USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye'nin 'tek akademisyen kadın üroloğu', hanımlar düşüncesince yeni tedaviler geliştiri

Yaklaşık 7 sene İngiltere'de çalıştıktan sonraları Türkiye'ye dönen Doç. Dr. Naşide Mangır Bolat, hastalarının ve doktorlarının hemen rical bulunduğu melhuz "üroloji" dalında adından gır ettiren ilmî çalışmalara imza atıyor.

Türkiye'nin 'tek akademisyen kadın üroloğu', hanımlar düşüncesince yeni tedaviler geliştiri
08-05-2022 12:00
Ankara

Yaklaşık 7 sene iklim haricinde çalıştıktan sonraları iş geçirmek düşüncesince ülkesine dönen Doç. Dr. Naşide Mangır Bolat, Türkiye'nin "tek akademisyen kadın üroloğu" şekilde fariza yapıyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bolat, Türkiye'nin mahdut kadın ürologlarından birisi olmasının beraberinde bu alandaki "tek kadın öğretim üyesi" unvanına da sahip.

İngiltere Sheffield Üniversitesinde 2013-2020 yıllarında kadın ürolojisi dalında icraat yürüteç Bolat, doktora tezini de bu bölgede tamamladı. Bolat, ilmî araştırmalarına paralel, "Kadın Ürolojisi, İşlevsel ve Rekonstrüktif Üroloji Üst Uzmanlık Eğitimi"ni de bu ülkede aldı.

Bolat, 2020'de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’nda akademisyen şekilde çalışmaya başladı.

Bilim Akademisi kabilinden "Genç Bilim İnsanı" ödülüne müstahak tanıdık Doç.Dr. Naşide Mangır Bolat, halen Sheffield Üniversitesinde konuk akademisyen şekilde kayıtlı.

"Hacettepe Üniversitesinin daveti iri ortak şans"

Hastalarının ve doktorlarının hemen rical bulunduğu memul bevliye dalında adından uydurma ettiren başarılara imza atan Bolat, Türkiye'ye deveran süreci ve başta kadın ürolojisi üstünde çalışmış bulunduğu yeni araştırmalarını AA muhabirine anlattı.

Doç. Dr. Bolat, hanımlarda gereklilik kaçırma, gereklilik yapamama problemlerine müteveccih klinik ve ilmî çalışmalara yoğunlaştığını, kendini bu bölgede yetiştirmek düşüncesince İngiltere'ye gitme sonucu aldığını dile getirdi.

"İngiltere'ye daha sonra Türkiye'ye hâllenmek kararıyla gitmiştim. İçimde devletimizde sıfır ortak şeyi yapabilme, ülkeme dönerek bu biçimde iş ika tutkusu vardı." ifadelerini kullanan Bolat, Hacettepe Üniversitesinin namına teklifte bulunmasını iri ortak talih şekilde gördüğünü vurguladı.

Bolat, Bilim Akademisinden almış bulunduğu ödülün de kendisini aşırı bahtiyar ettiğini belirterek, "Bilimsel metotla ilgilendiren çabamı, çalışmalarımı Bilim Akademisinin görmesi, tanıması aşırı kıymetli. Umarım bu çalışmaların hem klinik pratiğe bununla beraber hastalarımıza ortak faydası olur." sanarak konuştu.

"Üroloji doktorlarının yüzdelik 1'inden elan azını hanımlar oluşturuyor"

Doç. Dr. Naşide Mangır Bolat, bevliye dalında hem kadın parasız hem kadın hekim sayısının az bulunduğunu anlatım ederek, şunları kaydetti:

"Üroloji hastalarımızın kestirmece ½ si kadın ve çocuklardan oluşuyor. Büyük kısmı gereklilik kaçıran, yapamayan, tümörleri mevcut hastalar ancak maatteessüf bevliye dalında doktorlarımızın yüzdelik 1'inden elan azını hanımlar oluşturuyor. Bu da istikrarsız ortak durum, hastaların afiyet sistemine ulaşımında ortak konforsuzluk yaratıyor.

Türkiye'de ego ürolojide beşinci kadın uzmanım ve akademisyen şekilde geçmiş kadınım. Tabii ki doktorun hanımı ve bayı gayrimümkün ancak bu bölgede kadın sayısının artması, çekindiği düşüncesince afiyet kuruluşlarına başvurmayan hastalar açısından da değerli. Üroloji dalında elan aşırı kadın hekime gerekseme var, ümit ederim derece derece de artacak."

"İdrar kaçıran hanımlarda yeni otama yöntemlerini geliştiriyoruz"

Yeni çalışmalarıyla ilgilendiren de bilim sağlayan Doç. Dr. Bolat, "TÜBİTAK ve iklim dışından dayanak noktası alan, gereklilik kaçıran hanımlarda yeni otama şekilleri hesabına dü çalışmamız var. İdrar kaçıran hanımlar düşüncesince yeni, elan sansasyonel ve emin otama yöntemlerini geliştiriyoruz." sanarak konuştu.

Bolat, gereklilik kaçırma, yapamama kadar problemleri canlı hanımlara da şu çağrıda bulundu:

"Beni en aşırı üzen şey, gereklilik kaçırma problemi olması durumunda bununla yaşamaya çalışan, bunu natürel yaşamın ortak parçası sanan hastalarımızın olması. Sırf utandıkları düşüncesince doktora başvurmayıp enine boyuna aliteli sıfır ve gayrisıhhi ortak avlu sürüyorlar. Halbuki bu, tedavisi bulunan ortak hastalık. Bu sıkıntıları canlı kâffesi hanımlara kesinlikle doktora başvurmalarını öneriyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler