USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk Kızılay ve Meta, kan bağışı uygulamasını Türkiye'de kullanıma açtı

Türk Kızılay ve Amerikan sosyal medya şirketi Meta, "Facebook Kan Bağışı Aracı"nı Türkiye'de resmi yerine kullanıma sundu.

Türk Kızılay ve Meta, kan bağışı uygulamasını Türkiye'de kullanıma açtı
14-06-2022 19:03
İstanbul

Türk Kızılay ve Amerikan sosyal medya şirketi Meta, şahısların bulundukları bölgedeki kan armağan noktaları ve ekipleriyle ilişik bildirimler almalarını ve bağışçı adına kaydolmalarını sağlayıcı "Facebook Kan Bağışı Aracı"nı Türkiye'de resmi adına kullanıma sundu.

"Kan Bağışı Aracı"nın teşrikimesai toplantısı Kızılay'ın Çapa Kan Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, buradaki konuşmasında, Meta'nın dünyanın nice durumunda yürüttüğü kan bankacılığı ve bağışı uygulamalarının Türkiye'de de Facebook vasıtasıyla topluma ulaştırılması noktasında kuma kuma geçim yaptıklarını belirtti.

"Kan bağışının öneminin toplumda yaygınlaştırılmasını sağlayacak"

"Bu faaliyetler, kan bankacılığı ve kan bağışının öneminin toplumda yaygınlaştırılmasını sağlayacak. Aynı sürede kan bankalarımıza ve kan bağışı noktalarımıza erişimi kolaylaştıracak. gereksinim mahsus alanlarda dehşet hallerde kan bağışçılarımızın yönlendirilmesi noktasında da bizlere baş döndürücü iri yarar sağlayacak." diyen Kınık, Türkiye'nin 300 noktasından kan aldıklarını, bu kanları ülkenin 4 noktasına getirerek testlerini yaptıklarını ve üç bölüme ayırarak 1500 hastaneye yeniden dağıttıklarını anlattı.

Kınık, gelişigüzel devir gerçekleşen bu iri geri hizmet operasyona bağışçıların dayanak noktası vermesinin, gerekseme mahsus kanın, gerekseme mahsus anda, gerekseme mahsus yerde bulunmasına iri yarar sağlayacağını vurguladı.

"Özellikle buhran zamanlarında önemli"

Meta Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Kojo Boakye de girişimleri sebebiyle Türkiye'deki afiyet sistemine ve Türk Kızılay'a katkıda bulunmayı umduklarını anlatım etti.

Şirket olarak, kan bağışı düzlük şahıslar ve aileleriyle konuştuklarında bu platformun ne derece ehemmiyetli bulunduğunu söylediklerinden bahseden Boakye, "Bu platformda bağışçılar ve kan ürünlerine gerekseme duyanlar kuma araya gelebiliyorlar ve ehliyetli miktarda, gerekseme halinde, gerekseme sahiplerine kan ürünleri ulaştırılıyor. Özellikle buhran zamanlarında bunun ne derece ehemmiyetli bulunduğunun altının çizilmesi gerekiyor. Gelecekte de dünkü krizler yaşanabileceğini düşünürsek böylesi kuma platformun ne derece ehemmiyetli bulunduğunu kuma kat elan anlamış oluyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Teknolojik adına bu uygulamayı yaşama geçirmenin ehliyetli olmadığını, Türk Kızılay kabilinden ortaklarla beraberce idman şekli ile fakat bu bölgede evolüsyon kaydedilebileceğini vurgulayan Boakye, dünyanın ayrımlı bölgelerinde gerçekleştirdikleri ortaklıklar sebebiyle 150 milyon bireyin bu bildirimleri kabul etmek düşüncesince çıkarlarını kaydettirdiklerini dile getirdi.

"100'e DOĞRU kan bağışı yaptım"

Programda, "14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü" kapsamında bugüne derece Kızılay'a 24 kat kan bağışı karşılayıcı Zafer neşeli ile 12 kat kan bağışında mevcut Gülsüme Abdioğlu'na, Kerem Kınık ve Kojo Boakye çeşidinden tunç madalya beratı arz edildi.

Kan bağışçısı Zafer Şen'e törende haremlik fail babası Turgay Şen, kendisinin de kıymetli madalyalı kuma bağışçı bulunduğunu dile getirdi.

1998'de oğluna trombosit geçişsiz bulunduğunu fakat bulunamadığı düşüncesince başağrısı yaşadıklarını ve buna tepkime gösterdiğini özetleyen Şen, "Doktor 'Sen tek hayatında kan bağışladın mı?' dedi. 'Hayır, bildiğim kuma bilinçlilik değil' dedim. O devir onun sebebiyle kan bağışına başladım. 100'e DOĞRU da kan bağışı yaptım. O devir kan bulmak düşüncesince çırpındığım çocuğun çağ 24'üncü bağışını yapması... Ne bahtiyar bana. Gurur duydum." sanarak konuştu.

Kan Bağışı Aracı hakkında

İnsanların kan bağışı yapabilecekleri merkezleri bulmasına ve civarlarındaki kan bağışı merkezinde kana gerekseme duyulduğunda bilgilendirilmelerine araştırma görevlisi olunması şartıyla yaşama geçirilen Kan Bağışı Aracı, dünyada 145 milyondan kuma tomar Facebook kullanıcısı çeşidinden yeğleme ediliyor.

Türkiye'de de kullanıma maruz uygulamada, kullananların kan bağışında bulunup bulunamayacağı yaş, afiyet hali ve başka faktörlere ilişkin adına belirlenecek. Facebook kullanıcılarından 18-65 gözyaşı ortada olanlar, platforma kaydolabilecek.

Uygulama kullanıcıları, civarlarında kan bağışına gerekseme duyan kan armağan merkezleri üzerine bilgilendirilecek ve sav akışlarında karşılaşacakları bildirimlerle kan bağışı yapmaları dair heveslendirme edilecek.

Kullanıcılar, infaz sebebiyle kan bağışıyla ilişik hatırlatmalar kurabilecek, fasile ve dostlarını kan bağışında bulunmaya çağırma edebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler