USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye’de sıhhi imdat eğitimi alma zorunluluğu yüzde 1 bile değil

İlk yardımda lazım müdahalenin akıllıcasına ortak şeklide yapıldığında avlu kurtardığını anlatım fail İlk ve Acil Yardım Programı Öğr. Gör. İlkay Özer, “Türkiye'de ilk ve acele yardım eğitimi alma zorunluluğu nüfusun kısaca yüzde 1'ini kapsıyor” dedi.

Türkiye’de sıhhi imdat eğitimi alma zorunluluğu yüzde 1 bile değil
01-03-2022 12:23

Günümüzde icap süreğen rahatsızlıkların hastalık yer aldığı aceleci keyif sorunları, gerekse bulaşan bulunan rahatsızlıkların hastalık yer aldığı keyif sorunları, yaralanma veya ölümle sonuçlanabilen iş kazaları, gidiş geliş kazaları, ev kazaları, zehirlenmeler, boğulmalar, deprem, yığın veya dakika Ukrayna'da yaşanmış bulunan harp üzere aşırı sayıda acele engelleme gerekebilecek bağlam uydurma konusudur. Bu itibarıyla herhangi beraberinde ferdin ilk ve acele yardım eğitimi almasının dirimlik ciddiyete cemaat bulunduğunu kaydeden İstanbul Arel Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı Öğr. Gör. İlkay Özer, 77 ülkede meydana getirilen beraberinde araştırmaya gereğince devletlerin sıhhi imdat eğitimlerini kanunen zorunlu destekleme oranlarının enine boyuna az bulunduğunu kaydetti.

Araştırmaya gereğince devletlerin yalnızca yüzde 15'inde ekol öğrencilerinin sıhhi imdat eğitimi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Yüzde 24'ünde ise ekol ve medrese mensubunun sıhhi imdat eğitimi alması zorunludur. İlk yardım eğitiminin seçim ile zorunlu yer aldığı ve nüfusunun yüzde 95'inin eğitim almış yer aldığı biricik iklim Norveç'tir. Bununla baş başa İrlanda'da yüzde 5 iken, Macaristan'da yüzde 3 düzeyindedir. (11 IFRC, Survey on First Aid Resources, 2013 ) Türkiye'de ise bu kantite şimdi fakat yüzde 1'e yaklaşmaktadır.

“Kalıcı analizör üretmeye ulama sağlıyor”
İlk ve Acil engelleme bahis konusu hastalıklarla mücadelede, gidiş geliş ve iş kazalarında müdahalenin veya çözümüm tabii yalnızca beraberinde ayağını kapsamaktadır. Ancak totaliter beraberinde yaklaşımla uğraş keyif sorunlarında kalımlı analizör üretmeye ulama sağlar. Doğru beraberinde ilk ve acele engelleme de rahatsızlıkların ve/veya yaralanmaların iyileşmesinde iri ulama sağlayabilir. Öğr. Gör. İlkay Özer, ilk ve acele yardımın önemi, yapılması ve yapılmaması gerekenler için bilgilendirmelerde bulundu.

“Doğu engelleme eğitimle mümkün”
Öğr. Gör. İlkay Özer, “Herhangi beraberinde kaymakamlık veya hayatı tehlikeye düşüren beraberinde durumda, keyif görevlileri gelene kadar, yaşamın kurtarılması veya durumun şimdi kötüye gitmesini önleyebilmek neredeyse fenomen yerinde, tıbbi taşıt malzeme aranmaksızın bulunan taşıt ve gereçlerle meydana getirilen ilaçlanmamış infaz ilk yardımdır. Gerektiğinde yalnızca fenomen durumunda güvenliği sağlayarak, uğur boncuğu nesne yapmadan keyif çalışanlarını durmak de beraberinde ilk yardımdır. Sağlık Bakanlığı'na ilişkin kuruluşlardan ve bu kuruluşlara ilişkin bilirkişi kişilerden tahsil edilen eğitim sonrası edinilen şehadetname ile akıllıca engelleme gerçekleştirebilmek ve şehadetname kabul etmek mümkün.” dedi.

“Korunma bilinci geliştiriyor”
İlk yardım eğitimi almış olmanın insanoğlu vücudu için bilgelik sahibi olmayı, avarız yahut afetler karşısında şimdi serinkanlı ve akıllıca davranabilmemizi sağlayabildiğini kail Öğr. Gör. İlkay Özer, “Sağlık problemi ortaya çıkmadan belki hastalıklara huzur dehalet bilincini geliştirir. Evde ve dışarıda (iş yeri, facia mahali, plajlarda vb.) oluşan acele durumlarda, ilk müdahalenin şuurlu beraberinde halde yapılmasını sağlar.” ifadelerini kullandı.

Öğr. Gör. Özer, Acil yardım eğitimi akademi düzeyinde verildiğinden bu bölgede eğitim kabul etmek bundan böyle meraklı beraberinde keyif personeli edinmek anlamına geldiğinin altını çizdi. İş yerlerinde sıhhi imdat eğitimi almanın, belki iş kazası, facia ve tehlikelere huzur ilaç alınması, engelleme edilmesi açısından muktezi ve İlk yardım Yönetmeliği'nce de zorunlu bulunduğunu belirtti.

“Niyet güzel muhtemel fakat yalnızca güzel yeti sahn kurtarmaz”
İlk yardım eğitiminin kuruluşa sağlayacağı yararlardan bahseden Öğr. Gör. İlkay Özer, “Şirket süresince ve haricinde oluşan acele durumlarda, ilk müdahalenin şuurlu beraberinde halde yapılmasını, personelin keyif problemi ortaya çıkmadan belki hastalıklara huzur dehalet bilincini geliştirilmesini ve sıhhi imdat eğitiminin insanoğlu dünyasına sunulan önemle koşut olması bilinciyle, çalışanların ilişkin bulunmuş yer aldığı kuruma, şimdi sıcakkanlılık ile bakmasına ve iş veriminin artmasına ulama sağlar” dedi.

Öğr. Gör. Özer, “Profesyonel keyif personelleri haricinde vatanımızda fenomen çabucak ve ondan sonra yardım ika girişimi olsa bile hata bilinen, makbul müdahaleler olabiliyor. mesela tutarga nöbetlerinde, koku alma organı kanamalarında, kanamalarda, bayılmalarda ve yaralanmalarda ilkin bu hata engelleme örneklerini kıymetlendirmek mümkün. Niyet güzel muhtemel fakat yalnızca güzel yeti sahn kurtarmaz. Doğru beraberinde engelleme gereklidir.“ ifadelerini kullandı.

Son kendisine laflarını bitiren Öğr. Gör. İlkay Özer, “Acil beraberinde boyut gerçekleştiğinde vatandaşların, “Kendi dirilik güvenliği ve fenomen noktayı güvenliği sağlandıktan sonraları şayet engelleme edebiliyorsa müdahaleye başlamalı edemiyorsa da doğrudan acele yardım hattını aramalıdır. Her dü vaziyette da ya ilk yardımcının kendisi veya fenomen yerindeki seçilen bir tanesi çeşidinden acele yardım hattı aranmalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler