USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk cerrah 17 ülkede hekimleri eğitip küçüklere onma dağıttı

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Afşarlar, Sağlık Bakanlığının görevlendirmesiyle binlerce çocuğa cerrahi harekât yaparken bilim ve birikimini de yerli hekimlerle paylaştı.

Türk cerrah 17 ülkede hekimleri eğitip küçüklere onma dağıttı
14-03-2022 11:56
Çorum

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar, Sağlık Bakanlığı organizasyonuyla 10 yılda 17 ülkeye meydana getirdiği 40'tan müşterek tomar ziyarette binlerce evladı sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyor.

Afşarlar, 2011 senesinde fariza meydana getirdiği hastanenin başhekiminin daveti ile Sağlık Bakanlığının ülke dışı görevlendirmelerinden haberli oldu.

Bir takım doktorla baş başa evvela şekilde Moldova'ya revan Afşarlar, Kovid-19 salgını başlangıcına derece Bakanlık projeleriyle bulunmuş yer aldığı 17 ülkede binlerce evladı cerrahi müdahale etti.

Hitit Üniversitesi ile Özbekistan Ulusal Çocuk Hastalıkları Merkezi ortada imzalanan ortaklaşa iş protokolü kapsamında 5 kat Özbekistan'a revan Afşarlar, burada da fevk dozaj bilim ve deneyim mucip 200 yöresinde cerrahi harekât yaptı.

Afşarlar, gittiği ülkede küçüklere onma dağıtmasının yanı esna bilim ve birikimlerini evcil hekimlerle paylaşarak o alanda çocuk cerrahisinin büyüme göstermesine de ulama sundu.

"Çocuklara asistan olmaktan esenlik alıyorum"

Afşarlar, AA muhabirine, mevrut ülke dışı rolü tekliflerini küçüklere asistan kazanmak namına kıvançla bildirme ettiğini, başkaca Türkiye'yi özümleme etmenin gururunu yaşadığını söyledi.

Bugüne derece Moğolistan, Bangladeş, Pakistan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Irak, Yemen, Cibuti, Somali, Sudan, Moritanya, Kenya, Kosova, Moldova (Gagavuz Özerk Yeri) ve Özbekistan'da 40'dan müşterek tomar programa katıldığını tamlayan Afşarlar, şu şekilde bitmeme etti:

"Çocuklara asistan olmaktan esenlik alıyorum. Son 10 yılda 17 ayrımlı ülkeye 40'tan müşterek tomar ziyaretim oldu. Gittiğim devletlerde evlatları yoklama ve otama ile kalmıyorum. Çocuk cerrahisindeki bilim ve tecrübelerimi o ülkedeki hekimlere de aktarıyorum. Amacım sadece oradaki hastaların sorununu halletmek değil, kalımlı işler yapmak. Dolayısıyla oradaki hekimleri yetiştirmek, tecrübelerini tasarruf etmek gerekiyor. Bu açıdan gittiğimizde evcil doktor arkadaşlarla baş başa çalışıyoruz."

Yurt dışı görevlerinde çocuklarda bulunmaz tanıdık hastalıklarla da karşılaştığına ayraç fail Afşarlar, "Afrika'da Cibuti, Somali, Sudan, Moritanya derece nice ülkeye gittik. Oralarda illa doktor mevcut fakat çocuk cerrahisi aşırı spesifik müşterek branş. Her yerde olmuyor." niteleyerek konuştu.

Yurt dışı programlarına artık da bitmeme etmeyi planladığını aktaran Afşarlar, "Görevli gittiğimiz coğrafya, Asya, Afrika, Balkan ülkeleri. Buralar bizim vaktiyle buyana lisan bağımızın yer aldığı ülkeler. Oralara gittiğimizde ülkemizi özümleme etmenin gururunu yaşıyoruz. Türk hekimlerinin ne derece kâmil bulunduğunu oralarda açıklamak adına, türkiye ve bayrağımız namına alım çalım donör müşterek tablo." ifadelerini kullandı.

Afşarlar, ülke dışı programlarında onlarca hususi anne tanık yer aldığı belirterek, şunları dile getirdi:

"Gideceğimiz ülkedeki evcil hekimlerle bağlantı sağlıyoruz. Göreceğimiz hastaların sıralaması geliyor fakat ara esna tahminde sıfır acele olaylarla da karşılaşıyoruz. Afganistan'a yaptığımız müşterek programı unutamıyorum. Giderken götürdüğümüz ekipmanlarımızı, harcama malzemeleri hastaneye yerleştirirken coşkun silahla vurulan 8-9 yaşında müşterek eş evladı geldi. Acil ameliyata aldık, tedavisini yaptık ve kılıç Türkiye'ye dönerken de taburcu ettik. Ekipteki her insanın hatırlamış yer aldığı dobra müşterek anı. Birçok anımız mevcut tabii fakat hafızamda en aşırı bu fenomen toprak edindi. O an kılıç orada olmasaydık ihtimal de çocuk yaşamını kaybedecekti."

"Yalnızca Özbekistan'daki ziyaretlerimizde müşterek yılda kısaca 200 cerrahi müdahale yaptık"

Hitit Üniversitesi ile Özbekistan Ulusal Çocuk Hastalıkları Merkezi ortada ortaklaşa iş protokolü imzaladığını kail Prof. Dr. Afşarlar, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda sabık sene 5 kat Özbekistan'a işyar gittim. Oradaki hekimler de devir hin Çorum'a gelip, üniversitemizin tecrübelerinden yararlandı. Yalnızca Özbekistan'daki ziyaretlerimizde müşterek yılda kısaca 200 cerrahi müdahale yaptık. Bunların bütünü özellikli, ciddi ameliyatlar. Dolayısıyla doğacak deneyim mucip ameliyatlar. Orada şimdi evvela yapılmayan, ilkin pankreas tümörüne müteveccih aşırı cerrahi müdahale yaptık. Oradaki doktor arkadaşlarımızla baş başa yapmıştık, yakında evvela kat kendileri de bu ameliyatı yaptı. Bu dobra müşterek şey. Sonuçta balık vermekten çok balık tutmayı belletmek aşırı şimdi güzel. Kalıcı müşterek izlev bırakmış olduk."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler