kriterleriyle ilişik detaylara "https://tbys.tuseb.gov.tr/" genel ağ sitesinden ulaşılabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler