USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye, evde diyaliz uygulamasında Avrupa'da 2'nci, dünyada 5'inci

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Türkiye'nin güzel birlikte halde geçerli ev hemodiyalizinde Avrupa'da ikinci, dünyada 5. iklim pozisyonuna yükseldiğini, pratikte 1000'inci hastaya geçildiğini bildirdi.

Türkiye, evde diyaliz uygulamasında Avrupa'da 2'nci, dünyada 5'inci
09-12-2021 16:16
Ankara

Türk Nefroloji Derneği'nce ortak otelde planlı "Ev Hemodiyalizinde 1'inci ve 1000'inci Hasta Buluşması"nda böbrek yetmezliği hastalarının dirim süresini ve dirim standardını iyileştirmeye müteveccih otama alternatifleri üzerine bilgiler paylaşıldı. Toplantıda ev hemodiyalizi kullanan hastalar da deneyimlerini anlattı.

Toplantıya eklenmiş bulunan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin, "Türkiye, güzel ortak halde muteber ev hemodiyalizinde Avrupa'da 2'nci, dünyada 5'inci iklim konumunda. Ev hemodiyalizinde 1000'inci hastamızı geçtik, pratikte hayli muvaffakiyet neticeler elde edildi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 911 merkezde misyon düzlük 70 bin yöresinde diyaliz hastası bulunduğuna dikkati çekici Tekin, ev hemodiyalizinin hastaların sağlığına, günce içtimai yaşamlarına ve ayrımsız sürede iklim ekonomisine ehemmiyetli katkılar sağladığını anlattı.

Türkiye'de 23 hastanın böbrek nakli beklediğine ve bu hastaların tamamının diyalize dönüşmek mecburiyetinde olduğuna dikkati çekici Tekin, nezaret kendisine ev hemodiyalizi ve benzeşim otama yöntemlerini, bu mevzuda farkındalık oluşturulmasına müteveccih toplantıları gelişigüzel devir desteklediklerini vurguladı.

"Hastaların hem dirim kaliteleri artıyor hem de dirim süreleri uzuyor"

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız ise Türkiye'de akıbet 10 yılda ev hemodiyalizi tedavisinde ehemmiyetli gelişmeler kaydedildiğinin altını çizdi.

Ev hemodiyalizinin bünyenin üremik toksinlerden demin ortak tomar arınmasına ve vücutta biriken suyun tam oranda uzaklaştırılmasına imkân tanıdığına ayraç fail Yıldız, şu halde konuştu:

"Ev kabil hamam ortak ortamda, kalbi yormadan meydana getirilen levent boylu diyaliz işlemiyle hastaların hem dirim kaliteleri artabilmekte hem de muhtemel dirim süresi uzatılabilmektedir. Hastaların çıkarlarını klinik kendisine hayli güzel hissetmeleri ve emek vermek dünyasına bitmeme edebilmeleri olabilir olabilmektedir."

Evde hemodiyaliz düzlük hastalarda Kovid-19 görülme payı düşük

Ankara kent Hastanesi Nefroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Fatih Dede de başta Kovid-19 salgını sürecinde ev hemodiyalizinin önemine dair detayları paylaştı.

Hemen elden bütün vakayiname böbrek hastalarının kullandıkları ilaçlara dair muafiyet sistemlerindeki baskılanma dolayısıyla Kovid-19 açısından efdal riskli grupta arazi aldığına dikkati çekici Dede, hemodiyaliz hastalarının şişman bölümünün haftada 3 kere ortak merkezde diyalize dönüşmek yerinde kaldığını ve bir çok hastanın merkezlere neşet etmek düşüncesince şişman nakil araçlarını kullandığını aktardı.

Prof. Dr. Dede, bu durumun hastalar açısından riski artırdığını vurgulayarak, laflarını şu halde sürdürdü:

"Kovid-19 görülme sıklığı merkezde diyalize giren hastalarda ayrımlı devletlerde yüzdelik 25-35 arasındadır. Evde hemodiyaliz ve karın zarı diyalizi bulunan gruplarda ise bu nicelik demin düşüktür. Diyaliz hastalarında Kovid-19 ahiret yolculuğu oranları dünyada ve devletimizde yüzdelik 30 civarındayken, gene evde otama bulunan grupta bu oranlar demin düşüktür.

Ankara kent Hastanesi evde hemodiyaliz hastalarında Kovid-19 teşhisi bulunan hastalanmış sıklığı yüzdelik 18 olup, kovid dolayısıyla kaybedilen hastamızın olmaması hayli muştulu ortak durumdur. Ev diyalizi uygulamasının hastalanmış sağlığı, dirim kalitesi ve iklim ekonomisi düşüncesince iyice hayır olacağını ve devir içinde çoğalması icap ettiğini düşünüyorum."

"Ölüm riskinde yüzdelik 40 eksilme saptandı"

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Ok ise evde hemodiyaliz yapılabilmesi düşüncesince hastaya yahut evindeki ortak hastalanmış yakınına terbiye verilebildiğini, uygulamanın eve mevrut şvester çeşidinden da gerçekleştirebildiğini belirterek, "Eve ortak diyaliz makinesi ve önemsiz ortak özleştirme sistemi kurulmakta, bütün asayiş önlemleri alınmakta, muktezi malzemeler derneşik aralıklarla hastanın evine götürülmektedir. Bu tedaviye ulaşabilmek düşüncesince hastalar tek ifa yapmamakta, masrafların bütün bunlar mutluluk çeşidinden karşılanmaktadır." bilgisini paylaştı.

Evde tün meydana getirilen hemodiyaliz uygulamalarının faydalarına yer veren Ok, "Halsizlik, tevettür düşmesi yahut baş döndürücü yükselmesi, hazır para birikimine dair dem darlığı ve his sorunları, kansızlık, iştahsızlık, mızrap hastalığı, huy kireçlenmesi kabil kesif tanıdık mesail ortadan kalkmakta, zihnî işlevlerden tenasül işlevlerine sincap bütün cisim işlevlerinde ehemmiyetli düzelmeler olmaktadır. Diyet kısıtlamaları hafiflemekte, nice ilacın kullanımına bundan sonra lüzum kalmamaktadır." dedi.

Prof. Dr. Ercan Ok, şu anda 1100'ün üstünde hastanın evde hemodiyaliz hizmetinden faydalandığını bildirdi.

Türkiye'deki evvel dört ev hemodiyalizi hastasının 15 yılı hayli süredir diyaliz tedavilerini evlerinde sürdürdüklerini aktaran Ok, "Bu infaz ile ahiret yolculuğu riskinde yüzdelik 40 eksilme saptandı. Hastaların deva istimal gereksinimleri yüzdelik 51- 87 oranlarında eksilme gösterdi, sigorta kurumları ve iklim açısından iktisadi ulama sağlandı. Türkiye'deki ev hemodiyalizi hastalarının yüzdelik 48'i canlı kendisine çalışıyor, hem aileye hem ülkeye iktisadi ulama sağlıyor." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin evvel ev hemodiyaliz hastası: "Hayatım değişti"

Türkiye'de ev hemodiyalizini evvel kullanan hastalanmış Cengiz Yelegen, "56 yaşındayım, 16 senedir ev diyalizi yapıyorum. Toplamda da 28 senedir diyalize giriyorum. Ev hemodiyalizi yardımıyla hayatımda hayli ortak tomar obje değişti. Eskiden haftada üç güneş merkeze görmek zorundaydım ancak deminden buna lüzum bulunmayan evde bu uygulamayı yapabiliyorum. Sağlığıma da hayli faydası oldu. Tansiyonum düşmüyor, kramplarım olmuyor. Sabahları hayli şen uyanabiliyorum, işime müreffeh gidiyorum." niteleyerek konuştu.

1000. ev hemodiyalizi hastası 43 yaşındaki üç bebek anası Ümmühan Uysal ise şunları kaydetti:

"İki senedir ev hemodiyalizi görüyorum. Ev hemodiyalizi ile hayli rahatım, sunulan eğitimler yardımıyla evde bu uygulamayı zat başıma yapabiliyorum. Merkeze gitmeme, çocuklarımın yanından ayrılmama lüzum kalmıyor. Daha az yoruluyorum, içtimai hayatımı hayli demin şen yaşıyorum. Bu infaz düşüncesince ortak kuruş fark ödemedim, bütünü mutluluk çeşidinden karşılandı ve karşılanmaya da bitmeme ediliyor. Bu sebepten dolayı devletimize, yetkililere hayli teşekkürname ediyorum."

Cengiz Yelegen ve Ümmühan Uysal, uzuv nakli muntazır hastalar düşüncesince bütün vatandaşlara uzuv bağışı gönüllüsü olma çağrısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler