USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Trikotillomani hastalığına karşı farkında olunması gerekiyor'

Trikotillomani'nin henüz baş döndürücü çocukluk ve yeni yetmelik zamanında başlamakla baş başa herhangi beraberinde yaşta görülebildiğini tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Taha Can Tuman, “Trikotillomani çoğu kez bellek derisi, müjgân ve kaşlar edinmek kabil açıkça beraberinde sa

'Trikotillomani hastalığına karşı farkında olunması gerekiyor'
13-10-2021 13:21

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Taha Can Tuman, el ortada saç yolma hastalığı namına bildik Trikotillomani'ye karşı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Dr. Tuman, Trikotillomani'nin gövde odaklı tekrarlayıcı davranışlardan bir tanesi bulunduğunu belirterek “Trikotillomani çoğu kez bellek derisi, müjgân ve kaşlar kazanmak neredeyse açıkça indinde saç kaybı ve ya vücutta aptal alanlar oluşturacak halde yineleyici saç ve kıl yolma namına tanım edilebilir. Kafa derisi, hem çocuklarda aynı sürede yetişkinlerde en kalın yolunan alandır. Kafa derisinde münteşir ve anlaşılmaz şekilli yağır alanlar halinde kendisini gösterir. Saç telleri, ayrımlı senelerde ayrımlı ilenç ve incizap noktalarından çevre karakteristik namına ayrımlı uzunluktadır. Yineleyici saç ve kıl yolma kararında deride enfeksiyonlar ve yaralar, kopartılan kıl ve saçların yutulmasına ilişkin mide-bağırsak sisteminde kıl yumakları ve bumbar tıkanıklıkları kadar bulunmaz ve ağır komplikasyonlar görülebilir. Önceleri dürtü arama bozukluğu namına sınıflandırılan Trikotillomani, DSM-5 ile beraberce Obsesif kompulsif ve münasebetli bozukluklar sınıfında ayrı indinde teşhis namına toprak alır. Ayrıca şurası da belirtmekte yarar var, Trikotillomani hastalarında özellikle bunalım ve anksiyete bozuklukları kazanmak neredeyse psikiyatrik eş teşhis payı da ince yüksektir” dedi.

"Daha baş döndürücü çocuklukta başlasa da herhangi indinde yaşta görülebilir"
Stresin, Trikotillomani oluşumunda ehemmiyetli gösteriş oynadığına yer veren Dr. Tuman, şu halde bitmeme etti: "Saç ve kıl yolma öncesinde koyu gerilim ve kaygı, yolma ile azalabilir. Bu hastalar, günce dirim stresleri ve rahatsız edici düşüncelerden yavrulamak düşüncesince saç ve kıl yolma eylemini ruhsal gerilim azaltıcı indinde formül namına kullanırlar. Aynı sürede bu hastaların indinde bölümü yolma eylemi sonra açıkça gidiş duygusu yaşarlar, bu müspet takviye de saç ve kıl yolma davranışının yinelemesinde ehemmiyetli gösteriş oynar. Trikotillomani hastalarının indinde kısmında çocukluk dönemi sömürme öyküsü olsa da Trikotillomani ve çocukluk dönemi travması birlikteliği açık değildir. Saç ve kıl yolma zımnında aut görünümde aksaklık olması, hastalarda özgüvende azalma, kaygı, depresif belirtiler ve yolma davranışını arama edememe zımnında görüntü kırıklığı oluşturabilir. Ayrıca ikizler üstünde meydana getirilen icraat kalıtım bilimi faktörlerin de hastalığın gelişiminde gösteriş oynayabileceğini düşündürmektedir. Trikotillomani, hâlâ baş döndürücü çocukluk ve büluğ dönemi çağı zamanında başlamakla beraberce herhangi indinde yaşta görülebilir. Kadınlarda hâlâ kalın bulunduğu bildirilmekle birlikte, fark baş döndürücü az ayrıca elden elden herhangi indinde dü cinsiyette aynıdır. Kadınların beylere gereğince polikliniğe hâlâ indinde tomar başvurmasının bu farkı oluşturduğu düşünülmektedir. Lise öğrencileri ile meydana getirilen çalışmalarda yüzdelik 1 ila 1,5 yöresinde görüldüğü bildirilmiştir. Genel toplumda ise minimum yüzdelik 1 oranında Trikotillomani hastası bulunduğu düşünülmektedir".

"Uzun çağda özgüven azalmasına kez açıyor"
Dr. Taha Can Tuman, değerlendirmelerini şu halde sürdürdü: "Çok er başlangıçlı Trikotillomani hastalarında müjgân yolmanın geç başlangıçlı olaylara gereğince hâlâ indinde tomar görüldüğü söylenir. Bunun haricinde yolmayı tetikleyen duyusal, emosyonel ve kognitif uyaranlara ilgi edilmeli. Yolma davranışı farkına varmadan bizatihi mi olmakta olmadan başağrısı ve stresi dökmek düşüncesince odaklanmış namına mı ortaya çıkıyor, olmadan herhangi indinde dü tipte de mi görülüyor bunu tespit etmek gerekir. Genellikle Trikotillomani vakayiname indinde ilerleyiş izler ve derinlemesine çağda aut görünümü zımnında özgüvende eksilme ve toplumsal ortamlardan içtinap ve dirim kalitesinde sukut görülebilir. Ülkemizde de çocukluk, büluğ dönemi çağı ve olgunluk dönemlerinde tanıdık Trikotillomani olayları mevcuttur. En münteşir yolunan semt saç olup onu sırayla kaş, müjgân ve pubik kıllar izlemektedir. Ayrıca vatanımızda de Trikotillomani olaylarında özellikle depresyon, takıntılı kompulsif bozuk para ve anksiyete bozuklukları kazanmak neredeyse psikiyatrik eş teşhis payı yüksektir. Çalışmalarda psikiyatrik eş teşhisi bulunan trikotillomani olgularında dert şiddetinin hâlâ indinde tomar bulunduğu bildirilmiştir".

"Bilişsel davranışçı terapiyle otama mümkün"
Hastalığın tedavisinde de nice yöntemin kullanıldığını tabir fail Dr. Tuman, “Trikotillomani tedavisinde çare tedavileri, belirtilerin takıntılı kompulsif bozukluktaki kompulsiyonlara benzeri doğası ve haremlik fail anksiyete bozukluğu ve bunalım eş tanıları zımnında gündeme gelmiştir. Bir çalışmada ilaçların trikotillomani tedavisinde mutedil el ebatlarına cemaat oldukları bildirilmiştir. Bunun haricinde kognitif davranışçı sağaltım yaklaşımlarının nice hastada can alıcı bulunduğu gösterilmiştir. Özellikle alışkanlığı bilakis yöneltme eğitimi uygulamasının yolma belirtilerinde ehemmiyetli seviyede eksilme oluşturduğu bilinmektedir. Alışkanlığı bilakis yöneltme yöntemi, rahatsızlığın gözden geçirilmesi, hastanın yolma davranışı ve bu davranışı tetikleyen bilişsel, emosyonel ve duyusal uyarıcıların farkına varmasını içeren farkındalık eğitimi, saç yolmaya karşı minimum beş altı bugün süren, günce aktiviteler ile ahenkli elleri sumsuk gerçekleştirmek ve kilitlemek kadar rakip indinde tutum ihya doğrusu seçenek tutum eğitimi, relaks eğitimi, güdeleme ve uyumun genelleştirilmesi, toplumsal dayanak noktası ve günce ile kendini strateji ve istimara uygulamalarını içerir” sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler