USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye’nin ilk Covid-19 Takip Merkezi’ne başvuran hastaların ortak şikayeti ‘nefes darlığı’

Sağlık Bakanlığının Covid-19 nâkil hastaların arama ve takip edeni düşüncesince ilkini Ankara'da açmış olduğu Covid-19 Takip Merkezi'ne kısaca 10 ayda başvuran hastaların iri çoğunluğunun ortak şikayeti soluk darlığı oldu.

Türkiye’nin ilk Covid-19 Takip Merkezi’ne başvuran hastaların ortak şikayeti ‘nefes darlığı’
24-10-2021 12:30

Başkent'te Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi içinde kurulan Covid-19 Takip Merkezi, 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren görev vermeye başladı.

Pilot yürütüm kendisine ilk kurulan merkezde kısaca 10 maaş müddet süresince meydana getirilen icraat karşı İhlas Haber Ajansı muhabirine bilim sağlayan Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 Takip Merkezi uzmanlarından Dr. Canan Emiroğlu, Covid-19 Takip Merkezi'ne müracaat fail hastaların genel anlamda en aşırı şikayette bulunmuş yer aldığı rahatsızlığın soluk darlığı olduğunu, bunu adale ve mafsal ağrılarının, saç dökülmelerinin, zevk ve işaret kayıplarının, nörolojik, ruhsal ve dermatolojik nice durumun izlem ettiğini aktardı. Dr. Emiroğlu, “Aralık 2020 tarihinden itibaren tığ Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Sağlık Bakanlığının uçucu yürütüm kendisine başlatması ile tığ de göreve başladık. O tarihten itibaren Covid-19 zımnında hastanede yatarak otama gören hastaları değerlendirmeye aldık. Bu hastalarımız ilk gelişlerinden itibaren 1 ay, 3 ay ve 6 ay sonra, yeniden ikinci 6 ay şeklinde 2 salname müşterek otama süreleri planlanıyor. Bu boşluk kocaoğlan bakımından müşterek numara sene şu demek oluyor ki 5 vizitelik tedavileri tamam olacak” ifadelerini kullandı.

“Gelenlerin iri müşterek kısmının semptomlarında düzelmeler ayırt ediyoruz”

Merkezlere otama gayeli başvurunun ağız ağıza hasbilik köklü olduğuna ilgi çekici Dr. Emiroğlu, “Katılım iyice iyi, hasbilik esasına layıkıyla geldikleri düşüncesince tığ termin verip çağırma ediyoruz. Yaklaşık üçte ikisi bizim kayıtlarımıza layıkıyla stabil kendisine bitmeme ediyor. Üçte birisi de anlaşılan iyileştikleri ve şikayetleri müşterek tomar kalmadığı düşüncesince gelmemeyi yeğleme ediyor. Gelenlerin iri müşterek kısmının semptomlarında düzelmeler ayırt ediyoruz. En ilkin geldikleri devir bilhassa teneffüs yolu, akciğer tutulumuna ilişkin Covid-19 pnömonisi (zatürre) zımnında hastanede yatarak otama gören hastalar soluk darlığı şikayeti ile aşırı başvuruyorlardı. Yürürken, evde en sade işlerini yaparken bile eskisi üzere olmadıklarını tabir ediyorlardı. Daha ahir kontrollerinde bilhassa 6'ncı aydan sonraları bu şikayetlerin iyice azaldığını ayırt ediyoruz. Diğer huzursuzluklar de ayrımsız şekilde. Eklem ağrıları, yorgunluk, adale ağrıları, baş ağrıları, saç dökülmeleri, tat-koku kabul etme bozuklukları; bunların devir içinde müşterek bölümü ağız ağıza kayboluyor, müşterek bölümü da azalarak bitmeme ediyor. Bu arada ayrı ayrı kesif görülmeyen kimi enteresan şikayetleri bulunan hastalarımız olabiliyor. Ya da değiştirilmiş eğin ağrısıyla gelen, pulmoner emboli teşhisi koyduğumuz müşterek dü hastamıza da denktaş geldik. Tabii istisnai ahval da olabiliyor” şeklinde konuştu.

“Yatan hastalarda en dominant şikayet nefes darlığı”

Bu merkezlere Covid-19 rahatsızlığı zımnında yatarak otama gören hastaların kendileri çeşidinden çağırma edildiğini ve mevrut hastaların hepsi kontrollerinin derneşik kendisine izlem edildiğini aktaran Emiroğlu, “Yatan hastalarda en dominant şikayet nefes darlığı. Akciğer tutulumu yer aldığı düşüncesince pnömoni geçirenlerin elden hepsinde bu boyut az ve ya aşırı var. Tabi vakayiname rahatsızlığı olan, eskiden diyabeti, KOAH, astım üzere vakayiname rahatsızlığı bulunan hastalarda nefes darlıkları filhakika bulunan yer aldığı düşüncesince müşterek de hesabına Covid eklendiğinde bu hastalarımızın müşterek bölümü ilk zamanlarda tekerli sandalyeler iler gelenler var aralarında. Oksijen satürasyonları az olup müvellidülhumuza tüpleri kucaklarında gelmiş şekilde dayanaklık etmek tedavileri alanlar da var. Bu ekip hastalar şimdi ayrıklık lakin alışılagelen tek ek rahatsızlığı yapılmaksızın mevrut hastalarda da bu şikayetler; bilhassa nefes darlığı, halsizlik, adale ve mafsal ağrıları ön planda. Tabi bizim hasta grubumuzun da gözyaşı averajı buğulu müşterek grup. Genç hastalarımız da vardı lakin onlar az buçuk şimdi geniş atlatıyor ve rakamları az” niteleyerek konuştu.

“Aşağı fevk hepsi branşlara danıştık”

Covid-19 hastalığının gelişigüzel insanda değiştirilmiş etkisinde bırakır bırakabildiğine ilgi çekici Emiroğlu, multidisipliner müşterek yaklaşım içinde olduklarını vurgulayarak, “İlgili branşlara danışıyoruz. Çünkü hastaların nice problemleri oluyor. mesela hastaların gözle ilgili, nörolojik ve ya ten problemleri de olabiliyor. Burada soluk darlığı zımnında en kesif irsal etmek yerinde olduğumuz departman döş hastalıkları oldu. Bir o genişliğinde da gözyaşı grubu nedeni ile kardiyolojiye gönderdik. Antikor testlerini de içki kendisine incelediğimizde hastada rastgele müşterek şikayet olmamasına karşın zeminde müşterek ekipman immünolojik sorunlar bulunduğunu ayırt ettiğimiz gruplar var. Bunlar da gene romatolojiye, müşterek o genişliğinde hastanede koyu bakımda, serviste menus olmadık halde yatıp çıkan hastalarda ruhsal yakınmalar var. Aynı halde hakeza olduğunda psikiyatriye de konsülte ettik ve etmeye bitmeme ediyoruz. Aşağı fevk hepsi branşlara danıştık” açıklamasında bulundu.

“Bu olanağı değerlendirmelerini isterim”

Buraya mevrut hastaların ağız ağıza hasbilik esasına layıkıyla müracaat yaptığını ve derneşik izlem kararında sağlıklarına çabucak kavuştuklarını tamlayan Emiroğlu, şunları kaydetti:

“Yatarak otama gören, anlaşılan yaşın üstünde ve vakayiname hastalıkları olanların bu izlem merkezlerinde en azından müşterek arama gayeli da aşırı hazırlop ulaşabileceklerini, aşırı hazırlop termin alabileceklerini ve burada öbür polikliniklere layıkıyla şimdi etraflıca ve özenli müşterek dirlik muayenesi alabileceklerini bilsinler. Yanlış anlaşılmasın gelişigüzel yerde behemehâl hepsi özen ile dirlik muayenesi ediyordur. Ama bizim aldığımız hasta sayısı ve ayırdığımız devir açısından, şimdi avantajlı müşterek konumdayız. O sebepten şimdi müşterek tomar devir ayırabiliyoruz bu hastalarımıza ve konsültasyonlarını gene detayı müşterek halde yapabiliyoruz. Bu olanağı değerlendirmelerini isterim. En azından şikayetleri az üstelik olsa müşterek arama reşit olurlar.”

Emiroğlu ayrıca, Covid-19 aşılarının faydasına da ilgi çekerek, “Aşılar mevzusuna ego de dokunmak istiyorum. Bize mevrut hastaların şuan takiplerinde gördüğümüz kadarıyla geçirenler sonuç aşama kırılan bu mevzuda ve duyarlı. Aşılarını da oldular. Antikor seviyelerini de izlem ediyor, aşırı güzel çıkıyor. O sebepten çoluk çocuk ve yeni geçirmekte olanlar ve ya on paralık geçirmemiş olanlar aşılarını olursa maşer kendisine rahata ve emektar günlerimize kavuşabileceğimizi umuyorum” dedi.

Komplikasyonları minimum 2 sene süresince izlem edilecek

Merkezde Covid-19 geçirmiş hastaların var ise hastalığa ilişkin komplikasyonları minimum dü sene süresince izlem edilecek ve muhtemel afiyet problemlerine er dahil edilecek. Aynı sürede bu hastalığa müteveccih afiyet görev standardını bırakmak düşüncesince belirlenecek yeni politikalara müteveccih icraat yürütülecek. Merkezlerde ilmî araştırmalara döşeme oluşturacak yeni yollar de geliştirilecek.

Merkez ağız ağıza hasbilik esasına layıkıyla çağırma usulüyle çalışıyor. Covid-19 geçirmiş yurttaşlar aranarak merkeze çağırma edilmektedir ve termin oluşturuluyor. Kişinin afiyet vaziyeti değerlendirilerek, icap duyulması şeklinde ilişik eksperlik sahalarına da yönlendirmeleri yapılıyor. Böylece Covid-19'un etraflıca dönemli tesirleri yakından izlem edilerek muhtemel afiyet sorunlarının önüne geçilmiş oluyor.

Utku Şimşek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler