USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk öğretim üyesi kemiğin sağlamlığını ölçebilecek tıbbi aygıt prototipi geliştirdi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ünal, mızrap nesiç karşı gerçekleştirdiği faziletkâr kalitedeki ilmî emekleri sonucu, kemiğin sağlamlığını ölçebilecek acemi müşterek tıbbi maşa prototipi geliştirdi.

Türk öğretim üyesi kemiğin sağlamlığını ölçebilecek tıbbi aygıt prototipi geliştirdi
25-12-2021 13:19
Karaman

KMÜ Mühendislik Fakültesi ve Tıp Fakültesinde fariza önleyen akademisyen Doç. Dr. Mustafa Ünal, 6 sene evvela gayrimenkul dışında mızrap erimesi ve mafsal kireçlenmesi üzere ortopedik rahatsızlıkların er tanısı düşüncesince tıbbi alet ihya çalışmalarına başladı.

Sona geldiği ilmî çalışmalarında mızrap ve kakırdak dokulardaki değişik yapılardaki su miktarını ve kolajen standardını ölçebilecek hassasiyete erbap dünkü beraberinde usul ve alet geliştiren Ünal, bu başarısı zımnında Avrupa Kalsifiye Doku Derneği Akademisine (ECTS-European Calcified Tissue Society Academy) seçilen evvel ve yegâne Türk bilgelik insanı oldu.

Ünal, cihazın üretilecek kaslı evvel prototipini doğacak biraz sene içinde tamamlamayı planlıyor.

Doç Dr. Ünal, AA muhabirine, bilimsel çalışmalarının, rahatsızlıkların mızrap ve kakırdak dokunun esas bileşenlerini nite etkilediğini ortaya boşaltmak dair odaklandığını dile getirdi.

Kemik hastalıklarının kâffesi dünyada en iri afiyet sorunlarından birisi bulunduğunu tabir fail Ünal, şunları kaydetti:

"Ben de bu alandaki çalışmalarımla kemiklerimizin illet kırıldığını, yahut 'kemik sağlamlığını ölçecek dünkü beraberinde tıbbi cihaz geliştirilebilir mi?' soruları dair ilmî çalışmalarımı sürdürüyorum. Çalışmalarımda dirim ilmi dokulardaki değişik yapılardaki su miktarını ve kolajen standardını ölçebilecek hassasiyete erbap dünkü beraberinde alet ve usul geliştirdim. Bu bap oldum mümkün benim ilgimi çekici beraberinde konuydu. Lisans eğitimimi tamamladıktan sonradan erdemli lisans ve doktora eğitimi bildirme etmek düşüncesince mevki bursuyla gayrimenkul dışına gittiğimde bu afiyet sorununa kilitlenmek istedim. ABD'de erdemli lisans eğitimimi alırken evvel el bu bölgeye antre yaptım. Bu alandaki en iri eksikliklerden birinin de mızrap sağlamlığını en alıngan ve akilane biçimde ölçecek beraberinde cihazın eksikliğini görmemdi."

"Bu cihazın evvel prototipini doğacak beraberinde birçok sene içinde tamamlayacağız"

Ünal, kemiğin sağlamlığını ölçebilecek tıbbi alet düşüncesince TÜBİTAK'a başvurduğunu dile getirerek, "Cihaz düşüncesince kısaca 6 senedir çalışıyorum. Son geldiğimiz noktada cihazın evvel prototipini yurtdışında kadavralar üstünde sınav ika şansımız oldu. TÜBİTAK'a gönderdiğimiz planların müspet sonuçlanmasıyla, bu cihazın güncellenmiş evvel prototipini doğacak biraz sene içinde vatanımızda tamamlayıp, henüz aşkın pestil ve gönüllüler üstünde deneyerek, sonuncu yolunu almasını sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Bir insanoğlunun kemiğinin kırılıp kırılmayacağının bulunan teknolojiyle alıngan beraberinde biçimde tespit edilemediğini tamlayan Ünal, açıklamasını şöyleki sürdürdü:

"Hastaların kullandıkları ilaçlardan yarar sağlayıp sağlamadıkları da mükemmel anlamıyla bilinmiyor. Cihazın tamamlanmasıyla, mızrap intizar riski erdemli bulunan şahısların henüz alıngan beraberinde biçimde belirlenmesi, hastaların da tedaviden ne kurda beraberinde son almış olduğu yahut alamadığı dair bizlere ehemmiyetli bilgiler verecek. Halen üstünde çalıştığımız cihazın dünyada beraberinde benzeşim yok. Bu aleti vatanımızda üretebilirsek, bu hem memleketimiz düşüncesince aynı zamanda dünyamız düşüncesince ehemmiyetli beraberinde evolüsyon olacak."

Bu çalışmalarındaki başarısı nedeniyle, mızrap kontrolleri dair çalışkanlık yayınlayan Avrupa'nın en hatırlı bilgelik cemiyeti bulunan ECTS’nin bilgelik akademisine seçildiğini dile getiren Ünal, akademiye seçilmesinin bu bölgede icra ettiği çalışmaların mükemmeliyetinin beraberinde işareti bulunduğunu bildirdi.

Akademiye bugüne denli Avrupa'daki 11 ülkeden 49 bilgelik insanının seçildiği bilgisini veren Ünal, "Bu sene bu Akademi'ye benim seçilmemle birlikte, memleketimiz bu hatırlı akademide asimilasyon edilen 12. iklim oldu. Bu benim düşüncesince hem alım çalım aynı zamanda cümbüş donör beraberinde durum. Çünkü memleketimiz benim Akademi'ye bildirme edilmemle baş başa asimilasyon edilmeye başladı. Omuzlarıma ayrı beraberinde yazık yüklenmiş oldu. İnşallah bundan böyle da ülkemizi bu bölgede henüz güzel çalışmalarla asimilasyon etmeye şevkle bitmeme edeceğim." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler