USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk doktorlardan Kırgız Aman bebeğe hayati müdahaleler: Önce karaciğer nakli sonra kalp ameliyatı

Antalya'da 2 aylıkken ablasından karaciğer nakli meydana getirilen Kırgız Aman bebeğin kalbindeki cezaevi de İstanbul'da meydana gelen operasyonla kapatıldı. Yaşadıklarını özetleyen anne, “1 ay zarfında ameliyat eğer olmazsa evladı kaybedebilirsiniz' dendi. O nedenden dolayı d

Türk doktorlardan Kırgız Aman bebeğe hayati müdahaleler: Önce karaciğer nakli sonra kalp ameliyatı
21-12-2022 15:09

Kırgızistanlı familya evlatları Aman'da doğumdan doğrudan sonra soğurma güçlüğü, karında şişik kabil mesail görmeye başladı. Sonrasında hastaneye gidilirken, Kırgızistan'da meydana getirilen araştırmalarda edinilen bilgiye layıkıyla karaciğer içindeki balast yollarında doğumsal aksiyon bozukluğu ve kalp rahatsızlığı belirleme edilirken, aileye karaciğer nakli önerildi. Yaptığı incelemelerin arkası sıra naklin Türkiye'de yapılmasına değişmeyen sağlayan aile, tahminî 2 maaş bebekleri ve 19 yaşındaki kızlarıyla Antalya'ya geldi. Ablasından tahsil edilen karaciğer 2 maaş Aman'a nakledilirken ayrımsız operasyonda eğreti adına akciğer damarına izole bant konulduğu öğrenilen Aman taburcu edildi. Bir müddet sonra kızlarının kalbindeki rahatsızlığın temelli adına giderilmesi düşüncesince yeniden harekete güzeşte aile, Medicana International İstanbul Hastanesi Kalp Cerrahisi Merkezi ile iletişime geçti. Aman, tamamı hazırlıkların inceden inceye tamamlanmasının arkası sıra ameliyat edildi. Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Prof. Dr. Murat Başaran, Prof. Dr. Arda Özyüksel ve Uzm. Dr. Baran Şimşek'ten oluşan ekipman kabilinden meydana gelen ameliyatla küçük hastanın kalbindeki cezaevi başarıyla kapatıldı. Sağlığına mülaki küçük Aman'ın anası süreci anlatırken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arda Özyüksel operasyona müteveccih bilim verdi.

“Önce karaciğer nakli sonra kalp ameliyatı”

Aman bebeğin niteliğine müteallik bilim sağlayan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arda Özyüksel, “Hastamız Aman 11 aylık, geçtiğimiz yıl boşluk ayında Kırgızistan'da dünyaya geliyor. Doğduktan sonra hepatit şikayeti ile ailesi kabilinden orada doktora götürüldüğünde karaciğer içindeki balast yollarının gelişiminde maslahat bulunduğu belirleme ediliyor. Babası da birlikte dahiliye uzmanı meslektaşımız, durumun er çağda farkına vararak lazım incelemeleri yaptıktan sonra Aman'a karaciğer nakli yapılması gündeme geliyor. Geçtiğimiz gücük ay ayında hastalanmış Antalya'ya gelirken karaciğer nakli düşüncesince hazırlıklar tamamlanıyor. 19 yaşındaki ablasından karaciğerin birlikte bölümü alınarak Aman'a aktarım gerçekleştiriliyor. Aman'ın meydana getirilen araştırmalarda ayrımsız sürede kalbinde birlikte deliği bulunduğu görülüyor. O çağda o cezaevi kapatılamadığı düşüncesince eğreti adına izole bant ameliyatı dediğimiz birlikte ameliyatla karaciğer nakli devri atlatıldıktan sonra familya kalpteki deliğin kapatılması düşüncesince familya merkezimize başvurdu. Babasıyla görüştük, bizlere EKO ve gayrı inceleme raporlarını yolladı. Görüşmelerimiz sonra da ameliyat düşüncesince çağırma ettik. Ameliyata aldık, kalbindeki deliği kapattık, şu anda gelişigüzel nesne yolunda” biçiminde konuştu.

“Türk hekimlerine budala edilen birlikte bebek”

Kalp rahatsızlıklarında er tanının önemini özetleyen Prof. Dr. Arda Özyüksel laflarını şöyleki sürdürdü: “Aman'ın ehil bulunduğu çor az buçuk hususi birlikte çor yalnızca kalpte cezaevi adına bakmamızın belkili bulunmadığı birlikte hastalık. Bu deliğin kapatılmaması yerinde kalpteki genişleme, giderek yorulma, fonksiyonlarında bozulma, ilerleyici çağda umumi yerinde sıkıntılara tarz açabilirdi. Bu kollar hususi çocuklardır zira hem karaciğerde balast yollarında aksiyon azlığı hem de buna müteallik birlikte ekipman ek bulgular ve kalpte birlikte problemle maç hali literatüre layıkıyla doğrudan yalnızca milyonda birlikte sıklığa bedel gelir. Bu hastaların ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrasındaki tedavilerinin hakkıyla görmüş geçirmiş takımlar kabilinden yapılması baş döndürücü önemlidir. Bu cins hastalar ülkemizi seçiyor, merkezimizde bu cins olayları çoğunlukla yapıyoruz. Türk hekimlerine budala edilen birlikte bebeğimizle beraberiz, karaciğer nakli ve kalp ameliyatı 10 ay arayla devletimizde mamul olup hastamızı ülkesine sağ esen göndermenin mutluluğu içindeyiz. Doğumsal kalp rahatsızlıkları ile tahminî beniz deli dolu doğumda birlikte bebekte olacak halde doğrusu karşılaşmaktayız. mühim bulunan er çağda bu çocuklarda ne belirtiler olabileceğine müteveccih ailelerin bilincinde olması. Erken çağda morarma, daha ilerleyici çağda emmede zayıflık, soğurma sonrası terleme, tez yorulma kabil şikayetlerin önemsenmesi gerekiyor”

“Çocuğumu son kere görüyorum zannetmiştim, kurtardılar"

Kızının rahatsızlığı dolayısıyla iri sıkıntı yaşadıklarını özetleyen Raimova Baktybekovich, "Karaciğer hastalığını öğrendikten sonra çocuğum ahiret yolculuğu ve dirim ortada harp verdi, '1 ay içre ameliyat eğer olmazsa evladı kaybedebilirsiniz' dendi. O nedenden dolayı etraflı familya baş döndürücü çirkin durumdaydık, sonra ameliyat ettirmeye değişmeyen verdik. Ben ve eşime sınav yaptılar uymadı, sonra kızımız ameliyat olmayı benimseme etti, onun sonra bu çocuk yaşıyor. Bizim çocuğumuzu kurtardılar, kalp ameliyatından da baş döndürücü memnunuz, Dr. Arda koca ve tamamı kadrosuna baş döndürücü teşekkürname ediyoruz, baş döndürücü mutluyuz. 3 yıl ilk kılıç tatile gelmiştik buraya o devir aşırılmış oldum Türkiye'ye hakkıyla baş döndürücü iyi birlikte ülke. Bütün Türk bireylere teşekkürname ediyorum zira kurtardılar bizim çocuğumuzu kılıç zannettik ki tek nesne yapılmayacak, iyileşmeyecek. Bundan çevre 3 devir ağladım, çocuğumu son kere görüyorum zannettim. Türk doktorları bizlere mükemmel tersini gösterdiler” ifadelerini kullandı.

Hasibe Karadağ - Emre Baba

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler