USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk bilim insanları, süzek kahvenin kanserden koruyan kalıtım bilimi şifrelerini çözdü

Türk bilim adamlarının süzek kahvenin içerisindeki ne bileşenlerin kanseri önlediğine müteveccih yürüttüğü araştırı sonucunda, kahvede karaciğer kanser hücrelerinin üremesini baskılayan 15 dünkü mikroRNA zinciri saptandı.

Türk bilim insanları, süzek kahvenin kanserden koruyan kalıtım bilimi şifrelerini çözdü
05-11-2022 13:59
Ankara

LÖSEV LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesinde, Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Kantarcıoğlu'nun projesi adına Prof. Dr. Emin Kürekçi, Prof. Dr. Kamil Can Akçalı, Doç. Dr. Dilara Fatma Akın Balı, Uzm. Dr. Emel Bayrak, Uzm. Dr. Serpil Taşdelen, Uzm.Dr. Üstün Ezer, Dr. Biyolog Pınar Akpınar Oktar, Dr. Biyolog Serpil Yanbakan, Uzm. Kimyager Gülşen Yıldırım, ODTÜ Araştırma Görevlisi Seçkin Öztürk, Biyolog Zeynep Büşra Özer ve Kimyager Deniz Yurtsever Sarıca kabilinden kahvenin kanseri önlemedeki tesiri ve faydalarına müteveccih araştırı gerçekleştirildi.

Yaklaşık 2 sene devam eden araştırmanın sonuçları, millî hakemli ortak neşriyat bulunan Türk Gastreoenteroloji Dergisi'nde (Turkish Journal of Gastroenterology) 19 Ekim'de "Kahve Türevli Eksozom Benzeri Nanopartiküller: Gizli Kahramanlar mı?" (Coffee-Derived Exosome-Like Nanoparticles: Are They The Secret Heroes?) başlığıyla yayımlandı.

13 bilim insanının imza attığı, Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü, ODTÜ, Anadolu Üniversitesi ve Türk Gastroenteroloji Derneği üzere kurumların dayanak verdiği araştırı sonucunda, kansere erinç faydası dile getirilen süzgeç kahvenin geçmiş kat içerisindeki ne bileşenlerin bu etkiyi sağlamış olduğu ortaya çıkarıldı.

MikroRNA'ların karaciğer kanser hücreleri üstündeki etkisi

Araştırmada, kahvenin içre "insan bedeninde hücrelerin mevzun çalışabilmesi düşüncesince öz aralarında haberleşmesinden mesul tabii göze kesecikleri" adına tanımlanan "eksozom" benzeşim taşıyıcılar parçacık mikroskobu desteği ile görüntülenerek, 15 acemi mikroRNA zinciri saptandı. Bu mikroRNA'ların karaciğer kanser hücrelerinin üremesini baskıladığı tetkikte gösterildi.

Bu çalışmanın sonuçlarının ilerleyici senelerde karaciğer kanseri ve başkaca Alzheimer sorununa erinç acemi otama yöntemlerine kudret tutması hedefleniyor.

"Dünyada geçmiş kat tanımladık"

LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi Eksozom Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Emin Kürekçi, araştırmaya bağlı AA muhabirine icra ettiği açıklamada, hoppadak insanoğlu değil nebat ve efsanevi hücrelerinin de öz içre birbirleriyle haberleşme kurduğunu ve bu iletişimin "eksozom" denilen nanometrik boyuttaki kargo molekülleri kanalıyla sağlandığını anlattı.

Araştırmayla süzgeç kahvedeki eksozom benzeşim taşıyıcıların içerisindeki mikroRNA'ların geçmiş kat ortaya konduğunu ve böylecene kahvenin içerisindeki ne maddelerin kanser hücrelerini cani mekanizmasında arazi alabileceğinin saptandığını dile getiren Kürekçi, şunları kaydetti:

"Dünyada bugüne derece kahvenin DNA'sı mükemmel adına sekanslanmamıştı. Bununla birlikte, kahvehane eksozomları erinç da şümullü ortak bilgelik yoktu. Bunu saptayabilmek düşüncesince ilkin araştırı laboratuvarımızda öz geliştirdiğimiz 'boyut dışlama yöntemi'ni kullanarak eksozomlar izole edildi. Daha sonradan da bu eksozomlardaki mikroRNA'ların kalıtım bilimi materyalini tanımladık. Bu tanımlamalar dünyada geçmiş el yapıldı.

Araştırma kararında kahvehane eksozomlarının derişik şekilde kullanıldığında karaciğer kanser hücrelerinin ölümüne hastalık bulunduğunu saptadık. Elbette günce yaşamda bunun kanser hücrelerine erinç gerçekleştirilebilmesi düşüncesince baş döndürücü koyu ortak kahvehane içiciliğine gerekseme var, doğrusu kimesne günde 20 yürek kahvehane içemez. Bizim de esasi gayemiz bu emek vermeyi gelecek boyuta taşıyarak kahvedeki bu bileşenlerin kansere erinç ortak otama aracı, çare durumuna getirilmesini sağlamak. Murat Kantarcıoğlu hocamızın hazırlıkları hemen sonra bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

"Kahvenin nice hastalığa, kansere erinç esirgeyici tesiri biliniyor"

Prof. Dr. Kürekçi, tetkikte "Coffea Arabica" bitkisinden elde edilmiş süzgeç kahvenin hususi ortak sızgıt işleminden geçirilerek deneyli adına uygulandığını söyledi.

Projede emeği güzeşte hepsi uzmanlara ve kurumlara teşekkürlerini ileten Kürekçi, araştırmayı bilim yaşamına kazandırmaktan iri talih ve alım çalım duyduklarını vurguladı.

Kürekçi, kişilere da kahvehane tüketimiyle ilgili, "Kahvenin nice hastalığa, kansere erinç esirgeyici tesiri biliniyor. Bizim çalışmamız ve henüz ilkin düzenlenen çalışmalardan da yola çıkarak metin bireylere günde 3-4 yürek sade süzgeç kahvehane içmelerini öneriyoruz. Bu teklif tabii işkembe sorunu ve duygu sağlığı sorunu sıfır fertler düşüncesince geçerli." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler