USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye'de yılda 27 binden çok insana 'akciğer kanseri' tanısı konuluyor

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de yılda averaj 23 bin adama ve 4 bin 500 hanıma akciğer kanseri tanısı konuluyor.

Türkiye'de yılda 27 binden çok insana 'akciğer kanseri' tanısı konuluyor
06-11-2021 11:10
Ankara

AA muhabirinin, 1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Sağlık Bakanlığının bu alandaki faaliyetlerinden derlediği bilgilere göre, kanser baş başa getirmiş yer aldığı esenlik sorunlarının yanı esna maddesel ve içsel yönden etraflıca periyodik yan yana savaş gerektiriyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yayınladığı 2020 yılı verilerine göre, evren genelinde yılda 19 milyon isim kanser tanısı almaktadır ve kestirmece 10 milyon isim bu nedenle yaşamını kaybediyor.

Kanserde benzeşim seyrin bitmeme etmesi halinde, 2040 senesinde 29,5 milyon dünkü vakanın ortaya çıkacağı öngörülüyor.

Bir yılda 1,8 milyon isim akciğer kanseri haysiyetiyle ölüm etti

Dünyada ve Türkiye'de kanser kaynaklı ölümlerin en yayılmış nedenini akciğer kanseri oluşturuyor. Dünyada en yoğun beylerde tanıdık akciğer kanseri, hanımlarda en aşırı tanıdık kanser türleri ortada ise 3. tam toprak alıyor.

Dünya genelinde 2020'de 2,2 milyon dünkü vakanın ortaya çıkmış yer aldığı ve akciğer kanserine ilişkin 1,8 milyon ölümün gerçekleştiği kestirim ediliyor.

Türkiye'de yılda 23 bin adama tanılama konuluyor

Türkiye'de beylerde en yoğun izlenen kanserler içerisinde evvel tam trakea, bronş ve akciğer kanseri toprak alıyor. Kadınlarda ise akciğer kanseri en yoğun tanıdık 4. kanser türü.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde yan yana yılda averaj 23 bin adama ve 4 bin 500 hanıma akciğer kanseri tanısı konuluyor.

En ehemmiyetli riziko faktörü sigara kullanımı

Akciğer kanserlerinin kestirmece yüzdelik 80-90'ı yaman ve yaman ürünlerinin kullanımı ile oluşuyor. Diğer riziko faktörleri ortada edilgen içicilik (sigara), akciğer kanseri vasıtası ile eş öyküsünün varlığı, birtakım vitaminler, radon/asbest kabilinden kimyasallar, sıçanotu kabilinden sınai mahsulat ile radyasyona verilen kalma, birtakım örgensel kimyasallar, iklim kirliliği ve verem toprak alıyor.

Akciğer kanserinin en yoğun tanıdık sebebi bulunan sigara kullanımında, günce içilen sigara sayısı, içmece süresi, sigaraya start yaşı, dumanı dip çekme, içeriğindeki katran miktarı kanser evolüsyon riskini artırıyor. Sigara dumanında, 4 binden yan yana tomar kimyasalın ve 70'ten yan yana tomar kanserojen maddenin bulunmuş yer aldığı biliniyor.

Pasif içicilik akciğer kanseri riskini yüzdelik 30 artırıyor

Sigara dumanına edilgen adına verilen kalınması da akciğer kanseri riskini arttırıyor. Kendileri sigara içmedikleri biçimde ev yahut büro ve ofislerde edilgen adına dumana verilen küsurat insanlarda hastalığın evolüsyon riskinin yüzdelik 20-30 hâlâ yan yana tomar yer aldığı belirtiliyor.

Sigaranın bırakılması yerinde ise akciğer kanseri olasılığı giderek azalıyor, 10-20 sene sonraları on paralık içmemişlerin düzeyine yaklaşıyor.

En ehemmiyetli riziko faktörü yaman kullanımı olmakla birlikte, akciğer kanseri on paralık sigara kullanmamış insanlarda de görülebiliyor.

Bu belirtilere dikkat!

Genellikle akciğer kanserinin münasebet yer aldığı belirgi ve şikayetlerin oluşumu düşüncesince biraz sene geçiyor ve illet encam aşamaya gelinceye derece fark edilemeyebiliyor.

Tanı konulmuş bulunan hastalarda belirtiler, tümörün akciğer içerisindeki yerleşimine, büyüklüğüne, yayılım hesabına ve yayımlanma derecesine ilişkin adına gam gösteriyor.

Akciğer kanserinin en yoğun izlenen belirtileri arasında, geçmeyen yahut derece derece kötüleşen öksürük, öksürürken kan yahut kanlı balgam çıkarmak, dip soluk alırken, öksürürken yahut gülerken kötüleşen döş ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, kırıklık ve kilogram kaybı, neva kısıklığı, soluk darlığı, daima tekrarlayan yahut geçmeyen bronşit yahut batar kabilinden akciğer enfeksiyonları bulunuyor.

Tanı ve otama süreci kesinlikle ilerliyor?

"Yapısal adına alışılagelen akciğer dokusunda mevcut hücrelerin gerekseme ve arama dışı çoğalarak akciğer süresince yan yana yığın (tümör) oluşturması" biçiminde tanımlanan akciğer kanserinde, oluşan yığın ilk önce bulunmuş yer aldığı ortamda büyüyor. İleri evrelerde ise mekân dokulara yahut kan dolaşımı eliyle ırak organlara yayılarak (karaciğer, kemik, bellek vb. gibi) hasara sefer açıyor. Bu yayılıma "metastaz" ismi veriliyor.

Hastalığın tanısı düşüncesince düzlem akciğer röntgenleri ile akciğerde yığın belirleme edilen şahıslara ilk önce bilgisayarlı tomografi çekiliyor. Elde edilen üç buutlu fon ile kesime kesinlikle ulaşılabileceğine değişmeyen veriliyor ve biyopsi işlemi gerçekleştiriliyor. Gerekli görüldüğü takdirde değişik görüntüleme tetkikleri de yapılabiliyor.

Hastadan hastaya farklılaşabilmekle baş başa otama kararında, hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve gayrı esenlik sorunlarının varlığı kabilinden ansızın yan yana tomar etken sansasyonel oluyor. Multidisipliner yan yana emek vermek müstelzim bu tedaviler; cerrahi, maksata müteveccih tedaviler, radyoterapi, kimyasal otama kabilinden değişik alternatifleri içeriyor.

Özellikle yaman kontrolünün akciğer kanserine huzur mücadelenin en asliye ve en çalışan uzlaştırıcı yer aldığı biliniyor.

Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanmakta bulunan Ulusal Tütün Kontrol Programı ile kâffesi bireylerin, yaman ürünlerinin, sağlık, ekonomik, çevresel ve toplumsal zararlarından korunması hedefleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler