USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

TPS tedavisi baş etaptaki alzaymır hastalarında müspet neticeler veriyor

Türkiye'de kestirmece 6 aydır muteber Transcranial Pulse Stimulasyon tedavisiyle başta baş ve ılımlı etaptaki alzaymır hastalarının kaybettikleri kimi becerileri arka kazanmasında müspet neticeler elde edilmiş olduğu bildirildi.

TPS tedavisi baş etaptaki alzaymır hastalarında müspet neticeler veriyor
23-12-2021 13:35
Ankara

Türkiye'de Transcranial Pulse Stimulasyon (TPS) tedavisini uygulayıcı adlardan Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Akçay Övünç Özön, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, alzaymırın ahali ortada "bunama" adına tanıdık demans hastalığının süresince kısaca yüzdelik 70 oranıyla en yayılmış tanıdık çeşit olduğuna ayraç etti.

Özön, "Ülkemizde maatteessüf 600 bin ile 1 milyon ortada alzaymır hastası bulunduğu kestirim ediliyor. Dünyada ise 50 milyona yaklaşan alzaymır hastası var. 2050'de alzaymır açısından Türkiye'nin dünyada 4. sıraya yükseleceği öngörülüyor." dedi.

Beyin hücrelerini dejenerasyona uğratan ve ilerleyen bulunan bu hastalığın, 65 gözyaşı üzerinde değme 100 insandan 8'inde, 85 yaşından sonraları ise değme 2 insandan 1'inde görüldüğüne dikkati çekici Özön, alzaymırın kalıtım bilimi faktörler zımnında seyrek gailesiz hastalarda da ortaya çıkabildiğini dile getirdi.

"Alzaymır yalnızca unutkanlık değil"

Özön, alzaymırda derinliğine süredir makbul tedavi şekillerinin hastalarda müşterek hacim toparlanma ve hastalığın ilerleyişinde yavaşlama sağladığını ancak ilerlemeyi durduramadığını anlattı.

Alzaymırın ilk evvela sade unutkanlıklarla başladığını dile getiren Özön, "Unutkanlık değme yaşta görülebilir ancak buğulu kişilerde, unutkanlık bundan hakeza günce hayatı etkilemeye başlamışsa buna nazarıitibar edilmesi gerekiyor. Örneğin, ad dünkü bilgiyi öğrenemiyor, az önceki konuşulan müşterek şeyi gine yeniden sorabiliyor. Eşyalarını habbe süresince kaybedebiliyor. Bu belirtilere buğulu şahıslarda nazarıitibar geçirmek gerekiyor." uyarısında bulundu.

Özön, hastalığın ilerleyen safhalarında insanların evinin şeklini unutabildiğini, yakınlarını tanımakta zorlandığını belirterek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Alzaymır yalnızca müşterek unutkanlık değil. Psikolojik faktörler de işin içerisine giriyor. Duygu gidişat değişiklikleri, depresyon, içe kapanma, özgüven kaybı, yanı sıra biri olmaksızın müşterek işi yapamama, dışarıya çıkmaktan haşyet denli bağlam başlıyor. Bu halde psikiyatriye başvurup peşi sıra bizlere yönlendirildiğinde alzaymır teşhisi meydan hastalarımız oluyor. Yakınlarında unutkanlık, bire müşterek şeyleri gine yeniden sorma, dünkü detayları öğrenememe denli belirtileri ayırt fail şahıslara behemehâl müşterek sinir bilimi uzmanına başvurmalarını öneririm."

"TPS insana hususi müşterek tedavi"

Türkiye'de kısaca 6 aydır meri TPS tedavisi karşı bilgelik veren Özön, ultrason dalgalarının kullanıldığı bu yöntemde nağme dalgaları tarafından baş döndürücü endamsız atımlarla beyni 5-8 santimetre derinine genişliğinde uyardıklarını anlattı.

Doç. Dr. Özön, "Hastalarımıza genel anlamda 2 haftalık müddette 6 seansa genişliğinde TPS tedavisini uyguluyoruz. Her projeksiyon gayrisıhhi zaman sürüyor. Bu insana hususi müşterek tedavi." bilgisini paylaştı.

Hastaya ilgili MR'ın, TPS tedavisinin yapıldığı cihaza yüklendiğini ve sonunda beynin hasar gören bölgelerine odaklanıldığını dile getiren Özön, bu tedavinin, başta beyne ilgili nema hormonunun ve dünkü huy oluşumuna kez açan hormonun salınımını artırdığını söyledi.

"Kaybedilen birtakım fonksiyonlarının art kazanımını sağlıyor"

TPS tedavisinin başta bol ve ılımlı aşamalı alzaymır hastalarında diploma aldığını vurgulayan Özön, akıl hücreleri daha hasar ortada olmaksızın yada hasar baş döndürücü hafifken başlanan tedavide hastalığın ilerlemesinin ehemmiyetli seviyede yavaşlatıldığını tabir etti.

Özön, hastalarda şu anne genişliğinde deva tedavisiyle elde edilemeyen müşterek hacim iyiye gidişin de saptandığının altını çizerek, şöyleki konuştu:

"TPS tedavisini şu anne genişliğinde 50 alzaymır hastamıza uyguladık. Tedavinin başında hastanın halini saptamaya müteveccih 1,5 zaman devam eden müşterek nöropsikolojik imtihan uyguluyoruz. Bu testi, 6 seanslık TPS tedavisinden 6 hafta sonraları tekrarlayarak, hastadaki gelişmeyi görüyoruz.

Şu anne genişliğinde tedavi meri hastalarda, insandan insana değişmekle beraber, en baş döndürücü gördüğümüz iyileşmeler ortada sözel akıcılıkta artım doğrusu kelimeleri elan şen bulma ve konuşma, sosyalleşmede, farkındalıkta artım var. Hasta yakınları, elan önceki telefon kullanamazken telefon kullanabilme, göstergeç izleme, bulmaca çözme, betik kıraat gibi, hobilere gine start denli müspet gelişmeler gördüklerini dile getiriyor. TPS tedavisi ne genişliğinde er çağda yapılırsa o genişliğinde iyi. Hastalığın ilerlemesini oldukça yavaşlatıyor. Yavaşlattığı denli de hastanın elan önceleri kaybetmiş bulunduğu birtakım fonksiyonlarının art kazanımını sağlıyor."

"En şişman isteğim bu hastalıktan kurtulmak"

TPS tedavisi gören 77 yaşındaki bol aşamalı alzaymır hastası Naciye Sarı, bu hastalığın, abisi ve kız kardeşinde de olduğunu, kendisinde küçük belirtiler görülmesi üstüne evlatlarının yönlendirmesiyle doğrudan doktora başvurduklarını söyledi.

Abisini alzaymır zımnında kaybettiğini gözyaşları içerisinde özetleyen Sarı, şöyleki konuştu:

"En şişman isteğim bu hastalıktan kurtulmak. Ben, abim ve kız kardeşim denli encam aşama alzaymır değilim. Ama onların bu yaşadıkları aklıma geldikçe baş döndürücü üzülüyorum, acep ego de hakeza mi olacağım, niteleyerek düşünüyorum. Çocuklarım da abd birtakım belirtileri doğrudan anladılar, 'anne tığ seni doktora götüreceğiz' dediler. Hepsinden Allah razı olsun. Çok şükür işimi gücümü yapıyorum. Dantel örerdim, sergi dokudum geçmişte, bu işlerle uğraşmayı baş döndürücü seviyorum. Bunlar benim kazancım."

Sarı, TPS tedavisinden baş döndürücü mutlu bulunduğunu da vurguladı.

Naciye Sarı'nın kızı hasret Sarıben ise annesinin, hastalığın giriş aşamasında bulunduğunu ve ilerlememesi düşüncesince doktora başvurduklarını belirtti. Doktorlarının önerisiyle TPS tedavisine başladıklarını kail Sarıben, "Annem fiziki adına baş döndürücü sağlıklı. Mental adına da bu seviyede kalması bizim düşüncesince devlet donör olacaktır. Geriye dönüşten mavera hastalığın ilerlememesini diliyoruz." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler