USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye'nin Kovid-19 salgınıyla mücadelesinin 2 yılı

Türkiye'de önce Kovid-19 olayının belirleme edilmiş olduğu 11 Mart 2020'den beri tahminî 14 milyon olay görülmekte iken 94 bin isim hayatını yitirdi.

Türkiye'nin Kovid-19 salgınıyla mücadelesinin 2 yılı
10-03-2022 12:31
Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Türkiye'nin Kovid-19 salgınıyla mücadelesinin 2 yılı

Türkiye'de önce Kovid-19 olayının belirleme edilmiş olduğu 11 Mart 2020'den bu yana kestirmece 14 milyon olay görülürken, 94 bin ad yaşamını kaybetti.

Çin'de ortaya çıkan Kovid-19 virüsünün toptan salgına dönüşmesinin peşi esna Türkiye'de önce vaka, 11 Mart 2020'de görüldü. Türkiye'de önce vakanın görüldüğü 11 Mart 2020 bire bir sürede Kovid-19'un Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kabilinden "küresel pandemi" duyuru edilmiş olduğu gündüz oldu.

Türkiye'de Kovid-19 kaynaklı önce ahiret yolculuğu ise 17 Mart 2020'de yaşandı.

Salgınla sabık 2 yılda hayattaki nice ülkedeki üzere Türkiye'de de virüsün yayılmasını önleyebilmek düşüncesince uçuşların durdurulması, sokağa çıkacak kısıtlaması, açıktan öğrenime geçilmesi, kafe ve aşevi üzere bölgelerin arızi süreyle kapatılması, kamuya bariz etkinliklerin bozma edilmesi üzere türlü önlemler devreye alındı.

Salgın günce sahn alışkanlıklarını da değiştirdi. Bu süreçte AVM'ler ile kasıntı ve kuruluşlara girişte HES kodu belirtmek ve acı ölçümü yaptırmak mecburi duruma geldi. Devlet kurumu, iş yeri, sayrılarevi üzere yerlere, otobüslere, duraklara Kovid-19'la mücadelede yapılması gerekenleri özetleyen uyarma afişleri asıldı. Yurt dışına gezi edecekler yahut maraz belirtisi olanlar düşüncesince PCR testi uygulaması başlatıldı.

Türkiye önce kapanmayı Nisan 2020'de yaşadı

Türkiye'de önce sokağa çıkacak kısıtlaması ise 10-12 Nisan 2020'de 30 büyükşehir ile akciğer rahatsızlıklarının kalın görüldüğü Zonguldak'ta uygulandı. Sokağa çıkacak kısıtlamaları, olay sayılarının maça meydana getirdiği zamanlarda tekrarlandı.

2020'deki en faziletli olay sayısı, 8 Aralık'ta 33 bin 198 kendisine kayıtlara geçti. Aynı sene en faziletli günce ölüm ise 259 ferdin yaşamını yitirdiği 23 Aralık'ta yaşandı.

Aşılama 2021'de salgına gönül rahatlığı en çelimli tabanca oldu

Kovid-19'la mücadelede 2021'de aşılar devreye girdi. 14 Ocak 2021'de afiyet çalışanlarıyla başlayarak 65 gözyaşı üstüyle bitmeme fail aşılama programına çabucak toy gözyaşı ve sistem grupları eklendi. 2 Nisan'dan itibaren BioNTech aşılarının da uygulanmasına başlandı.

25 Haziran 2021 bakımından 18 gözyaşı ve üzerindekiler, randevularını alarak Kovid-19 aşılarını olmaya başladı.

Bugüne denli 18 gözyaşı ve üstü nüfusta 146 milyon dozdan aşkın aşı yapıldı.

Mart ayında "kontrollü" normalleşme adımları atıldı

Kontrollü normalleşme adımlarının atılmış olduğu 2021 senesinde Kovid-19 kaynaklı olay sayılarında fasıl çağ eksilme ve artışlar yaşandı.

Ocak 2021'de en faziletli 14 bin 494 bulunan günce olay sayısı, Şubat 2021'de 9 bin 572 oldu. Mart 2021'de günce olay sayısı 39 bin 302'ye denli yükseldi.

2 Mart 2021'de "kontrollü normalleşme" süreci başladı. Bu kapsamda, illerdeki riziko durumlarına layıkıyla sokağa çıkacak kısıtlamaları, yeme-içme yerlerinin ne koşullarda misyon verebileceği ve ne kademelerdeki öğrencilerin ne koşullarda beniz yüze öğrenime başlamış olacağı belirlendi.

En faziletli olay sayısı nisanda görüldü

Bu süreçte april ayında olay rakamları çabuk artışa geçti. 16 Nisan 63 bin 82 olay ile 2021'de en aşkın vakanın görüldüğü gündüz kendisine kaydedildi.

Salgın boyunca en aşkın vefatın yaşandığı gündüz ise 394 ferdin yaşamını kaybetmiş olduğu 30 Nisan 2021 oldu.

Vaka rakamlarındaki bu artma ilişkin Kovid-19 tedbirleri kapsamında 29 Nisan-17 Mayıs 2021 tarihleri ortada akıcı sokağa çıkacak kısıtlamasını içeren "tam kapanma" devri uygulandı.

Bu tarihlerde üretim, imalat, gıda, temizlik, afiyet üzere bölgelerde ayrıklık tutulan kurumlar dışarı bütün iş yerlerinin faaliyetlerine boşluk verildi, kentler arası seyahatlerin topu topu izne yayıncı oldu, anaokulu, kreş, 8. ve 12. sınıflar karışma bütün kurumlarda beniz yüze öğrenime boşluk verildi, bütün sınavlar ertelendi.

"Kademeli normalleşme" ile toy devre geçiş

17 gündüz idame eden kusursuz kapanmanın peşi esna "kademeli normalleşme" zamanına geçildi. Bu süreçte sokağa çıkacak kısıtlamaları makul saatlerle sınırlandırılırken, aşevi ve kafelerin paket servise geçmesi, huzurevlerinin ziyarete açılması üzere çalışmalar peyderpey başladı.

1 Temmuz'dan itibaren alışılagelen yaşama dönüldü

Türkiye'de 1 Temmuz'dan itibaren alışılagelen yaşama dönüşü sağlayacak toy devre geçildi.

Pazartesi-cumartesi günleri sayaç 22.00'den sabahleyin 05.00'e denli bulunan ve pazarları ise kusursuz gündüz makbul sokağa çıkacak kısıtlaması ile sınırlama boyunca makbul kentler arası gezi kısıtlaması ağız ağıza sona erdi.

Ayrıca bütün iş bölgeleri açılış­ kapanış saatleri çerçevesinde çalışkanlık göstermeye başladı, kent içi yahut kentler arası bütün dolgun nakil araçlarındaki geçici sayısı sınırlandırmasına akıbet verildi. Düğün, sünnet, nişan ve kına üzere etkinlikler başıboş duruma geldi.

Uzaktan yetişek periyodunun peşi esna öğrenciler, 6 Eylül'de bütün kademelerde haftada 5 gündüz ve beniz yüze öğrenime geri döndü.

Devlet, Kovid-19 salgınının menfi etkilerini en örgen düşürmek şartıyla bu süreçlerde esnaf ve sanatkarlar ile dezavantajlı vatandaşlara müteveccih nice toplumsal dayanak noktası programını devreye aldı.

- Yerli aşı TURKOVAC devrede

Tüm bu gelişmeler ortamında Türkiye domestik aşısını üretmeye müteveccih çalışmalarını da geceli gündüzlü sürdürdü. Bu kapsamda, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) yardımıyla ölçülü aşı emek harcamaları ortada en çabuk ilerleyeni, Erciyes Üniversitesince geliştirilen inaktif Kovid-19 aşısı oldu.

Geliştirme çalışmalarına Nisan 2020'de başlanan domestik aşının Faz-3 kapsamındaki önce dozu, 22 Haziran 2021'de yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu tarihte domestik inaktif Kovid-19 aşısının isminin "TURKOVAC" bulunduğunu açıkladı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 22 Aralık 2021'de TURKOVAC düşüncesince aceleci tasarruf onayı verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Şanlıurfa'daki aşı istihsal tesisinden meydana getirilen programda TURKOVAC'ın dizi üretimine başlandığını bildirdi.

TURKOVAC'ın diyar genelindeki kent hastanelerinde uygulanması ise 30 Aralık 2021'de başladı. 81 ildeki kent hastanelerinin yanında yetişek ve araştırı hastaneleri de 8 Şubat bakımından sürece karışma oldu.

Ayrıca TURKOVAC'ın bitmeme fail klinik emek harcamaları kapsamında 24 Ocak'ta dü düze BioNTech aşısından sonradan TURKOVAC uygulanması, 18 Şubat'ta ise 16-18 gözyaşı grubundaki gençlerde etkinliği ve güvenirliğinin değerlendirileceği emek vermek yaşama geçirildi. TURKOVAC'ın anımsatma dozu Faz-3 klinik çalışması, 9 Mart bakımından Azerbaycan'da da başladı.

Kronik hastalar ve 65 gözyaşı üzerindekiler düşüncesince Molnupiravir ilacı

ABD ve Avrupa'daki birtakımı devletlerde Kovid-19 hastalarının tedavisinde geçer not Molnupiravir ilacı, şubatta Türkiye'de de otama rehberine alındı.

Bu kapsamda, hastalığın ağırbaşlı temaşa riskinin bulunmuş olduğu vakayiname hastalar ile 65 gözyaşı üzerindekilere Kovid-19 semptomlarının ortaya çıkmış olduğu önce 5 gündüz ortamında Molnupiravir verilmeye başlandı.

Omicron'la olay rakamları en faziletli seviyeye çıktı

Öte taraftan 2021'de Kovid-19'un evren genelinde yayılması kararı uğramış olduğu mutasyonlar, değişik devletlerde Alfa, Beta, Delta, Gama ve Omicron varyantlarının ortaya çıkmasına münasebet oldu.

Vaka sayılarında çabuk yükselişlere münasebet bulunan bu varyantlar, Türkiye'de de görüldü.

Aralık 2021'de 16 bin 910'a denli sakıt günce olay sayısı, bire bir ay Türkiye'de Omicron varyantının görülmesinin peşi esna esasen yükselmeye başladı.

Omicron varyantının parasız olumlu hususi durumunun düşüt bulunmasına karşın faziletli bulaşıcılığının etkisiyle günce olay sayısı Ocak 2022'de 94 bin 783'e, 4 Şubat'ta 111 bin 157'ye denli çıktı. Bu miktar salgının gene buyana kaydedilen en faziletli günce olay sayısı oldu. Bu senenin en faziletli günce ölüm sayısı ise 15 Şubat'ta 309 kendisine kaydedildi.

Türkiye'de 2 yılı geride bırakan Kovid-19 salgınında bugüne denli 14 milyon olay görülürken, 94 bin ad yaşamını yitirdi.

Açık havada peçe müstear zorunluluğu kalktı

Şubatın önce haftasında maça noktasına vasıl olay sayıları, bu tarihten itibaren esasen azalmaya başladı. Günlük olay sayısı şubatta 49 bin 792'ye, martta 27 bin 671'e denli düştü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Mart'ta Kovid-19 vakalarının düşüşe geçtiğini belirterek, salgınla mücadelede makbul peçe kuralı, HES kodu ve PCR testi üzere tedbirlerle ilişik tahsil edilen toy kararları açıkladı.

Bu kapsamda toy çağda peçe müstear zorunluluğu bariz havada kaldırıldı, gizli ortamlarda ise havalandırma ve aralık kuralına layıkıyla uygulanmaya başladı.

Ayrıca, kasıntı ve kuruluşlara girişteki HES kodu uygulamasına, maraz belirtisi olmayanlardan PCR testi istenmesine ve okullarda dü vakanın görüldüğü sınıfların kapatılmasına akıbet verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler