USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye’de her 4 çocuktan 1’i obezite

Uzmanlar çeşidinden kesif pıtrak dile getirilen ve topu topu dünyanın en ehemmiyetli esenlik sorunlarından birisi bulunan obezite ile ait Diyetisyen Dilem İrkin Koçan bundan sonra Türkiye'de her 4 çocuktan birinin obezite bulunduğunu söyleyerek, “Bu nedenle er yeni yetmelik çağı ç

Türkiye’de her 4 çocuktan 1’i obezite
28-01-2022 10:03

Beslenme alışkanlıkların değişmesi müheyya gıda, sezon dışı semere ve göveri tüketimi, cansızlık kabilinden nice sebeple ortaya çıkan aşırı kiloluluğun etken bulunduğu keyif problemleri saymakla bitmiyor.

Tüm evren nüfusunu keyif açısından menfi etkileyen obezite ile ait ehemmiyetli uyarılarda mevcut Beykent Üniversitesi Hastanesinden Diyetisyen Dilem İrkin Koçan, Türkiye'de ilkin sonuç 10 senedir hem çocuklarda tıpkı zamanda yetişkinlerde obezite görülme sıklığının baş döndürücü müşterek tomar arttığını ve bundan sonra her 4 çocuktan 1'inin obezite bulunduğunu vurguladı.

Diyetisyen Dilem İrkin Koçan başkaca aşırı kiloluluğun çoğalma ve evolüsyon hormonlarını menfi etkilediği düşüncesince evlatların er yaşta ergenliğe girdiğini söyledi.

“Büyüme ve evolüsyon hormonları menfi etkileniyor”

Son dü senedir da pandemi dolayısıyla rakamların hâlâ da arttığını tabir fail Dilem İrkin Koçan, “Amerika'da işlenmiş sonuç dü salname çalışmalarda çocuklarda şeker hastalığı görülme sıklığının normalin dü katına çıkmış bulunduğu görüldü. İngiltere'de de yüzdelik 10'dan yüzdelik 14'e çıktı. Türkiye'de ise her 4 çocuktan 1'iobezite sorunu ile huzur karşıya” dedi. “Çocuk obezitesinde en baş döndürücü karşılaştığımız problemlerden bir tanesi de er ergenlik” niteleyerek çoğalma ve evolüsyon hormonlarının menfi etkilendiğini aktaran Koçan laflarına şu halde bitmeme etti;
“Mesela kuşak yağlanmasına ilişkin namına evlatların boyu uzamıyor. Ne eyvah ki obezite, er ergenlikle baş başa çoğalma ve gelişmeyi de menfi namına etkileyebiliyor. Bunun yanı esna uykuluk yağlanmasına insülin direnci de zevcelik ediyor. Hem dünyada hem Türkiye'de bu nedenlerle sima 2 şeker hastalığı dediğimiz şeker hastalığı türünde de ağırbaşlı müşterek artım var.”

Çocuğunuza verdiğiniz extra vitaminlere dikkat

Ekstra sunulan vitaminlerin de obeziteye bozukluk olduğuna ilgi çekici Koçan ayrıca, “Son senelerde yiyecek alışkanlıklarından ötürü oranlar her sene artıyordu lakin pandemi ile baş başa bunu ne tetikledi derseniz şayet cansızlık diyebiliriz. Kötü tagaddi filhakika zeminde var, paketlenmiş gıda, abur cubur, asitli içereceklerin tüketimi ne eyvah ki baş döndürücü müşterek tomar arttı lakin yanı esna cansızlık de zevcelik etti. Yine ayrımsız halde hab düzenin bozulması da müşterek bozukluk namına karşımıza çıkıyor. Çocuk uyurken büyür neticede lakin evlatların evde olma süreci ile bu arada dirim bilimsel saatleri bozuldu. Gece geç saatlerde yatmalar da çoğalma hormonunu menfi etkilediği düşüncesince obeziteyi tetikledi. Öğün düzensizlikleri, karbonhidrat ağırlıklı tagaddi ve ana babalar çeşidinden şuursuzca geçer not vitaminler, supplementler bunlar da ne eyvah ki iştahı tetikleyen ve kilogram almasına etken bulunan şeyler namına karşımıza çıktı. Çocuğunuz her gıda grubundan tam ölçüde tüketiyorsa, extra vitamin almasına lazım yok. Varsa filhakika hekiminiz size dayanak noktası olacaktır” biçiminde konuşarak meydana getirilen yanlışları hatırlattı.

Anne ve ağababa ne yerse çocuk da onu yer

Çocuklar düşüncesince dimdik tagaddi ve çoğalma düşüncesince neler yapılması gerektiği dair da önerilerde mevcut Koçan bunun düşüncesince en şişman amacın ana ve babalara düştüğünü söyleyerek, “Daha müşterek tomar körpe ve mevsiminde göveri semere tüketelim. Ev yoğurdu yedirmeye behemehâl ihtimam gösterelim. Protein olarak, balığın haftada minimum dü kez zevcelik etmiş bulunduğu tavuk, köfte, al ve alkan etin istikrarlı namına dağıldığı müşterek tagaddi örüntüsü olmalı. Abur cubur namına da tercihimiz ev inşası sağılan ve yemişli tatlılar olsun. Paketli besinleri lütfen evlerimize sokmayalım. Burada gösteriş manken namına ana babalara şişman fariza düşüyor. Eğer siz tüketiyorsanız evladınız sizi gösteriş manken alacaktır. Mutlaka derneşik kahvaltı, geceleyin ezanı ailenin bu arada aşındırmak yediği öğünler olsun ki ufaklıklara dimdik ve artı yiyecek trendleri kazandıralım. Ayrıca çocuklarımızı cereyan etmeye yönlendirmeliyiz. Belki okulun içerisinde yapılacak müşterek fiziki etkinlik ve ya spor branşına refakat eylemek tek nesne olmasa güçlü fasile bireyleriyle çıkıp ilerleyiş yapmak, en biçimsiz evde tablet, elektronik beyin ve ya cep telefonundan az buçuk ırak tutarga habbe süresince güçlü dubara oynasa dimdik müşterek ulama elde etmiş oluruz” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler